Οικονομία|17.12.2022 21:11

Food Pass με μείωση 10% στους λογαριασμούς: Πώς θα γίνεται η χορήγηση - Ποιοι μένουν εκτός

Newsroom

Ένα νέο μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο πλαίσιο της συζήτησης ψήφισης του προϋπολογισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου και για έξι μήνες, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των λογαριασμών των νοικοκυριών σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων (φούρνους, ιχθυοπωλεία και όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων).

Το μέτρο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000€ για ένα ζευγάρι, ενώ υπάρχει προσαύξηση στο εισοδηματικό όριο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επομένως, εκτός μέτρου μένουν όσοι ξεπερνούν τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια.Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ, ενώ προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε τέκνο αν πρόκειται για οικογένεια. Επίσης, όσοι ξοδεύουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα καθώς δεν θα καλύπτονται από το μέτρο.

Η διαδικασία

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass. Με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της.

Το μέτρο συνοπτικά

  • Από Φεβρουάριο και για 6 μήνες το κράτος θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού για τρόφιμα
  • Μηνιαίο όριο αγορών 220 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέλος, έως 1.000 ευρώ.
  • Το μέτρο αφορά εισοδήματα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Το μέτρο καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίζει 8.4 εκατ. πολίτες.
σούπερ μάρκετδικαιούχοιτρόφιμαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραMarket PassFood Pass