Οικονομία|04.11.2022 16:36

Επίδομα θέρμανσης: Σε τρεις φάσεις η χορήγηση - Ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι και τα SOS για τους δικαιούχους

Newsroom

Σε τρεις φάσεις η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης φέτος, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η υποβολή αίτησης -ειδικά για όσους μένουν σε πολυκατοικία. Αναλυτικά όσα αναφέρονται σε ΦΕΚ και ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι κατά την αίτησή τους όσοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης μένουν σε πολυκατοικία, σύμφωνα με την «Ημερησία».

Τι πρέπει να κάνουν οι διαχειριστές

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε, σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Παράλληλα, οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Πληρωμές σε τρεις φάσεις

Το επίδομα, σε πρώτη φάση θα το λάβουν εκείνοι που ήταν και πέρυσι δικαιούχοι και θα υποβάλλουν την σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ο MyΘέρμανση, που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, έως και τις 9 Δεκεμβρίου.

Οι πληρωμές, σύμφωνα με την ΚΥΑ θα γίνουν σε τρεις φάσεις:

Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.
Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100 έως και 80 ευρώ, ενώ τα κριτήρια είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι (εισοδηματικά και περιουσιακά) και εκτιμάται ότι δυνητικά δικαιούχοι είναι 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ το συνολικό ποσό της επιδότησης μαζί με το ποσό που δίνεται στην αντλία είναι 500 εκατ.

Διπλάσιο προβλέπεται να είναι το επίδομα για εκείνους που θα γυρίσουν την πλάτη σε φυσικό αέριο ή ρεύμα για την θέρμανσή τους.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ:

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Με την απόφαση υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους προμήθειας καυσίμων θέρμανσης κατά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και λαμβάνεται μέριμνα για την αύξηση των δικαιούχων και του ύψους του επιδόματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο επισημαίνει ακόμα ότι: «Η χορήγηση του επιδόματος επεκτείνεται και στο φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) πέραν του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσόξυλων, της βιομάζας (πέλετ) και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Επιπλέον, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια και τα όρια της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των αιτούντων, ώστε να ενταχθούν στην επιδότηση περισσότεροι δικαιούχοι, και αυξάνεται η βάση υπολογισμού και το ανώτατο ποσό του επιδόματος.

Προβλέπεται διπλασιασμός του ποσού του επιδόματος, το οποίο δύναται να ανέλθει στα 1.600 ευρώ, για νέους δικαιούχους οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και για παλαιούς δικαιούχους οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις λοιπές επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση.

Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί σε 3 δόσεις. Για τη διασφάλιση ρευστότητας στους καταναλωτές, κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022, οι παλαιοί δικαιούχοι δύνανται να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Για την καταβολή του επιδόματος έχει δεσμευθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό ποσό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 174 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022.

Η χορήγηση προσαυξημένου επιδόματος θέρμανσης χειμερινής περιόδου 2022/2023 με ευνοϊκότερους όρους, που επιτρέπουν την υπαγωγή περισσότερων δικαιούχων στην επιδότηση, σε συνδυασμό με την επιδότηση της αξίας πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης κατά τη διάθεσή του στους τελικούς καταναλωτές, η οποία εφαρμόζεται από τη 14η Οκτωβρίου 2022, αποτελεί ακόμη ένα μέτρο που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά δίπλα στα ελληνικά νοικοκυριά και κατά την παρούσα, ενεργειακή, κρίση».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πληρωμήειδήσεις τώραυπουργείο Οικονομικώνδόσειςπληρωμέςεπίδομα θέρμανσης