Οικονομία|25.03.2023 17:41

Ανδρέας Βλάχος (Binance): Ο κόσμος πλέον βλέπει τα κρυπτονομίσματα με διαφορετική οπτική σε σχέση με την παραδοσιακή χρηματοδότηση

Τίμος Φακαλής

Δεν είναι όλα τα κρυπτονομίσματα μια καλή επένδυση, ωστόσο ορισμένα κρυπτονομίσματα και η υποκείμενη τεχνολογία blockchain έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα εκτιμά, ο Ανδρέας Βλάχος, Διευθυντής Ανάπτυξης της Binance σε Ελλάδα και Κύπρο, μιλώντας στο ethnos.gr με αφορμή του δεύτερου community Μeetup που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.

Στόχος της συνάντησης η ενημέρωση της τοπικής κοινότητας Blockchain & Crypto, σε μια συγκυρία ραγδαίων αλλαγών και ανακατατάξεων τόσο στο παραδοσιακό τραπεζικό κανάλι όσο και στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. «Ενώ ο τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει μια νέα κρίση, αντί να ακολουθεί την ίδια πτωτική τάση, ο τομέας των κρυπτονομισμάτων είδε εισροή κεφαλαίων και ως εκ τούτου αύξηση της κεφαλαιοποίησης ορισμένων από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι χρήστες και οι επενδυτές βλέπουν πλέον τα κρυπτονομίσματα με διαφορετική οπτική σε σχέση με την παραδοσιακή χρηματοδότηση» παρατηρεί ο κ. Βλάχος. Η Binance διαθέτει περισσότερους από 120 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες, έχει πάνω από 350 καταχωρημένα κρυπτονομίσματα και ο όγκος συναλλαγών 24Ω στο Ανταλλακτήριο Binance αγγίζει τα 38 δισ.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Κύριε Βλάχο πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον σε Ελλάδα και Κύπρο για κρυπτονομίσματα σε σχέση με άλλες χώρες διεθνώς;

Αν και δεν μπορούμε να κάνουμε άμεση σύγκριση με άλλες χώρες, βλέπουμε συνεχή αύξηση του ενδιαφέροντος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες. Κατά την άποψή μας, το πιο σημαντικό είναι η εκπαίδευση στην αγορά σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, τις επενδύσεις και την διαχείριση κινδύνου. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον κλάδο, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε από πλευράς μας να παρέχουμε εκπαίδευση και πόρους για να βοηθήσουμε όλους τους χρήστες να κατανοήσουν τη βιομηχανία των crypto, τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους αυτής.

Γιατί να επενδύσει κάποιος σε κρυπτονομίσματα; Ποιο είναι το πλεονέκτημα;

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι μόνο ένας νέος τύπος κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων, αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο της τεχνολογίας blockchain και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του Web3 και της μεταφοράς αξίας στο διαδίκτυο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin μπορούν να γίνουν ένα μέσο αποθήκευσης αξίας και αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα κρυπτονομίσματα και το Web3 είναι μια αναδυόμενη βιομηχανία, οπότε κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι επιφυλάσσει το μέλλον. Γι' αυτό συνιστούμε στον κόσμο να κάνει την έρευνά του και να επενδύει μόνο σε projects που κατανοεί.

Πώς φορολογούνται τα κέρδη από κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα;

Υπάρχει κάποιο φορολογικό πλαίσιο που καλύπτει αυτούς που αγοράζουν αλλά και πωλούν κρυπτονομίσματα; Δηλαδή, σήμερα μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με την πώληση κρυπτονομισμάτων και να έχει Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας; Η Binance δεν παρέχει φορολογικές συμβουλές και κάθε χρήστης θα ήταν καλό να συμβουλευτεί τον φορολογικό πάροχο ή με έναν επαγγελματία του χώρου σχετικά με τους προσωπικούς φόρους και τις τοπικές φορολογικές απαιτήσεις.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συχνά ισχυρίζονται ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ακατάλληλο μέσο επένδυσης και συναλλαγών. Τι απαντάτε σε αυτό;

