Οικονομία|29.09.2022 12:00

Κομισιόν: Αψηφά το αίτημα της Ελλάδας και άλλων 14 χωρών - Δεν μπαίνει πλαφόν στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το POLITICO

Newsroom

Αψηφώντας τις εκκλήσεις 15 χωρών της ΕΕ, η Κομισιόν αποφάσισε ότι τελικά δεν θα προτείνει νομοθεσία για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, όπως αποκαλύπτει το POLITICO.

Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ditte Juul-Jorgensen ενημέρωσε την Τετάρτη τους Ευρωπαίος διπλωμάτες για την εν λόγω απόφαση που σύμφωνα με το POLITICO ήταν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με το POLITICO, η Juul-Jorgensen είπε στους εξοργισμένους διπλωμάτες ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα «non paper» με προτάσεις για κοινές αγορές.

Μετά την ανακοίνωση του Juul-Jorgensen, ένας πρέσβης πήρε το λόγο, υπό μεγάλη αποδοχή, και δήλωσε απογοητευμένος καθώς η υποσχόμενη πρόταση της Επιτροπής ήταν στην πραγματικότητα ένα non-non-non-paper που στην πραγματικότητα δεν φέρνει νέες λύσεις».

Τρεις διπλωμάτες δήλωσαν στην στήλη Playbook του ειδησεογραφικού μέσου ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς φοβάται ότι από τη στιγμή που μια πρόταση είναι στο τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την σταματήσει το Συμβούλιο.

Η Γερμανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με την οικονομική της ευρωστία μπόρεσε να ξεπεράσει τις άλλες χώρες της ΕΕ για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προμήθειες φυσικού αερίου για να εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια τον χειμώνα.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι αν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης και αυτή η αύξηση σε ενεργειακές ελλείψεις, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Υπάρχει άλλη λύση;

Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί με κοινές αγορές - καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερβαίνουν η μία την άλλη και δεν θα οδηγούν τις τιμές σε άνοδο.

Όπως σχολιάζει όμως το POLITICO, είτε αποφασιστεί ανώτατο όριο τιμών είτε κοινές αγορές, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο καθώς οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν τις αγορές φυσικού αερίου μεταξύ τους.

Το Playbook με ένα γράφημα εξηγεί, χωρίς όμως να το λέει, ποιες χώρες τάσσονται υπέρ του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου. Όσες έχουν πλεόνασμα μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ακριβό φυσικό αέριο ή μπορούν να το επιδοτήσουν, ενώ όσες έχουν μεγάλο έλλειμμα μπορούν μόνο να ελπίζουν σε ένα ανώτατο όριο. Ακολουθεί το γράφημα:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπλαφόνΚομισιόνφυσικό αέριο