Οικονομία|02.03.2019 18:49

Ευρωπαϊκές πηγές: Ανοικτή με όρους η επανεξέταση των στόχων για τα πλεονάσματα

Ελευθερία Αρλαπάνου

Ανεβαίνει το θερμόμετρο γύρω από την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα με ευρωπαϊκές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως η οποιαδήποτε συζήτηση για κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει «λογική προορισμού» και όχι «λογική αφετηρίας».

Υπονοώντας έτσι με σαφή τρόπο πως για να εξεταστεί κάτι τέτοιο στο πλαίσιο της προσυμφωνημένης μεταμνημονιακής πορείας της χώρας θα πρέπει να έχει τηρηθεί μια προσυμφωνημένη σειρά δεσμεύσεων για να μην κλονιστεί το κεντρικό αφήγημα που συνοδεύει την πορεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή.  Η αλήθεια είναι αυτή που εξέφρασε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί» σημείωναν οι ίδιες πηγές στο περιθώριο του 4ουΟικονομικού Forum των Δελφών.

Όπως εξηγούσαν, το Eurogroup το καλοκαίρι πήρε μέτρα για το χρέος και έδωσε στην Ελλάδα «μια περίοδο θερμοκηπίου» για να μπορέσει η χώρα να κινηθεί ομαλά στη μεταμνημονιακή περίοδο και όλα όσα προσυμφωνήθηκαν αλληλοσυμπληρώνονται σε αυτό που λέμε ο μεταμνημονιακός ορίζοντας της χώρας.

«Το πως αυτά τα προνομοθετημένα μέτρα σε βάθος χρόνου μπορούμε να τα ξαναδούμε είναι κάτι που θα έχει λογική προορισμού και όχι αφετηρίας» σημείωναν οι ίδιες πηγές, καθώς εάν γίνει αφετηρία πιθανόν να κλονίσει όλο το αφήγημα. «Αν είναι ένας εθνικός υπερκομματικός στόχους που εξυπηρετείται από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας η απάντηση είναι κάπου ανάμεσα» έλεγαν κρατώντας προσεκτικές αποστάσεις.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κριτική που ασκείται στην Επιτροπή για πιο ελαστική στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, ότι η Κομισιόν δεν παίζει και δεν μπορεί να παίζει προεκλογικά παιχνίδια. Αναφέροντας πως υπάρχουν δύο – τρεις εκκρεμότητες στο  πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης που θα πρέπει η Ελλάδα να τις αντιμετωπίσει μέχρι την Καθαρά Δευτέρα εξέφραζε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και πως υπάρχει χρόνος και η ευθύνη για την απόφαση της επιστροφής των κερδών των και το Eurogroup ότι πρέπει και έχει ανάγκη να είναι ικανοποιημένες οι αγορές, εκτιμούσαν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές.

Σχετικά με το τι προβλέπεται εάν η ελληνική κυβέρνηση προτείνει Επίτροπο και τι θα συμβεί εάν στη συνέχεια προκύψουν εκλογές και μια νέα κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως πρόκειται για αχαρτογράφητα ύδατα καθώς από το 1981 δεν έχει υπάρξει κάποια τέτοια περίπτωση. Αναφέρθηκαν όμως στην περίπτωση της Σλοβενίας, όπου εν τέλει υπήρξε ανάκληση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά στο καυτό θέμα του Brexit που κινείται πια εντός ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές αν όλα πάνε καλά με το βλέμμα στραμμένο στην τελική ψήφο στη Βουλή των Κοινοτήτων  στις 12 Μαρτίου, θα έχουμε μια ομαλή έξοδο. Σε αντίθετη περίπτωση, που δεν πάνε όλα καλά, αν δεν έχουμε λύση αλλά διαφαίνεται κάτι τότε ίσως εξασφαλιστεί σύντομη αναβολή της εξόδου έως τις ευρωεκλογές. Αν όμως χαθεί η ψηφοφορία και δεν βλέπουμε στον ορίζοντα άλλη λύση τότε «δέστε τη ζώνη και προσδεθείτε»….Πάντως οι ίδιες πηγές για το ερώτημα  πως βλέπει η Κομισιόν ένα νέο δημοψήφισμα επισημάνθηκε πως δεν υπάρχει καμία προτίμηση.

πρωτογενές πλεόνασμαΠιερ Μοσκοβισί