Οικονομία|29.11.2022 08:30

Ανησυχία των καταναλωτών ενόψει του χειμώνα: Νέα αύξηση στο ρεύμα - «Βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου λόγω Κίνας

Newsroom

Στα 81 δολάρια το βαρέλι έχει πέσει πλέον το πετρέλαιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τη συνολική πτώση του τελευταίου διαστήματος να αποτυπώνεται πλέον και στην αντλία.

Μιλώντας στο OPEN, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου σημείωσε ότι «αυτή την περίοδο οι καταναλωτές προσπαθούν να πάρουν όσο γίνεται περισσότερο πετρέλαιο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα, τώρα που είναι χαμηλή η τιμή».

Η πτώση των τιμών φαίνεται πλέον στην αντλία ωστόσο το κόστος είναι και πάλι «βαρύ» για τους καταναλωτές, καθώς η μέση πανελλαδική τιμή βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τα 2 ευρώ το λίτρο σε αμόλυβδη (1,996) και diesel (1,941).

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει πέσει στο 1,200 το λίτρο. Η πτώση αυτή δίνει «ανάσα» στα νοικοκυριά που θερμαίνονται με πετρέλαιο που έχουν ξεκινήσει να γεμίζουν τους λέβητες των σπιτιών τους.

«Άλμα» στο ρεύμα

Στο αντίποδα το ηλεκτρικό ρεύμα σημείωσε «άλμα» 57% από την Κυριακή, κυρίως λόγω της αλλαγής του καιρού που μεταξύ άλλων αύξησε κατακόρυφα τη ζήτηση. Η χονδρική του ρεύματος από 202 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφτασε τη Δευτέρα στα 319 ευρώ, ενώ σήμερα Τρίτη φτάνει στα 357 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός στους πολίτες που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους, καθώς οι επιδοτήσεις «ξεφουσκώνουν» στις υψηλές καταναλώσεις.

Από το 2023 οι καταναλωτές θα δουν αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς η χρέωση για το δίκτυο θα υπολογίζεται με βάση αν κάποιος έχει τριφασικό η μονοφασικό ρεύμα και όχι κυρίως στην κατανάλωση όπως ισχύει σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που στρέφονται στα καυσόξυλα για να μην δουν τους λογαριασμούς τους να εκτοξεύονται.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ηλεκτρικό ρεύμαπετρέλαιοβενζίνηειδήσεις τώραπετρέλαιο θέρμανσης