Οικονομία|15.02.2019 11:17

ΕΦΚΑ: Έκπτωση 50% στις εισφορές για νέους µισθωτούς έως 25 ετών

Γιάννης Φώσκολος

Αναδροµικά από 1ης Ιανουαρίου 2019 ισχύει η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης των νέων µισθωτών έως 25 ετών. Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, υπέγραψαν χθες την υπουργική απόφαση για την υλοποίηση του προγράµµατος, µέσω του οποίου το υπουργείο Εργασίας θα επιδοτεί το µισό εργοδοτικό ασφάλιστρο υπέρ ΕΦΚΑ των νέων, δηλαδή το 6,66% από τη συνολική ποσοστιαία επιβάρυνση του 13,33% υπέρ της κύριας σύνταξης.

Ειδικά για τους νέους που αµείβονταν µε τον υποκατώτατο µισθό των 510,95 ευρώ και τώρα µεταπηδούν απευθείας στον νέο κατώτατο των 650 ευρώ, το σχήµα της επιδότησης φτάνει σε απόλυτους αριθµούς στα 43,29 ευρώ.

Η επιδότηση αυτή καλύπτει πλήρως το σύνολο της επιβάρυνσης του εργοδοτικού µη µισθολογικού κόστους και το 1/4 του συνόλου της επιβάρυνσης των εργοδοτών από την αύξηση καθαρών αποδοχών, εργατικών και εργοδοτικών εισφορών για τους νέους που αµείβονται µε τον κατώτατο.

Ειδικότερα, οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη (25,06%) για ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕ∆, ΕΤΕΑΕΠ µε τον υποκατώτατο των 510,95 ευρώ ήταν 128,04 ευρώ. Οι εργοδοτικές εισφορές του νέου κατώτατου µισθού των 650 ευρώ διαµορφώνονται αντίστοιχα στα 162,89 ευρώ, αλλά µε την επιδότηση πέφτουν στα 119,6 ευρώ για νέους έως 25 ετών.

Έτσι η επιδότηση καλύπτει πλήρως τα 34,85 ευρώ της επιβάρυνσης στο εργοδοτικό µη µισθολογικό κόστος. Συνολικά η επιβάρυνση του εργοδότη για νέους έως 25 ετών, που αµείβονται µε τις ελάχιστες αποδοχές, φτάνει στα 174 ευρώ αν αθροιστεί η αύξηση καθαρών αποδοχών, εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, εκ των οποίων επιδοτούνται τα 43,29 ευρώ.

Το αντίµετρο στην αύξηση του κατώτατου µισθού, η οποία για τους νέους έως 25 ετών φτάνει στο 27%, ισχύει για όλους τους νέους µισθωτούς, ηλικίας έως 25 ετών, αµειβόµενους µε µισθό ή ηµεροµίσθιο, µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου ή αορίστου χρόνου, µε πλήρη ή µειωµένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, είτε εργάζονται ήδη είτε θα προσληφθούν στο µέλλον, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών τους.

Επειδή η επιδότηση ισχύει αναδροµικά από 1ης Ιανουαρίου, οι εργοδότες που έχουν ήδη καταβάλει ή θα καταβάλουν την πλήρη εισφορά µπορούν να ζητήσουν συµψηφισµό ή επιστροφή του επιδοτούµενου µέρους της εισφοράς σύµφωνα µε την πάγια διαδικασία.

Παγίως προβλέπεται πως αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές στον ΕΦΚΑ συµψηφίζονται µε πάσης φύσεως καθυστερούµενες οφειλές, ρυθµισµένες ή µη. Αν δεν υπάρχουν οφειλές ή αν ύστερα από τον συµψηφισµό προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους.

Υποβολή από τον εργοδότη Η επιδότηση καλύπτει το 50% του εργοδοτικού ασφαλίστρου υπέρ ΕΦΚΑ (13,33%), ενώ δεν επεκτείνεται στα ασφάλιστρα υπέρ ΕΤΕΑΕΠ (3,5% από 1ης Ιουνίου µειώνεται σε 3,25%), υπέρ ΕΟΠΥΥ (4,55%) και ΟΑΕ∆ (3,68%).

Η επιδότηση καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισµό του υπουργείου Εργασίας. Η υπαγωγή στο πρόγραµµα γίνεται µε την υποβολή της ΑΠ∆ από τον υπόχρεο εργοδότη, µε τη µειωµένη εργοδοτική εισφορά, για τη χρονική περίοδο που αναφέρεται σε αυτή. Ο ΕΦΚΑ ελέγχει απολογιστικά τις προϋποθέσεις και την ορθότητα της υποβληθείσας ΑΠ∆.

Ο εργοδότης µπορεί να αιτείται και να λαµβάνει βεβαίωση υπαγωγής του στο πρόγραµµα ύστερα από έλεγχο των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Η µειωµένη εργοδοτική εισφορά καταβάλλεται από την ηµεροµηνία ανάληψης της µισθωτής εργασίας µέχρι και τον µήνα που συµπληρώνεται το 25ο έτος της ηλικίας του ασφαλισµένου.

Αν η ηµεροµηνία ανάληψης της µισθωτής εργασίας είναι προγενέστερη της έναρξης του προγράµµατος, η επιδοτούµενη εισφορά καταβάλλεται µειωµένη από 1/1/2019. Στην περίπτωση εκπρόθεσµης καταβολής εισφορών επιβάλλονται προσαυξήσεις µόνο στις οφειλόµενες εισφορές και όχι στις επιδοτούµενες.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

εισφορέςμισθωτοίΕΦΚΑυπουργείο Εργασίας