Οικονομία|23.11.2022 16:10

ΕΕ: Στα 65-70 δολάρια το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Πως θα επηρεάσει τις τιμές

Newsroom

Την επιβολή πλαφόν στα 65-70 δολάρια  ανά βαρέλι ρωσικού αργού πετρελαίου συζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ωστόσο, το εύρος των τιμών είναι αρκετά υψηλότερο από το κόστος παραγωγής του ρωσικού αργού, αλλά και υψηλότερο απ’ ό,τι θα ήθελαν κάποιες χώρες, 'όπως μεταδίδει η «Ημερησία».  

Μικρός ο αντίκτυπος στις συναλλαγές

Ο καθορισμός του πλαφόν σε σχετικά υψηλά επίπεδα μπορεί να έχει τελικά μικρό αντίκτυπο στις συναλλαγές καθώς η Ρωσία πουλά και σήμερα το αργό της με σημαντική έκπτωση σε σχέση με τις διεθνείς τιμές.

Η G7 αναμένεται να καταλήξει σε ένα πλαφόν που θα κινείται στα 65-70 δολάρια, αλλά διπλωμάτες αρκετών χωρών της ΕΕ θεωρούν το επίπεδο αυτό πολύ υψηλό. Ωστόσο, το εύρος είναι ευθυγραμμισμένο με τον ιστορικό μέσο όρο των τιμών πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πτώση των τιμών 2%

Οι εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα με σκοπό την έγκριση του μηχανισμού του πλαφόν και της πρότασης για την τιμή του. Αν υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ και η G7 θα μπορούσαν να ανακοινώσουν το πλαφόν στις τιμές αργότερα σήμερα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά το δημοσίευμα του Bloomberg για το προτεινόμενο εύρος τιμών του πλαφόν. Η τιμή του μπρεντ υποχωρεί 2,3% στα 86,3 δολάρια.

Με την τιμή του πλαφόν να βρίσκεται κοντά στα σημερινά επίπεδα που πουλά η Ρωσία το πετρέλαιό της, οι συναλλαγές της δεν θα επηρεασθούν σημαντικά και για τον λόγο αυτό φαίνεται ότι οι traders αγνοούν το πλαφόν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πλαφόνπετρέλαιοΡωσίαειδήσεις τώραΕΕ