Θα ήταν σωστό να πούμε ότι δεν είναι όλα τα κρυπτονομίσματα μια καλή επένδυση, ωστόσο ορισμένα κρυπτονομίσματα και η υποκείμενη τεχνολογία blockchain έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα. Μια ιδιαίτερη περίπτωση χρήσης είναι ο διακανονισμός διασυνοριακών συναλλαγών. Σε περιπτώσεις που οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μπορούν να εκτελεστούν χωρίς γεωγραφικά όρια, σχεδόν στιγμιαία και με πολύ χαμηλό κόστος, τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά συστήματα μπορεί να είναι αργά και δαπανηρά. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις λιανικές συναλλαγές αλλά και μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων έχει βρεθεί πολλές φορές στη δίνη μεγάλων κρίσεων. Γιατί;

Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων είναι ακόμα νέα και δεν είναι λογικό να επιβιώσει κάθε επιχείρηση ή project σε μια νέα βιομηχανία. Ωστόσο, ο τομέας έχει αποδειχθεί πολύ ανθεκτικός, ίσως λόγω της αποκεντρωμένης φύσης του, και συχνά ανακάμπτει από τέτοιες κρίσεις. Είδαμε ότι η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων υπόκειται επίσης σε κυκλικά σκαμπανεβάσματα, όπως παρατηρείται σε πιο παραδοσιακές αγορές. Συνολικά, μας αρέσει να βλέπουμε αυτούς τους κύκλους ως ένα υγιές και απαραίτητο μέσο για να εξαλειφθούν τα αδύναμα projects και έτσι αφήνεται ο χώρος στα projects με σωστές βάσεις να αναπτυχθούν. Σε μια βιομηχανία που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και πολλά projects να εμφανίζονται καθημερινά, είναι πολύ εύκολο να χαθεί η εστίαση σε εκείνα που έχουν πραγματική ουσία και μπορούν να φέρουν πραγματική αξία στο οικοσύστημα, στην κοινότητα και στους χρήστες. Αυτές οι «κρίσεις» χρησιμεύουν συχνά ως υπενθύμιση ότι πρέπει να εστιάζουμε σε υποσχόμενα projects.

Σχετικά με την εταιρία σας ποια είναι η Binance τι περιλαμβάνει το επιχειρηματικό, επενδυτικό πλάνο της εταιρείας και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Στην Binance, προετοιμαζόμαστε για την εποχή του Web 3. Η αποστολή μας ως Binance είναι να είμαστε ο πάροχος υποδομής στο οικοσύστημα του blockchain. Θεωρούμε την κρυπτογράφηση ως ένα θεμελιώδες μέσο για την αύξηση της ελευθερίας του χρήματος. Ως εκ τούτου, εργαζόμαστε σκληρά για να προωθήσουμε την υιοθέτηση της τεχνολογίας. Όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας συνεισφέρουν και αντικατοπτρίζουν αυτόν τον στόχο και η εστίαση στους χρήστες είναι ο βασικός μας σκοπός. Δεν μπορώ να μοιραστώ λεπτομέρειες σχετικά με τις προγραμματισμένες επενδύσεις, αλλά μπορώ να πω ότι ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν χρησιμότητα και που απαιτούν οι χρήστες μας. Δίνουμε πάντα προτεραιότητα στους χρήστες μας και βάζουμε τις ανάγκες τους σαν προτεραιότητα.

Ποιες είναι οι προβλέψεις της εταιρίας σας για την αγορά κρυπτονομισμάτων το επόμενο διάστημα. Ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοσή τους;

Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για την αγορά, καθώς κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά εδώ και καιρό, υπήρξε μια αποσύνδεση μεταξύ της παραδοσιακής χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας και της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Ενώ ο τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει μια νέα κρίση, αντί να ακολουθεί την ίδια πτωτική τάση, ο τομέας των κρυπτονομισμάτων είδε εισροή κεφαλαίων και ως εκ τούτου αύξηση της κεφαλαιοποίησης ορισμένων από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι χρήστες και οι επενδυτές βλέπουν πλέον τα κρυπτονομίσματα με διαφορετική οπτική σε σχέση με την παραδοσιακή χρηματοδότηση. Από την πλευρά μας, οι στόχοι και η αποστολή μας παραμένουν οι ίδιοι. Θα έχουμε χαμηλά το κεφάλι και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μια πλατφόρμα που εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών μας με τον καλύτερο τρόπο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τράπεζεςειδήσεις τώρακρυπτονομίσματαbitcoin