Οικονομία|26.02.2019 13:22

Κατώτατος μισθός: «Βρυχάται» ο ΣΕΒ για τις τριετίες

Μάκης Αποστόλου

Mε κοινή επιστολή τους προς την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου, ο ΣΕΒ και οι περιφερειακοί βιοµηχανικοί σύνδεσµοι αµφισβητούν την κυβερνητική εγκύκλιο που αφορά στον κατώτατο µισθό και τις τριετίες, ενώ εξετάζουν την προσβολή της µε αίτηση ακύρωσης.

«Την επιθυµία του για κατάργηση των διαµορφωµένων τριετιών και για µειώσεις µισθών σε όσους αµείβονται µε τον κατώτατο µισθό και το κατώτατο ηµεροµίσθιο εξέφρασε στη σηµερινή του επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας ο ΣΕΒ, προκαλώντας ακόµα µία φορά τους εργαζόµενους της χώρας» επισηµαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Υπογραµµίζει δε ότι «ο ΣΕΒ αναπολεί την περίοδο 2010-2014, τότε που οι κυβερνήσεις της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν νόµους τις επιθυµίες του. Οµως οι εποχές έχουν αλλάξει. Συστήνουµε ταχεία προσαρµογή στην πραγµατικότητα. Η ενίσχυση του εισοδήµατος και της θέσης του κόσµου της εργασίας είναι πλέον νόµοι του κράτους και αδιαπραγµάτευτες επιλογές για τη σηµερινή κυβέρνηση» Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ΣΕΒ αναφέρεται ότι, σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία, δεν συµπεριλαµβάνονται τριετίες για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας µετά τη 14η Φεβρουαρίου 2012. Οι βιοµήχανοι υποστηρίζουν ότι η εγκύκλιος της υπουργού είναι αντίθετη προς τον νόµο, σηµειώνοντας ότι αυτό δεν συµβαίνει για πρώτη φορά, και προτείνουν να εκδοθεί νέα εγκύκλιος, απολύτως εναρµονισµένη µε τις ρυθµίσεις του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει, µετά την προσθήκη του άρθρου πρώτου, υποπαρ. ΙΑ. 6, περ.2 του ν. 4254/2014.

Κατάργηση ή αναστολή

Αναφορικά µε τις τριετίες, οι βιοµήχανοι τονίζουν ότι αυτές έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νοµοθετηµένο κατώτατο µισθό και το κατώτατο ηµεροµίσθιο, βάσει του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει µε το άρθρο πρώτο, υποπαρ. ΙΑ. 6, περ. 2 του Ν.4254/2014. Σηµειώνουν ακόµα ότι ίσχυαν µε αναστολή για όσους τις δικαιούνταν µέχρι το 2012 (έως ότου η ανεργία διαµορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νοµοθετικώς καθορισµένου νόµιµου κατώτατου µισθού και ηµεροµισθίου για προϋπηρεσία, που συµπληρώνεται µετά τη 14η Φεβρουαρίου 2012). Καταλήγουν δε ότι οι τριετίες δεν έχουν καταργηθεί όσον αφορά τους µισθούς και τα ηµεροµίσθια που ορίζονται από συλλογικές συµβάσεις εργασίας. Εχει, όµως, ανασταλεί η προσαύξηση µισθών και ηµεροµισθίων λόγω προϋπηρεσίας που συµπληρώνεται µετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012, έως ότου η ανεργία διαµορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.

κατώτατος μισθόςΈφη ΑχτσιόγλουΣΕΒ