Οικονομία|03.08.2022 17:56

Οι τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος «τρέχουν» ασταμάτητα - Νούμερα που φέρνουν «πονοκέφαλο» και αναζήτηση φθηνότερων λύσεων

Newsroom

Συνεχιζόμενη είναι η αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Ελλάδα, οι τιμές είναι στα ύψη και ο «πονοκέφαλος» των νοικοκυριών είναι έντονος.

Χαρακτηριστικά, η τιμή του φυσικού αερίου είναι αυτή την ώρα στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών, για το επόμενο εξάμηνο, έχει σχεδιάσει τα μέτρα με βάση την τιμή των 100 ευρώ/μεγαβατώρα.

Παράλληλα, η χονδρική τιμή του ρεύματος είναι στα 412 ευρώ τη μεγαβατώρα και ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών έχει γίνει με βάση τα 225 ευρώ τη μεγαβατώρα. 

Τα δύο παραπάνω στοιχεία σημαίνουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Τσεκούρα για το OPEN, ότι αναμένεται να πιεστεί ιδιαίτερα ο κρατικός προϋπολογισμός καθώς θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για να στηριχθούν και να μπορούν να ανταπεξέλθουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Πιο φθηνές λύσεις αναζητούν οι καταναλωτές

Τα πάνω κάτω φέρνει ο νέος μηχανισμός τιμολόγησης που ισχύει από 1η Αυγούστου, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές αναζητούν πλέον την πιο φθηνή κιλοβατώρα.

«400 ευρώ μου ήρθε, είμαι ένα άτομο, για ένα σπίτι 45 τ.μ.» λέει χαρακτηριστικά καταναλωτής στο OPEN.

Μάλιστα, οι περισσότεροι πολίτες έχουν αλλάξει πάροχο ή το σκέφτονται, μετά τους λογαριασμούς - «φωτιά».

Τα ποσά της νέας τιμολόγησης

Τα τιμολόγια των μεγαλύτερων προμηθευτών μετά τις προσαρμογές που έγιναν από όσες εταιρείες είχαν ανακοινώσει αρχικά υψηλότερα πάγια, παρατίθενται παρακάτω. Από τις τιμές κάθε προμηθευτή αφαιρείται ποσό ύψους 0,37700 Euro/kWh που είναι η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Αύγουστο.

  • ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 0,486 Euro/kwh. Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 Euro/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 Euro/kwh.

  • Protergia: Χρέωση Ενέργειας Ημέρας 0,54913 Euro/kwh. Χρέωση Ενέργειας Νύχτας 0,54555 Euro/kwh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.
  • Ήρων: για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ύψους της, 0,575 Euro/kWh, πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
  • Elpedison: τιμολόγια από 0,9395 ένω 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ το μήνα.
  • Nrg: τιμή ενέργειας 0,499-0,569 Euro/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής.
  • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 Euro/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583 -0,591Euro/kWh. Πάγιο 5 ευρώ.
  • Volterra: Χρέωση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας: 0,6700 Euro/kWh, Πάγια Χρέωση: 4,5Euro/30 ημερολογιακές ημέρες.
  • WATT+VOLT : 0,62Euro/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.
  • Zeniθ: Χρέωση ενέργειας 0,55500 Euro/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ.

Εκπνέει η προθεσμία της ΡΑΕ για την αισχροκέρδεια

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ένας «αγώνας δρόμου» για έλεγχο των τιμών ρεύματος μετά και τις καταγγελίες για εξαπάτηση καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος με δήθεν εκπτώσεις.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χθες «έκρουσε» καμπανάκι για τις εταιρείες που φέρονται ψευδώς να χορηγούν εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, αποκρύπτοντας το ότι αυτές συνιστούν επιδοτήσεις που παρέχονται από την Πολιτεία, προειδοποιώντας ότι θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και θα προβεί σε κυρώσεις.

«Η ΡΑΕ λαμβάνοντας υπόψη την κλιμακούμενη επιθετική επικοινωνιακή πολιτική ορισμένων Προμηθευτών, που στηρίζεται στην εμφάνιση των κρατικών επιδοτήσεων ως μέρος της εμπορικής πολιτικής τους, τον άμεσο κίνδυνο που συνεπάγεται αυτή η διαφημιστική τακτική τόσο για τους καταναλωτές όσο και τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά λιανικής, καθώς και την κατεπείγουσα ανάγκη της αποτελεσματικής αποτροπής τέτοιων καταχρηστικών φαινομένων, προειδοποιεί ότι την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της τις περιπτώσεις Προμηθευτών που επιδίδονται σε παραπλανητικές αναφορές ως προς την επιδότηση μέσω του ΤΕΜ και, εκ παραλλήλου, θα εκκινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοηλεκτρικό ρεύμαρεύμαλογαριασμοί ρεύματοςΔΕΗειδήσεις τώρα