Οικονομία|30.06.2022 14:10

Στουρνάρας για οικονομία: Είμαστε εξασφαλισμένοι, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος

Αλέξανδρος Διαμάντης
«Είμαστε αρκετά εξασφαλισμένοι, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος». Αυτό απάντησε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, όταν ρωτήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το αν είναι θωρακισμένη η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  
Ο ίδιος, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, ενώ εκτίμησε ότι ο τουρισμός είναι ένα μαξιλάρι ασφαλείας. «Εκτιμώ πως τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν εκείνα του ’19», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη υπογράμμισε ότι οι προσδοκίες είναι για ρυθμό 3 με 4 % μέσα στην τριετία. «3,2 % για φέτος. Αν τελειώσει ο πόλεμος. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Θα υπάρξει μεγάλο μπουμ στις οικονομίες μετά τον πόλεμο», προσέθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Αναφερόμενος στο κακό σενάριο, δηλαδή τη συνέχιση του πολέμου, σχολίασε ότι ναι μεν θα πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά δεν θα υπάρξει ύφεση. 
«Εκτιμώ πως θα τον αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό οι κεντρικές τράπεζες. Ο πληθωρισμός θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Δεν θεωρούμε ότι θα μπούμε στις πληθωριστικές πιέσεις της δεκαετίας του ’70», είπε κλείνοντας ο Γιάννης Στουρνάρας
Γιάννης ΣτουρνάραςΤράπεζα της Ελλάδοςελληνική οικονομίατουρισμόςειδήσεις τώραπληθωρισμός