Οικονομία|03.11.2018 10:38

Δικαιώθηκαν νομικά οι συνταξιούχοι για αναδρομικά

Newsroom

Εκτελεστέες χωρίς τη διαδικασία της έφεσης είναι δύο αποφάσεις του Πρωτοδικείου της Αθήνας, οι οποίες επιδίκασαν από τον Ιούνιο του 2015 και µετά αναδροµικά ποσά για τα κοµµένα δώρα και τις αντισυνταγµατικές µειώσεις του 2012. Σύµφωνα µε γνωµοδότηση του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους που έγινε χθες γνωστή από τον ΣΚΑΪ, οι αγωγές που κερδήθηκαν από τους συνταξιούχους σε πρωτόδικο βαθµό και αφορούν την περίοδο µετά τον Ιούνιο του 2015 δεν µπορούν να οδηγηθούν στο Εφετείο, καθώς συνάδουν µε την απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας του 2015.

Υπενθυµίζεται πως το ΣτΕ το 2015 έκρινε αντισυνταγµατικές τις περικοπές του 2012, αλλά για λόγους δηµοσίου συµφέροντος όρισε πως η ισχύς της αντισυνταγµατικότητας ξεκινά από τη δηµοσίευση της απόφασης και µετά. Σε αυτήν τη βάση πάτησε και η γνωµοδότηση του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους, η οποία φέρεται να κατέληξε στο ότι δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιµος λόγος για τον οποίο ο ΕΦΚΑ να οδηγήσει στο Εφετείο τις δύο αποφάσεις του ∆ιοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, οι οποίες δικαίωσαν δύο συνταξιούχους για το χρονικό διάστηµα Ιουνίου∆εκεµβρίου 2015.

«Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρµονίζονται µε την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης µπορεί και να µην κρίνεται σκόπιµη από το Νοµικό Συµβούλιο του Κράτους» ανέφερε χθες µε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα πως οι νέες δικαστικές αποφάσεις «δεν αλλάζουν τα δεδοµένα. Η παρούσα κυβέρνηση, εναρµονιζόµενη απολύτως µε την κρίση του ΣτΕ και συµµορφούµενη µε το Σύνταγµα, προχώρησε στην ασφαλιστική µεταρρύθµιση το 2016».

Οι ίδιοι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές και για τις περικοπές που ακολούθησαν από το 2016 και µετά, οι οποίες θα εκδικαστούν τον Ιανουάριο του 2019.

συνταξιούχοιπερικοπέςΝομικό Συμβούλιο