Οικονομία|07.09.2022 17:37

Πόλεμος ΕΕ – Ρωσίας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: Οι προαναγγελίες της Κομισιόν και οι ρωσικές προειδοποιήσεις για ενεργειακό μπλακ άουτ

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μπρα ντε φερ μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας γύρω από το ενεργειακό ζήτημα με το βλέμμα στραμμένο στο βαρύ χειμώνα που έρχεται. Καθώς η ΕΕ επιμένει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, η Μόσχα απαντά με ωμές απειλές περί πλήρους διακοπής της παροχής προς την Ευρώπη. Κάτι που μεταφράζεται σε ολικό ενεργειακό μπλακ άουτ, ένα ζοφερό σενάριο με δυσμενέστατες συνέπειες για βιομηχανίες και πολίτες στις χώρες της ΕΕ.

Οι προτάσεις της Κομισιόν και το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, την επανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής ενόψει του χειμώνα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται το ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος, ανάλογη διαδικασία για τα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων καθώς και το πλαφόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως «αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές. Η ενότητά μας και η αλληλεγγύη μας θα εξασφαλίσουν ότι θα επικρατήσουμε! Αυξήσαμε την ετοιμότητά μας και αποδυναμώσαμε τη εξάρτησή μας από την Ρωσία στον ενεργειακό μας εφοδιασμό μέσω της μείωσης της ζήτησης – η οποία επέτρεψε να έχουμε αποθήκευση φυσικού αερίου στο 82%. Μέσω της διαφοροποίησης των εισαγωγών έχουμε αυξήσει τις παραδόσεις LNG ή φυσικού αερίου αγωγών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ από τη Ρωσία. Και πραγματοποιούμε τεράστιες επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU».

Σχολιάζοντας τις ρωσικές ενέργειες αναφορικά με το φυσικό αέριο, χτες σε δηλώσεις της σε ομάδα δημοσιογράφων, η φον ντερ Λάιεν, είχε κάνει λόγο για «κυνικό παιχνίδι του Πούτιν». Είχε διαβεβαιώσει πως «οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, τη δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα να κερδίσουν αυτό το τεστ αντοχής και να έχουν το πάνω χέρι» .

Ρωσικές απειλές για πλήρες ενεργειακό μπλακ άουτ

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριπτε τις κατηγορίες της ΕΕ για πολιτικά παιχνίδια γύρω από τον αγωγό Nord Stream 1 και σημείωνε πως η ροή φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί μόλις αποκατασταθεί η βλάβη στην τουρμπίνα του. Ωστόσο η ομιλία του Πούτιν έκρυβε και μια ευθεία απειλή προς τους Ευρωπαίους. Ότι δηλαδή η Ρωσία θα διακόψει πλήρως τις παραδώσεις φυσικού αερίου εάν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ενέργειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε τις εκκλήσεις της Ευρώπης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντάς την «ανόητη» και είπε ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της αν η Δύση επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών.

Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις, επισήμανε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη.

Σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοΕυρώπηΡωσίαΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΒλαντίμιρ ΠούτινΕυρωπαϊκή Ένωση