Οικονομία|04.08.2022 20:56

ΟΤΕ: Ισχυρές επιδόσεις και στο Β΄τρίμηνο δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα

Newsroom

Ισχυρές επιδόσεις παρουσίασε ο Ομιλος ΟΤΕ το β΄ τρίμηνο του 2022 καθώς, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 2,7% και διαμορφώθηκαν σε €849,6 εκατ. αντανακλώντας την αυξημένη βάση σύγκρισης λόγω των πωλήσεων επιδοτούμενων συσκευών που πραγματοποιήθηκαν το Β’ τρίμηνο του 2021

Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,9%, στα €773,1 εκατ., ενώ ενισχυμένα ήταν και τα έσοδα από υπηρεσίες κατά 2,4% λόγω της ισχυρής ανάπτυξης σε κινητή (+4,7%) και τηλεόραση.

«Πετύχαμε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, ενισχύοντας τη δυναμική του ΟΤΕ σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με γεωπολιτικές προκλήσεις και πληθωριστικές πιέσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. Και συνέχισε: «Στην Ελλάδα, ενισχύσαμε τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής, ενώ στη σταθερή υλοποιήσαμε σειρά πρωτοβουλιών, όπως η δωρεάν αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων, δίνοντας περισσότερη αξία στις υπηρεσίες που παρέχουμε και ενισχύοντας την πιστότητα των πελατών. Η κερδοφορία EBITDA στην Ελλάδα αυξήθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο, παρά τον αντίκτυπο στα κόστη μας από τις υψηλότερες τιμές, ιδίως για ενέργεια, τις οποίες έχουμε απορροφήσει χωρίς να επιβαρύνουμε τους πελάτες μας».

Για το δεύτερο μισό του έτους, ο κ. Τσαμάζ εκτίμησε ότι η ανάκαμψη του τουρισμού και των εσόδων από περιαγωγή, καθώς και ο περιορισμός του κόστους σε ορισμένους τομείς, θα συμβάλλουν στο να αντιμετωπιστούν πιθανές προκλήσεις σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο περιβάλλον.

Αναφορικά με τις προοπτικές του Ομίλου, σημειώνεται ότι δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη του δικτύου FTTH μαζί με την επέκταση του 5G, ενώ η πρωτοβουλία του ΟΤΕ για αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων όπου είναι τεχνικά εφικτό, καθώς και τα νέα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται να ενισχύσουν την αξία των προσφερόμενων υπηρεσιών και την πιστότητα των πελατών.

Η Διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τους στόχους που έχει θέσει για το 2022. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα €620 εκατ. περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε €600 εκατ. περίπου. Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2022 θα ανέλθει σε €500 εκατ. και θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε €0,558 ανά μετοχή, και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους €250 εκατ. περίπου. Το μέρισμα καταβλήθηκε στις 7 Ιουλίου 2022.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων €144,1 εκατ., μειωμένα κατά 1,6% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας το κόστος που σχετίζεται με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €37,3 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2022, μειωμένη κατά 47,9% σε σύγκριση με Β’ τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας την επίδραση στη βάση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που οφείλεται στη μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από 24% σε 22% στο Β’ τρίμηνο του 2021.

Ως προς τη σταθερή τηλεφωνία, οι συνδρομητές που απολαμβάνουν υπηρεσίες οπτικής ίνας (FTTx) αυξήθηκαν κατά 207 χιλιάδες στο τρίμηνο, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 1.415 χιλιάδες. Η σημαντική αύξηση αποδίδεται στην πρωτοβουλία της εταιρείας να αναβαθμίσει τις ταχύτητες ευρυζωνικών υπηρεσιών για περίπου 750 χιλιάδες συνδρομητές στο τρέχον έτος, καθώς και στις συνεχείς επενδύσεις στο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Στο τέλος Ιουνίου, ο ΟΤΕ είχε αναβαθμίσει περίπου το 80% των συνδέσεων που μπορούν να αναβαθμιστούν, ενισχύοντας την ικανοποίηση των πελατών. Η πιστότητα των πελατών αυξήθηκε περαιτέρω όπως αποδεικνύεται και από τις καθαρές προσθήκες συνδρομητών σταθερής στο τρίμηνο.

Ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των συνδρομητών οπτικών ινών, η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης αυξήθηκε κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και ανήλθε στο 61,9%. Το ποσοστό των συνδρομητών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 43% των συνδέσεων οπτικών ινών στο τέλος Ιουνίου, πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με το 20% ένα χρόνο πριν.

Ο ΟΤΕ επιτάχυνε την ανάπτυξη του δικτύου FTTH φτάνοντας τις 674 χιλιάδες γραμμές στο τέλος Ιουνίου, ενώ σχεδιάζει να φτάσει περίπου το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022. Η συνδρομητική βάση πελατών FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 17 χιλιάδες στο τρίμηνο, αγγίζοντας τις 92 χιλιάδες, και το ποσοστό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι πελάτες της υπηρεσίας σε σχέση με την διαθεσιμότητα αυξήθηκε σε 14%, από 10% πέρυσι, χάρη στις επιτυχημένες ενέργειες προώθησης παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου. Το αυξανόμενο ποσοστό των συνδρομητών FTTH καθώς η πρόσβαση στο δίκτυο αυξάνεται, σε περιόδους ολοένα και πιο δύσκολες, είναι η απόδειξη της επιτυχίας της επένδυσης της εταιρείας σε FTTH.

Οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ συνέχισαν να αυξάνονται, αγγίζοντας τις 642 χιλιάδες στις 30 Ιουνίου, αυξημένοι κατά 10,8% σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία, στις 30 Ιουνίου, οι πελάτες του ΟΤΕ ανήλθαν σε 7,3 εκατ., αυξημένοι κατά 4,8% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2021. Η αύξηση αντανακλά την ενίσχυση κατά 5,2% των πελατών συμβολαίου, και κατά 4,5% των πελατών καρτοκινητής.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το 5G δίκτυό του και στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη 80% μέχρι το τέλος του 2022. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο το 90% για το τέλος του 2023. Σήμερα, η πληθυσμιακή κάλυψη ξεπερνά το 70%.

Αναφορικά με τα έσοδα, σημείωσαν αύξηση κατά 1,9%, στα €773,1 εκατ. που αποδίδεται στα ισχυρά έσοδα από υπηρεσίες κινητής, τα υψηλότερα έσοδα από τηλεόραση, τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη στις υπηρεσίες ICT, καθώς και την ανάκαμψη στον τουρισμό, παράγοντες που αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο στα έσοδα από επιδοτούμενες συσκευές στο περσινό Β’ τρίμηνο.

Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 4,7%, υποστηριζόμενα από την ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων περιαγωγής, τα οποία αυξήθηκαν κατά 83% και ξεπέρασαν τα επίπεδα προ πανδημίας. Εξαιρουμένων των εσόδων περιαγωγής, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής θα είχαν αυξηθεί κατά 2%-3% λόγω της θετικής επίδοσης στα έσοδα καρτοκινητής και στα έσοδα από υπηρεσίες συμβολαίου, αποτέλεσμα της πετυχημένης προώθησης των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του ΟΤΕ, κυρίως στον τομέα των συμβολαίων.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΤΕειδήσεις τώραοικονομικά αποτελέσματα