Οικονομία|29.08.2022 22:55

Ενεργειακή κρίση: Τρέχει και δεν φτάνει η Ευρώπη - Eξετάζεται αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο - Πότε οι ανακοινώσεις

Newsroom

Σε ασύλληπτα επίπεδα παγιώνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα που μετά το μαύρο ρεκόρ της Δευτέρας, διατηρείται στα «κόκκινα» φτάνοντας την Τρίτη τα 671 ευρώ τη μεγαβατώρα, περίπου 100% επάνω από τον μέσο όρο του Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας που τρέχει και για την επάρκεια ενόψει χειμώνα με την ενίσχυση της Ρεβυθούσας, κινείται προς τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι. 

«Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω την ταχύτατη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Σκοπεύουμε να προσθέσουμε 2Kw Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μόνο μέσα στο 2022. Και αυτό μας κατατάσσει στους πρωτοπόρους της Ευρώπης σε αυτό το μέτωπο», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος από την πλευρά του υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην τροφοδοσία της Ευρώπης. «Είστε σε καθοριστικό σημείο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον (ενεργειακό) μετασχηματισμό που θα πρέπει να επιταχυνθεί. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε από κοινού νέους τρόπους συνεργασίας».

Ενεργειακός εφιάλτης - Τρέχει και δεν φτάνει η Ευρώπη

Ο ενεργειακός εφιάλτης ολοένα και χειροτερεύει στην Ευρώπη, η οποία ετοιμάζεται για έναν δυσβάσταχτο οικονομικά χειμώνα ως απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Δευτέρας, οι τιμές αναφοράς για το ρεύμα όσον αφορά στο επόμενο έτος στη Γερμανία έσπασαν το φράγμα των 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό σημαίνει ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε, σε έναν χρόνο από σήμερα η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία θα είναι 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κόφτη στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεση με την αγορά ηλεκτρισμού ζητά πλέον η Γερμανία στην οποία οι αγορές προβλέπουν ότι θα έχει του χρόνου τιμή ρεύματος 1000€/MWH, αλλά και η Αυστρία.

Έκτακτη σύνοδος για το ενεργειακό

Το ράλι στο ενεργειακό κόστος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό θέμα συζήτησης το πλαφόν στο αέριο που τροφοδοτεί τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Σύμφωνα με την Μαρία Αρώνη στην τηλεόραση του OPEN, το πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου και η αποσύνδεση της από αυτή του ρεύματος είναι τα δυο θέματα που θα συζητηθούν στην Σύνοδο.

Τη διάθεση για να παρθούν μέτρα εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε για «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Μάλιστα σύμφωνα με την «La Repubblica», η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο

Για «δριμείες συνέπειες» προειδοποίησε ο Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα, μίλησε για τις «σφοδρές δυσκολίες» που περιμένουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και έκανε λόγο για «δριμείες συνέπειες» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να τις αντιμετωπίσει.

«Οι εξελίξεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ιδίως σε ό,τι αφορά τις ροές αλλά και τις τιμές του φυσικού αερίου επιφυλάσσουν σφοδρές δυσκολίες τόσο στις οικονομίες, όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών» δήλωσε ο εκπρόσωπός Τύπου της κυβέρνησης.

Κίνημα «δεν πληρώνω» στη Βρετανία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες άρχισαν το τελευταίο δίμηνο να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία σε ολόκληρη τη Βρετανία κιτρινόμαυρα φυλλάδια που στέλνουν ένα σαφές μήνυμα με μεγάλα λευκά γράμματα: «Μην πληρώνετε τους λογαριασμούς ενέργειας». Το κίνημα «Δεν πληρώνω» στη Βρετανία δεν οργανώνεται από πολιτικό κόμμα ή συνδικάτα, αλλά από πολίτες. Τον Ιούνιο κάποιοι φίλοι τύπωσαν 20.000 φυλλάδια και τα διένειμαν σε διαδήλωση. Η ιδέα τους είναι ότι αν υπογράψουν τη σχετική αίτηση ένα εκατομμύριο Βρετανοί μέχρι τον Οκτώβριο, υπόσχονται να αναστείλουν την άμεση χρέωσή τους από τον προμηθευτή ενέργειας τους. Σχεδόν 140.000 άτομα έχουν πλέον υπογράψει.

Σε χρεοκοπία οι εταιρείες ενέργειας

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί οδηγεί σε τέλμα τις εταιρείες ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Τελευταίο θύμα της κρίσης είναι η Wien Energie, μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας στην Αυστρία που τελεί υπό χρεοκοπία και χρειάζεται ένα ποσό 1,7-1,8 δισ. ευρώ για να παραμείνει σε λειτουργία.

Προανήγγειλε έκτακτη παρέμβαση της ΕΕ για τις τιμές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ακριβή μέτρα παρέμβασης της Ε.Ε. βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση. Ωστόσο, ενδέχεται να ανακοινωθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν το τέλος της εβδομάδας.

Η άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών ενέργειας έχει οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και έχει επιδεινώσει δραματικά το οικονομικό βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν από την πανδημία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρώπηενέργειαειδήσεις τώραρεύμαανατιμήσειςφυσικό αέριο