Οικονομία|04.10.2022 23:25

Ενεργειακή κρίση: «Φρένο» στα οριζόντια μέτρα βάζει το Eurogroup

Newsroom

Άμεσες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη για τη μείωση των τιμών της ενέργειας μέσω πλαφόν στο φυσικό αέριο θα ζητήσουν για άλλη μια φορά από την Κομισιόν οι αρχηγοί των κρατών – μελών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα την ερχόμενη Παρασκευή. Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Πράγας που είναι ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων καλεί την Κομισιόν να εργαστεί επειγόντως για λύσεις στο ενεργειακό κόστος που γονατίζει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. 

«Πρέπει να τεθεί πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, πρέπει η τιμή του να αποσυνδέεται από την τιμή του ρεύματος και η αγορά και η διανομή του να γίνονται πιο αποτελεσματικά από την Ευρώπη», διαμήνυσε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι «καλούμε την Επιτροπή να εργαστεί επειγόντως πάνω σε εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου». 

Φρένο στα οριζόντια μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και έμφαση πλέον μόνο στους ευάλωτους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των τιμών ενέργειας βάζει το Eurogroup σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το ράλι του πληθωρισμού.  Όπως δήλωσε ο πρόεδρος, Πασκάλ Ντόνοχιου, «θα πρέπει να επικεντρώσουμε τη στήριξή μας σε οικονομικά αποδοτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα εισοδήματος που θα είναι προσωρινά και όπου είναι δυνατόν να στοχεύουν στους πιο ευάλωτους της κοινωνίας μας». 

Παράγοντες της αγοράς λένε πως θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στην παγκόσμια αγορά αλλά θα την πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες. Στην Ελλάδα δε βλέπουν πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού όσο πρόβλημα τιμών και το 2023.  Σε εκδήλωση ο πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, «η Ελλάδα το 2023 κατά τη γνώμη μου δε θα έχει κανένα πρόβλημα εφοδιασμού αλλά οι λογαριασμοί θα είναι λίγο τσουχτεροί». 

Την ίδια ώρα, δύο Ευρωπαίοι Επίτροποι, ο Γάλλος Επίτροπος Εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν και ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ζητούν την κοινή έκδοση χρέους από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όπως έγινε με την πανδημία, πρόταση που αντιμετωπίζει τις αντιστάσεις της Γερμανίας. «Για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που προκαλούνται από τα διαφορετικά περιθώρια ελιγμών των εθνικών προϋπολογισμών, πρέπει να σκεφτούμε αμοιβαία εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Αύριο πάντως Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη – που αναβλήθηκε σήμερα - των υπουργών ενέργειας της Ελλάδας, Βελγίου, Ιταλία, Πολωνίας με τη συμμετοχή και της Γερμανίας και σκοπό την αναζήτηση κοινού βηματισμού εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα.  

Αξιωματούχος ΕΕ: Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο – Πιθανά τα μπλακ άουτ

Με δηλώσεις του στο γερμανικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης RND, ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι από τους δυσκολότερους που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό η Γηραιά Ήπειρος να έρθει αντιμέτωπη με μπλακ άουτ, όσο μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο κόσμος βυθίζεται από τη συνεχόμενη ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για το χειρότερο πιθανό σενάριο.

Σε ερώτηση για το εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστούν βοήθεια για τη ζημιά που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, ο Λέναρτσιτς απάντησε ότι οι πιθανότητες είναι μεγάλες ενώ ξεκαθάρισε ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζει δύο διαφορετικά σενάρια: Το πρώτο είναι ότι ένα κράτος – μέλος ή ένας μικρός αριθμός κρατών – μελών θα επηρεαστούν από ένα μικρής έκτασης περιστατικό, όπως ένα μπλακ άουτ, οπότε οι υπόλοιπες χώρες θα κληθούν να υποστηρίξουν τις περιοχές με πρόβλημα, «δανείζοντας» μέρος της παραγωγής ενέργειάς τους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει η ΕΕ είναι να επηρεαστεί από ένα μπλακ άουτ μεγαλύτερος αριθμός κρατών – μελών. Σε αυτή την περίπτωση, για την κάλυψη των απαιτήσεων, θα χρησιμοποιηθεί το στρατηγικό απόθεμα της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα της ΕΕ θα έρθουν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αναφέροντας παραδείγματα των τελευταίων ετών, όταν γεννήτριες και καύσιμα παραδόθηκαν στη Σλοβενία ??την ίδια ημέρα που το ηλεκτρικό της δίκτυο υπέστη ζημιά λόγω χιονοθύελλας, καθώς και όταν η υποστήριξη της ΕΕ ήρθε αμέσως μετά από ένα σεισμό στην Κροατία το 2020.

Ο Λέναρτσιτς τόνισε, ακόμα, ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για έναν χειμώνα αλλεπάλληλων κρίσεων, εξηγώντας ότι, η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού έχει κάνει τις Βρυξέλλες να προσπαθούν να προλαμβάνουν τις κρίσεις αντί να αντιδρούν μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο Επίτροπος προειδοποίησε, εκτός από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, και για τον κίνδυνο άλλων αναταραχών, όπως στο Σαχέλ, στο Κέρας της Αφρικής και στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι τέτοια γεγονότα είναι συχνά οι πραγματικές αιτίες πίσω από τις συγκρούσεις -ή μπορούν να τις επιδεινώσουν. Όπως είπε, αυτές προκαλούνται από «αναπτυξιακά προβλήματα και επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, όπως η υποβάθμιση του εδάφους, η ξηρασία ή οι πλημμύρες». «Αν δεν αντιμετωπίσουμε τη δυστυχία γύρω μας, θα έρθει σε εμάς», κατέληξε ο Λέναρτσιτς, υποστηρίζοντας την ενίσχυση της υποστήριξης, παρά τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ενέργειαειδήσεις τώραφυσικό αέριοΣύνοδος ΚορυφήςΕΕπληθωρισμόςπλαφόνακρίβειαΕνεργειακή κρίσηEurogroup