Οικονομία|03.11.2018 08:31

Σωσίβιο µε επιδότηση δόσεων σε «κόκκινα» στεγαστικά

Κατερίνα Τζαβάρα

Έρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2019 η εφαρµογή του µέτρου για την επιδότηση δόσεων των κόκκινων στεγαστικών δανείων, σε ποσοστό που θα φθάνει ακόµη και στο 95% για χαµηλά εισοδήµατα και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες οικογένειες. Τη δροµολόγηση εφαρµογής του µέτρου, το οποίο περιλαµβάνεται στο πολυνοµοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασµένο Ιούνιο, ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η επιδότηση του στεγαστικού δανείου σηµαίνει ότι τα δάνεια θα εξυπηρετούνται».

Μάλιστα, η όλη διαδικασία προβλέπεται να γίνεται αυτόµατα, σε συνεννόηση µε τις τράπεζες, χωρίς να απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών, όπως συµβαίνει στην περίπτωση του πρωτο-οφειλέτη. «Η επιδότηση του στεγαστικού δανείου, που θα καλύπτει το 50% των στεγαστικών δανείων και θα µπορεί να φθάσει ακόµα και στο 95% για οικογένειες µε ετήσιο εισόδηµα µέχρι 8.500 ευρώ, σηµαίνει ότι τα δάνεια θα εξυπηρετούνται και δεν θα έχει ανάγκη να πληρώσει ο εγγυητής» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

«∆εν λύνεται µε ευχές»

∆ιευκρίνισε ωστόσο ότι «το θέµα είναι δύσκολο, βαρύ, οφείλουµε να το αντιµετωπίσουµε συνολικά ως χώρα. ∆εν µπορεί µε ευχές να λυθεί. Πρέπει να γίνουν τα µέτρα πράξεις για να µειωθεί ο όγκος τους. Ως κυβέρνηση προσπαθούµε να πάρουµε όσα µέτρα µπορούµε για την προστασία της πρώτης κατοικίας. \

Υπάρχουν ορισµένες σαφείς βελτιώσεις στο πολυνοµοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης απαντούσε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καρρά για την «προστασία των εγγυητών των υπερχρεωµένων νοικοκυριών».

Ο κ. Καρράς έκανε λόγο για κυβερνητική παραπληροφόρηση και ζήτησε να επεκταθούν τα µέτρα δικαστικής προστασίας, που ισχύουν για τους οφειλέτες µε κόκκινα δάνεια, και στους εγγυητές. Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επεκτείνει την προστασία των εγγυητών όχι µόνο στα οικογενειακά αλλά και στα επιχειρηµατικά δάνεια, ώστε να µπορούν να τύχουν των ευνοϊκών ρυθµίσεων και εκείνοι οι οφειλέτες, εάν και εφόσον προσφύγουν στον εξωδικαστικό συµβιβασµό.

Ο κ. Πιτσιόρλας απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ για το ότι µε τη λήξη του νόµου Κατσέλη «θα µείνουν εκτεθειµένοι χιλιάδες οφειλέτες µε κόκκινα δάνεια». Είπε χαρακτηριστικά πως όχι απλώς δεν υπήρξε παραπλάνηση από την κυβέρνηση, αλλά υπάρχει γενική και επαρκής προστασία για όλους. «Και για τους πρωτο-οφειλέτες και για τους εγγυητές. Κάνουµε το µέγιστο που µπορεί να γίνει. Εχουµε παράλληλα µια νοµοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στους εγγυητές να προστατευθούν.

Με την κατάθεση της αίτησής τους στον εξωδικαστικό µηχανισµό παύει εναντίον τους κάθε διαδικασία πλειστηριασµού. Μέχρι στιγµής έχουµε διαµορφώσει ένα επαρκές νοµοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και αυτό δεν θα διαταραχθεί όσο είναι αυτή η κυβέρνηση» αντέτεινε ο κ. Πιτσιόρλας

υπουργείο οικονομίαςκόκκινα δάνειαΣτέργιος Πιτσιόρλας