Οικονομία|26.08.2022 15:30

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Θα χρειαστούν ισχυρά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για τον υβριδικό οικονομικό πόλεμο

Newsroom

Μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του Open, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε νέα ισχυρά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, στην περίπτωση που η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει καρφωμένη στα ύψη, «δείχνοντας» προς το μοντέλο της Γερμανίας που ήδη λαμβάνει μέτρα περικοπών στην κατανάλωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών άφησε, ταυτόχρονα, ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στο σχήμα των οριζόντιων επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που μόνο για τον Σεπτέμβριο κόστισε στον προϋπολογισμό 600 έως 800 εκ. ευρώ - όπως ο ίδιος αποκάλυψε - αν η καταιγίδα στην ενέργεια συνεχιστεί με τα σημερινά χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα, ο υπουργός τόνισε πως: «Οι αντοχές μας είναι συνάρτηση των τιμών (σ.σ. στη χονδρική του φυσικού αερίου) και των μέτρων που θα λάβουμε. Η κυβέρνηση δε θα μείνει παθητική να βλέπει όλα αυτά. Η Γερμανία πήρε σειρά ειδικών μέτρων για να περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Χρειάζονται ισχυρά μέτρα εξοικονόμησης

Το πρόβλημα των οικονομιών αυτή τη στιγμή είναι το φυσικό αέριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας πως αν το φαινόμενο των εκρηκτικών τιμών στο φυσικό αέριο αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά «θα είναι σαν να δεχόμαστε έναν υβριδικό οικονομικό πόλεμο και θα πρέπει να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα, κάτι που η Γερμανία, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο ήδη ξεκίνησε να κάνει».

«Το θέμα του φυσικού αερίου σε τιμή 300 ευρώ η μεγαβατώρα δεν αντιμετωπίζεται χωρίς λήψη ισχυρών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης εξηγώντας πως μιλά για μέτρα εξοικονόμησης και υποκατάστασης (σ.σ. για παράδειγμα καυστήρων φυσικού αερίου με παλιούς καυστήρες πετρελαίου). Ο ίδιος μάλιστα άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στο οριζόντιο σχήμα επιδοτήσεων που ακολουθείται στους λογαριασμούς ενέργειας, αν οι εκρηκτικές τιμές στο φυσικό αέριο και συνεπακόλουθα στο ηλεκτρικό ρεύμα παραμείνουν.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε αλλαγές στο σχήμα επιδοτήσεων που εφαρμόζεται τώρα; «Ωποσδήποτε θα δούμε σειρά αλλαγών σε όλο το πλαίσιο αλλά πριν γίνει αυτό θα πρέπει να δούμε αν αυτές οι τιμές του φυσικού αερίου είναι εδώ για να μείνουν κάποιο χρονικό διάστημα ή θα αποκλιμακωθούν και είναι ζήτημα ημερών».

Νέα πανδημία το κόστος της ενεργειακής κρίσης

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος - αν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή αν οι τιμές παραμείνουν καρφωμένες ψηλά σε όλο το επίπεδο της σεζόν θέρμανσης μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι  - θα είναι το κόστος μιας νέας πανδημίας. Όπως είπε ο ίδιος, η Ελλάδα πλήρωνε παλιά (π.χ. το 2019) 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ πέρσι (Αύγουστος 2021 - Αύγουστος 2022) πλήρωσε 4-5 δισ. ευρώ. «Η διαφορά είναι κατευθείας από την τσέπη του ελληνικού λαού».

Με τις τιμές που τώρα τρέχουν και αν οι τιμές της χονδρικής παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα καθόλη την διάρκεια του χειμώνα, τότε το κόστος θα είναι 3-4 φορές μεγαλύτερο και 15 δισ., δηλαδή 15 φορές μεγαλύτερο από το σύνηθες κόστος. «Αυτές οι 15 φορές είναι το κόστος της πανδημίας. Την πρώτη δύσκολη χρονιά, που ήταν η κακή χρόνια, τόσο μας κόστισε η πανδημία»

«Δε λέω ότι θα συμβεί αυτό. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτές οι τιμές θα κρατήσουν. Αν όμως συνεχιστούν οι τιμές σε αυτό το επίπεδο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε θα φτάσει στο ποσό που διαθέσαμε για όλη την πανδημία» επεσήμανε.

Τι πρέπει να περιμένουμε μετά τον Σεπτέμβρη

Πάντως, ο ίδιος εκτίμησε πως ο Σεπτέμβριος είναι ένας ειδικά κακός μήνας - δεν αποκλείεται δηλαδή να είναι ο χειρότερος μήνας από άποψης τιμών - καθώς τα υδροηλεκτρικά, που δίνουν φτηνό ρεύμα, έχουν χαμηλή στάθμη νερού, οι ΑΠΕ επίσης έχουν μικρή δυναμικότητα, διότι δεν φυσάει πολύ και οι λιγνίτες δεν έχουν ακόμη φουλάρει. Αυτοί οι τρεις λόγοι συντηρούν ελπίδες για μείωση των τιμών το επόμενο διάστημα.

Το πακέτο της ΔΕΘ

Ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια αλλά περιορισμένα για νέα μέτρα έως το τέλος του χρόνου. «Το πακέτο στήριξης θα "κλειδώσει" όσο γίνεται πιο κοντά στη ΔΕΘ, ώστε να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη επαφή με την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα». Το πώς θα κινηθεί το 2023 είναι μια δεύτερη συζήτηση.

Για το τέλος επιτηδεύματος και τα σενάρια περί μείωσης ή κατάργησής του, ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να τοποθετηθεί, ωστόσο είπε... σιβυλλικά πως «δεν μπαίνω σε σεναριολογία. Θα σας έλεγα. όμως, πως εκ φύσεως εγώ πάντα κρατώ μικρό καλάθι».

Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης έδειξε έμμεσα προς την κατεύθυνση των συνταξιούχων και ιδίως των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας πως προτεραιότητα στα μέτρα ανακούφισης έχουν «αυτοί οι οποίοι πλήττονται από τον πληθωρισμό δυσανάλογα και δεν έχουν τρόπο εύκολα να προσαρμόσουν τα εισοδήματά τους».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


επιδοτήσειςφυσικό αέριοΘεόδωρος Σκυλακάκηςειδήσεις τώραενέργειαυπουργείο Οικονομικών