Οικονομία|05.09.2022 11:02

Φυσικό αέριο: Εκτινάχθηκαν έως και 35% οι τιμές του, μετά το κλείσιμο του Nord Stream

Newsroom

Εκτινάχθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως ήταν αναμενόμενο μετά και τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία. Οι προθεσμιακές τιμές για παράδοση αερίου τον Οκτώβριο (TTF) έκαναν «άλμα» έως και 35%. Το παραπάνω σημειώνεται την ώρα που η Gazprom έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχισθούν οι ροές μέσω του Nord Stream μετά από τριήμερη συντήρησή τους.

Στις 10:11 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του TTF διαμορφωνόταν στα 263 ευρώ η μεγαβατώρα με άνοδο 22,5% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τι θα μπει στο «τραπέζι» των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσουν και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας, που θα συζητήσουν για επείγοντα μέτρα λόγω της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη διακοπή των ροών μέσω του Nord Stream 1.

Οι υπουργοί, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, θα βάλουν στο «τραπέζι» επιλογές όπως ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Παροχή ενέργειας με δελτίο;

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η εφαρμογή του μέτρου για παροχή ενέργειας με δελτίο, αυτό τον χειμώνα στην Ευρώπη, φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.

Όπως σημείωσαν το Σάββατο Γερμανοί αξιωματούχοι, είναι εγγυημένη η ασφάλεια του εφοδιασμού προς το παρόν, αφού η ρωσική Gazprom πήρε την απόφαση, την τελευταία στιγμή, να μη θέσει ξανά σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream μετά τη συντήρησή του. Η κυβέρνηση αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου, όσο οι αποθήκες γεμίζουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πετρέλαιοΡωσίαGazpromενέργειαειδήσεις τώραφυσικό αέριο