Οικονομία|02.03.2019 09:14

Eurogroup: Μεταρρυθμίσεις τώρα για δόση τον Απρίλιο

Μαρία Ψαρά

Η «σκληρή γραµµή» των µελών της Ευρωζώνης επικράτησε χθες στο EuroWorking Group, δύο µέρες µετά την έκθεση της Κοµισιόν για την ελληνική οικονοµία. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονοµικών των χωρών του ευρώ παραδέχτηκαν µεν ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει πρόοδο σε µια ευρεία γκάµα θεµάτων, πρόσθεσαν ωστόσο ότι «δεν έχουµε φτάσει ακόµη σε σηµείο για να υπάρξει συµφωνία». Η Ελλάδα έχει ακόµη 10 µέρες για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της, αλλιώς η απόφαση για την εκταµίευση του ποσού του ενός δισεκατοµµυρίου από τα κέρδη των ελληνικών οµολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα µετατεθεί για το Eurogroup Απριλίου. Παρόλο που η Ελλάδα δεν έχει ζήτηµα οικονοµικής ρευστότητας, οι ειδικοί εκτιµούν ότι αν η εκταµίευση καθυστερήσει, το µήνυµα που θα σταλεί στις αγορές θα χαλάσει το κλίµα. Οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισµένοι να κάνουν ό,τι µπορούν για να µη χαλάσει το κλίµα, ωστόσο αυτό προϋποθέτει ότι και η Αθήνα θα κάνει ό,τι µπορεί από την πλευρά της να ανταποκριθεί στις δεσµεύσεις της.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», τα βασικά ζητήµατα στα οποία εστίασαν οι τεχνοκράτες στη συνεδρίαση ήταν η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών, η καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου και -φυσικά- ο νόµος Κατσέλη. Την πιο αυστηρή στάση κράτησε ο Ολλανδός εκπρόσωπος, που υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει τις δεσµεύσεις της ούτε τον Απρίλιο και ότι θα πρέπει να συζητηθεί το θέµα ξανά τον Ιούνιο, µε την εκταµίευση της δεύτερης δόσης από τα κέρδη των ελληνικών οµολόγων. Ο Γερµανός εκπρόσωπος τόνισε ότι η απόφαση για την εκταµίευση τους 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να περάσει από τη γερµανική Βουλή και πως η κατάσταση θα δυσκολέψει αν η Ελλάδα δεν στείλει το µήνυµα ότι συνεχίζει µε αµείωτη ένταση την εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων.

Ανοικτά µέτωπα

Οι ειδικοί του EWG ενθάρρυναν τις ελληνικές Αρχές να εντείνουν τις συζητήσεις τους µε τα θεσµικά όργανα τις επόµενες ηµέρες, «ακόµη και χθες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε µια πηγή για την τηλεδιάσκεψη που είχε προγραµµατιστεί για το διάδοχο σχήµα του νόµου Κατσέλη. Συνολικά, 6 από τις 16 δεσµεύσεις της Ελλάδας δεν είχαν ολοκληρωθεί µέχρι προχθές, σύµφωνα µε την 2η έκθεση για την ενισχυµένη εποπτεία που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Οπως είχε καταγραφεί και στο ζήτηµα του διάδοχου νόµου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που σχετίζεται άµεσα µε τα κόκκινα δάνεια, και η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών µονάδων της ∆ΕΗ χαρακτηρίζεται ως βασικό θέµα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε «κίτρινη κάρτα» στην Αθήνα.

Η έκθεση, ενώ γενικά είναι αυστηρή, ήταν γραµµένη µε πολύ ισορροπηµένο τρόπο. Η Κοµισιόν επισηµαίνει τις αδυναµίες, αλλά και τα θετικά της ελληνικής οικονοµίας, όπως η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσµατος του 3,5% για τέταρτη συνεχή χρονιά, η ανάπτυξη 2,2%-2,3% για το 2019 και το 2020, αλλά και το ότι το ιδιωτικό χρέος µειώνεται. Η Κοµισιόν ανέλυσε επίσης τις ανησυχίες της για τη µεγάλη αύξηση του κατώτατου µισθού, σηµείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσµευτεί να µη φέρουν στο άµεσο µέλλον κάποια ρύθµιση για οφειλές προς Εφορίες και ασφαλιστικά ταµεία, τάχθηκε υπέρ της µείωσης του αφορολόγητου το 2020, για τη µείωση των συντελεστών στην εργασία και τις επιχειρήσεις, και επισήµανε τον κίνδυνο που µπορεί να κρύβει η επιστροφή των αναδροµικών και των δώρων του ∆ηµοσίου

Eurogroup