Οικονομία|20.08.2022 03:30

Αναδρομικά συνταξιούχων: Tα εναλλακτικά σενάρια για τις επιστροφές των ποσών

Newsroom

Tέσσερα σύν ένα είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τα αναδρομικά που κέρδισαν οι συνταξιούχοι μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και για τις επιστροφές της ΕΑΣ στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Υπενθυμίζουμε ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα για τους συνταξιούχους. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ λαμβάνονται πάντα στο Μαξίμου.

Τα σενάρια που εξετάζονται (οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού κοστολογηθούν τα μέτρα) είναι:

1. Το πρώτο σενάριο προβλέπει αναδρομικά σε αυτούς που έχουν προσφύγει δικαστικά, αλλά και σε αυτούς που δεν έχουν προσφύγει και οι οποίοι θα λάβουν μέρος των αναδρομικών, με έμφαση στα δώρα που είναι 800 ευρώ για όλους. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να δοθούν με πολιτική απόφαση τα αναδρομικά στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020) ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα σχεδόν τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί. Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι' αυτήν την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το σενάριο δίνει ως εναλλακτική -για να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός- την καταβολή των ποσών με ετήσιες δόσεις από το 2023.

Για όσους δεν έχουν προσφύγει εξετάζεται το σενάριο να πάρουν ένα μέρος των αναδρομικών (π.χ. Δώρα ως 800 ευρώ), πάλι σε ετήσιες δόσεις. Το κόστος γι’ αυτήν την πολυπληθή κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

ειδήσεις τώρααναδρομικάυπουργείο Εργασίαςπληρωμέςυπουργείο Οικονομικώνσυνταξιούχοι