Οικονομία|24.03.2023 16:45

«Ανθεκτικός ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ», λένε οι 27 μετά τους κλυδωνισμούς στις τράπεζες

Newsroom

Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανθεκτικός διότι έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα, δηλώνουν οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινή τους ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, επισημαίνοντας: «Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 με πιο υγιείς βάσεις απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας».

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2023, η Σύνοδος για το Ευρώ, καλεί το Eurogroup να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις. «Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί βασικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ», αναφέρουν στη συνέχεια.

Στην ίδια δήλωση επισημαίνεται ότι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ταχεία προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μας μετάβασης. «Οι περαιτέρω ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές συμβάλλουν στη βελτίωση της μακροοικονομικής διαχείρισης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ζητούμε να ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες, με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής και συμμετεχόντων στην αγορά σε ολόκληρη την Ένωση, για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών», αναφέρεται στην ίδια δήλωση.

Μετά τη Credit Suisse «κλυδωνίζεται» η Deutsche Bank

Μετά τη Credit Suisse κλυδωνίζεται ο γερμανικός γίγαντας Deutsche Bank, που χάνει πάνω από 10% στις αγορές. Τα χρηματιστήρια είναι ξανά στο «κόκκινο».

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας κλυδωνίζεται στις αγορές, με τις απώλειες να έχουν ξεπεράσει το 14%. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, πρόκειται για την τρίτη μέρα που πέφτουν οι μετοχές της, ωστόσο, σήμερα (24/3) το sell off είναι πολύ σημαντικό και η μετοχή της Deutsche Bank έχει χάσει πλέον το ένα πέμπτο της αξίας της.

Εξαργύρωση ομολόγων αξίας 1,5 δισ. ευρώ

Όλοι αναρωτιούνται πώς χτυπήθηκε ο γερμανικός κολοσσός μετά τη Credit Suisse.

Από χθες (23/3) ξεκίνησε η κατάσταση που επικρατεί, καθώς εκτοξεύτηκαν σε πολύ υψηλές τιμές το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Deutsche Bank στο υψηλότερο σημείο από το 2019.

Σήμερα φαίνεται πως η τράπεζα δήλωσε ότι θα εξαργυρώσει ομόλογα Tier 2 αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Τώρα, μένει να φανεί εάν αυτό ήταν το «καμπανάκι» που χτύπησε ώστε να ξεκινήσει η «επίθεση» στις αγορές, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Γιάννης Φώσκολος στο OPEN.

«Σφυροκοπείται» και η UBS - Η κρίση επεκτάθηκε και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Μαζί με την Deutsche Bank «σφυροκοπείται» και η UBS, η μεγάλη ελβετική τράπεζα που κλήθηκε να διασώσει τη Credit Suisse. Χάνει πάνω από 6% στις διεθνείς αγορές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται στο «κόκκινο». Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι χάνουν πάνω από 2% στον γενικό δείκτη.

Η κρίση έχει επεκταθεί και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να χάνει πάνω από 2% και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες η πολύ σημαντική κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣύνοδος ΚορυφήςΒρυξέλλες