Οικονομία|10.11.2022 22:40

Ομιλος ΟΤΕ: Ενίσχυση εσόδων και το γ΄ τρίμηνο του 2022

Newsroom

Νέα αύξηση εσόδων παρουσίασε ο Ομιλος ΟΤΕ το γ΄ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Οι θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα αποδίδονται στην κινητή, το ICT και την τηλεόραση, ενώ κατά 30% αυξήθηκαν οι συνδρομητές οπτικής ίνας, που αποτελούν πλέον το 62% της ευρυζωνικής βάσης και προς ολοκλήρωση οδεύει και ο διπλασιασμός των ευρυζωνικών ταχυτήτων των συνδρομητών χωρίς επιπλέον χρέωση.

Το Γ’ τρίμηνο του 2022, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 5,9% και διαμορφώθηκαν σε €904,8 εκατ. διατηρώντας τις θετικές τάσεις των προηγούμενων τριμήνων. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,1%, στα €830,0 εκατ., κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στην Κινητή και στις υπηρεσίες ICT, ενώ η τηλεόραση και οι ευρυζωνικές υπηρεσίες συνέχισαν τη θετική τους πορεία. Στην Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 5,0% και διαμορφώθηκαν στα €76,8 εκατ., αντανακλώντας κυρίως την επίδραση των εσόδων από ICΤ που καταγράφηκαν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, καθώς και τη μείωση στα τέλη τερματισμού (MTR).

Ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων €205,6 εκατ., μειωμένα κατά 27% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2021 όταν τα κέρδη προ φόρων είχαν επωφεληθεί από μια έκτακτη αντιστροφή πρόβλεψης κατά €134 εκατ. που σχετίζεται με το συνταξιοδοτικό ταμείο του ΟΤΕ για προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης προηγούμενων ετών. Σαν αποτέλεσμα, η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €45,3 εκατ. μειωμένη κατά 36,6% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2021.

«Ο Όμιλος ΟΤΕ σημείωσε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, ενισχύοντας την ανταγωνιστική του θέση σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων και διατηρώντας καλές λειτουργικές και χρηματοοικονομικές επιδόσεις. Επίσης, επέκτεινε περαιτέρω τις δραστηριότητές του σε νέες αγορές, όπως αυτή των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω κινητού, με την εμπορική διάθεση της εφαρμογής payzy by COSMOTE», επεσήμανε σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ταμειακές ροές του Ομίλου δεν έχουν επηρεαστεί. Για το 2022, καθώς οι προοπτικές για το ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένουν θετικές, ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένει να επιτύχει περαιτέρω αύξηση των εσόδων και μονοψήφιο ρυθμό αύξησης του EBITDA, με τη Διοίκηση να διατηρεί τον στόχο των €600 εκατ. που έχει θέσει για τη χρονιά για τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα €640 εκατ. περίπου, αποτυπώνοντας τις αυξανόμενες απαιτήσεις για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH το τρέχον έτος. Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2022 θα ανέλθει σε €500 εκατ. και θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε €0,558 ανά μετοχή, και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους €250 εκατ. περίπου, εκ των οποίων €210 εκατ. είχαν ήδη εκταμιευθεί μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2022. Το μέρισμα καταβλήθηκε στις 7 Ιουλίου 2022.

Σταθερή Τηλεφωνία

Νέα αύξηση στους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών, οι οποίοι έφτασαν τους 2.298 χιλιάδες, κατέγραψε ο ΟΤΕ. Η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στις συνολικές γραμμές σταθερής ανήλθε στο 85% στο τέλος του Γ’ τριμήνου 2022.

Παράλληλα, κατά 15 χιλιάδες αυξήθηκαν οι συνδρομητές οπτικής ίνας, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 1.430 χιλιάδες. Η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης αυξήθηκε κατά 12,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και ανήλθε στο 62,2%. Το ποσοστό των συνδρομητών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 44% των συνδέσεων οπτικών ινών στο τέλος του Γ’ τριμήνου 2022, σε σύγκριση με το 23% ένα χρόνο πριν, ενισχυμένο από την πρωτοβουλία της εταιρείας να αναβαθμίσει τις ταχύτητες, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε στο τέλος του τριμήνου.

Ο ΟΤΕ επέκτεινε περαιτέρω το δίκτυο FTTH, φτάνοντας σε 733 χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ στοχεύει να φτάσει περίπου σε 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ο ΟΤΕ λάνσαρε ταχύτητες 300Μbps, 500Μbps και 1Gbps στην υποδομή FTTH, ενισχύοντας περαιτέρω την αξία των υπηρεσιών του. Οι πελάτες FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά 18 χιλιάδες στο τρίμηνο, αγγίζοντας τις 110 χιλιάδες, και το ποσοστό διείσδυσης στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε σε 16%, από 10% πέρυσι και 14% στο τέλος του Β’ τριμήνου. Σε αυτό συνέβαλαν οι προωθητικές ενέργειες, καθώς και τα κρατικά επιδοτούμενα κουπόνια για συνδέσεις FTTH, τα οποία ήταν διαθέσιμα κατά διαστήματα έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης με κουπόνια που είναι σε διαβούλευση αναμένεται να ξεκινήσει το 2023, το οποίο σε συνδυασμό με το φιλόδοξο και στοχευμένο επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ και την αυξανόμενη ικανοποίηση των πελατών, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την πελατειακή βάση και τις ζητούμενες ταχύτητες, οδηγώντας σε αύξηση των εσόδων το 2023.

Οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ έφτασαν τις 644 χιλιάδες, αυξημένοι κατά 7,3% σε ετήσια βάση, παρά τις ανταγωνιστικές προκλήσεις και την εκτεταμένη πειρατεία.

Κινητή Τηλεφωνία

Η πελατειακή βάση της κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ έφτασε στο τέλος του τρίτου τριμήνου τα 7,4 εκατ., αυξημένη κατά 5,3% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2021. Τόσο οι πελάτες συμβολαίου, όσο και της καρτοκινητής, σημείωσαν αύξηση κατά 4,8% και 5,6% αντίστοιχα.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το 5G δίκτυό του και οδεύει στην επίτευξη του στόχου του για πληθυσμιακή κάλυψη 80% μέχρι το τέλος του 2022. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο το 90% για το τέλος του 2023.

Παράλληλα ο Όμιλος ΟΤΕ εισήλθε πρόσφατα στην αγορά ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου με το λανσάρισμα μιας νέας εφαρμογής για κινητά, του «payzy by COSMOTE». Το payzy λειτουργεί μέσω της θυγατρικής Cosmote Payments και δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών μέσω του κινητού τηλεφώνου τους. Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες ψηφιακού πορτοφολιού έχουν περιορισμένη χρήση στην Ελλάδα, η COSMOTE πιστεύει ότι αυτή η υπηρεσία έχει σημαντικές προοπτικές.

ειδήσεις τώραοικονομικά αποτελέσματαΟΤΕ