Οικονομία|27.11.2022 22:29

Πονοκέφαλος για την αύξηση των επιτοκίων: Τι ζητεί από τις τράπεζες η κυβέρνηση - Αγωνιούν τα νοικοκυριά για θέρμανση

Newsroom

Την ώρα που οι πολίτες και επιχειρήσεις πονοκεφαλιάζουν για το τεράστιο κόστος που θα αναγκαστούν να πληρώσουν τον φετινό χειμώνα για να ζεσταθούν, μεγάλη ανησυχία υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο από την αύξηση των επιτοκίων με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να στέλνει σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες.  

Το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των τραπεζών, όπου τέθηκαν μία σειρά από ζητήματα τα οποία κυρίως είχαν να κάνουν με τις παρενέργειες που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ ως “φάρμακο” για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Τι ζητεί το οικονομικό επιτελείο

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο ζητεί από τις τράπεζες:

  • Ευνοϊκές ρυθμίσεις στα δάνεια για να επιβαρυνθούν όσο λιγότερο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ζητά δηλαδή πιο συγκεκριμένα επιμήκυνση αποπληρωμής και περίοδος χάριτος στα πρότυπα του ισπανικού μοντέλου.
  • Μετατροπή επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό, να προωθήσουν δηλαδή προγράμματα που θα μετατρέπουν τα επιτόκια από κυμαινόμενα σε σταθερά για να προστατευθούν οι πολίτες από τις συνεχιζόμενες επιτοκίων που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Να τρέξει ο εξωδικαστικός μηχανισμός
  • Να συνεχίσουν να δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις και δανειολήπτες
  • Αύξηση επιτοκίων καταθέσεων
  • Μείωση κόστους πρόωρης αποπληρωμής δανείων

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ανάσα για τα νοικοκυριά η πτώση της τιμής στην αντλία - Η φθηνότερη από τις ακριβές λύσεις

Ανάσα παίρνουν τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους καθώς η τιμή στην αντλία έχει ξεφουσκώσει μετά την βουτιά των διεθνών τιμών. Ειδικότερα πανελλαδικά το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στο 1,216 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη κάτω από 1,20 ευρώ.

Ποιες είναι οι φθηνότερες λύσεις για θέρμανση

Με αυτά τα δεδομένα το πετρέλαιο γίνεται από τις φθηνότερες λύσεις για θέρμανση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και αυτή η λύση δεν παραμένει πολύ ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ για το κόστος θέρμανσης, το πετρέλαιο είναι πλέον η δεύτερη φθηνότερη λύση για θέρμανση καθώς:

  • το φυσικό αέριο που είναι από 13% έως 26% ακριβότερο
  • το πέλετ είναι 28% ακριβότερο
  • ενώ τα καυσόξυλα είναι 144% ακριβότερα.
  • τα ηλεκτρικά σώματα και οι θερμάστρες είναι κατά 112% πιο ακριβές λύσεις για θέρμανση από ότι το πετρέλαιο.

Το κόστος θέρμανσης με ρεύμα εξαρτάται από το κάθε σύστημα, ωστόσο οι αντλίες θερμότητες παραμένουν η πιο οικονομική λύση για θέρμανση στο σπίτι αλλά τα κλιματιστικά τύπου inverter τελευταίας γενιάς καθώς είναι από 35% - 42% πιο φθηνά σε σχέση με το πετρέλαιο. Την ίδια ώρα τα ηλεκτρικά σώματα και οι θερμάστρες είναι κατά 112% πιο ακριβές λύσεις.

Το κόστος θέρμανσης

Με τα παραπάνω δεδομένα ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικώ στην Αθήνα  καλείται  να πληρώσει τον μήνα (με τα σημερινά δεδομένα): 231 ευρώ για θέρμανση με πετρέλαιο, 291 ευρώ για θέρμανση με φυσικό αέριο, 134 με αντλίες θέρμανσης, και 489 ευρώ με θερμάστες.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίζει να πέφτει τις επόμενες ημέρες με τη ζήτηση να αυξάνεται.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρατράπεζεςΧρήστος Σταϊκούραςεπιτόκιαδάνεια