Οικονομία|14.03.2023 14:09

SVB: Οι αγορές δεν πείστηκαν από τα καθησυχαστικά μηνύματα, όμως οι ευρωπαϊκοί φόβοι εκτονώνονται - Πώς αντέδρασε η ελληνική αγορά

Newsroom

Μαύρη ήταν η Δευτέρα 13 Μαρτίου για τις τράπεζες και τις αγορές μετά την δίδυμη κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Τρίτη δείχνουν να συνέρχονται, ωστόσο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να κινείται σε θολά νερά για την μεγαλύτερη πτώχευση τραπεζών από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Στις ΗΠΑ το σκηνικό μπροστά στα υποκαταστήματα της SVB είναι ενδεικτικό για την ανησυχία των πελατών της τράπεζας που φοβούνται για τα χρήματά τους αν και έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι είναι ασφαλείς. Πολλοί είναι εκείνοι που στέκονται από νωρίς το πρωί έξω από τα υποκαταστήματα και περιμένουν να ανοίξουν ώστε να πάρουν τι καταθέσεις τους.

Ένας πιο ψύχραιμος πελάτης δηλώνει στις κάμερες: «Είναι ακόμα νωρίς, αλλά μέχρι τις 9 είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά. Τα χρήματα είναι διασφαλισμένα οπότε δεν ανησυχούμε».

Σε αναμμένα κάρβουνα το τραπεζικό σύστημα

Η εγγύηση των καταθέσεων από την αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να διασφάλισαν τα χρήματα των καταθετών, ωστόσο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα παραμένει ακόμα σε αναμμένα κάρβουνα.

Όπως τόνισε ο Καθηγητής Οικονομίας του Wisconsin School of Business, Ρομπέρτο Ρομπάτο, «μόλις το κοινό έμαθε για το τι συνέβαινε με την Silicon Valley Bank, υπήρξαν ανησυχίες ότι και άλλες τράπεζες μπορεί να βρίσκονται στην ίδια ακριβώς κατάσταση και τότε οι καταθέτες μπορεί να πανικοβλήθηκαν. Οπότε πήγαιναν και έβγαζαν τα χρήματά τους από την τράπεζά τους».

Δεν πείστηκαν οι αγορές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι αγορές δεν πείστηκαν σε πρώτη φάση από τα καθησυχαστικά μηνύματα για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος από την αμερικανική κυβέρνηση και αντέδρασαν με γενικό ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Από την Παρασκευή η αξία των παγκόσμιων τραπεζικών μετοχών έχει κατρακυλήσει, με περίπου μισό τρις δολάρια να έχει «κάνει φτερά». Ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η Credit Suisse ή η Commerzbank είχαν βαριές απώλειες ενώ και στις ΗΠΑ οι τράπεζες αιμορράγησαν με τη μετοχή της First Republic Bank να βυθίζεται κατά 73%.

«Πρόκειται για μεγάλη κρίση»

O Τραπεζικός Αναλυτής Ντικ Μπόβε, μιλώντας στο CNBC, μόνο αισιόδοξος δεν φάνηκε για το σκηνικό που σχηματίζεται στο τραπεζικό σύστημα. «Εκτιμώ ότι πρόκειται για μεγάλη κρίση. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο που διατρέχει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή».

Φαίνεται να εκτονώνονται οι μεγαλύτεροι φόβοι

Ωστόσο, παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, η εικόνα στις αγορές σήμερα Τρίτη είναι αντίστροφη, καθώς διαφαίνεται να εκτονώνονται οι μεγάλοι φόβοι με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται ανοδικά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη δεν επηρεάζεται σημαντικά αλλά τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα από το χθεσινό Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, σημείωσε σε δηλώσεις του πως «δεν υπάρχει άμεση έκθεση (των ευρωπαϊκών τραπαεζών» στη Silicon Valley Bank. Αλλά αυτό είναι ένα καμπανάκι για εμάς. Μας δείχνει ότι τέτοια σοκ στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή.

Ψύχραιμη η ελληνική αγορά

Η ελληνική αγορά αντέδρασε ψύχραιμα στην κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών και οι απώλειες περιορίστηκαν σε χαμηλά ποσοστά. Όπως εξήγησε στο OPEN ο νομικός Ορέστης Ομράν, η Ε.Ε και επομένως και η Ελλάδα επηρεάζονται λιγότερο, διότι η ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των Αμερικανικών.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ωστόσο συνεχίζει να κινείται με αβεβαιότητα, ενώ υπό το βάρος αυτής της κατάσταση θέτονται εν αμφιβόλω πλέον οι μέχρι πρόσφατα δεδομένες νέες αυξήσεις των επιτοκίων σε ΗΠΑ αλλά και σε Ευρώπη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αγορέςSilicon Valleyτράπεζακρίσηειδήσεις τώρα