Οικονομία|10.04.2023 22:23

Πάσχα 2023: Πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη οι εκδρομείς - Οι πιο ακριβοί και οι πιο φθηνοί δημοφιλείς προορισμοί

Newsroom

Βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη όσοι αποφασίσουν να περάσουν το φετινό Πάσχα εκτός του τόπου διαμονής τους, καθώς το κόστος των μετακινήσεων είναι «στα ύψη» εξαιτίας της αυξανόμενης ακρίβειας

Πάντως, το υψηλό κόστος δεν εμποδίζει τους εκδρομείς που αναμένεται να γεμίσουν τους δημοφιλείς προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πληρότητα στα κεντρικά ξενοδοχεία ανέρχεται στο 85%  με 90% σε ορισμένα μέρη.

Πόσο θα κοστίσουν οι δημοφιλείς προορισμοί

Για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει στην Κέρκυρα, χρειάζεται 375 ευρώ για καύσιμα, διόδια και ακτοπλοϊκά ενώ στη συνέχεια για τη διαμονή στο νησί απαιτούνται 160 ευρώ τη βραδιά μαζί με ημιδιατροφή. Σύνολο για τρεις διανυκτερεύεσεις: 885 ευρώ.

Εξίσου δημοφιλή προορισμό αποτελούν και τα νησιά του Αιγαίου όπως η Πάρος. Εκεί το κόστος της μετακίνησης για μια τετραμελή οικογένεια ανεβαίνει στα 450 ευρώ λόγω των ακτοπλοϊκών, ενώ ένα οικογενειακό δωμάτιο στοιχίζει περίπου 150 ευρώ τη βραδιά. Έτσι η συνολική τιμή για ένα τριήμερο στο νησί υπολογίζεται στα 900 ευρώ.

Μικρότερα το κόστος για την ηπειρωτική Ελλάδα ωστόσο και εκεί το κόστος των καυσίμων με τη βενζίνη είναι τσουχτερό. Για παράδειγμα για να φτάσει κάποιος στην Καλαμάτα χρειάζεται να πληρώσει 94 ευρώ σε βενζίνη, με το κόστος της διανυκτέρευσης για τέσσερα άτομα να υπολογίζεται σε 180 ευρώ ανά ημέρα. Έτσι, για τρεις βραδιές στην Καλαμάτα προκύπτει σύνολο 634 ευρώ. 

Αντίστοιχα, το ταξίδι από την Αθήνα στην Πορταριά κοστίζει περίπου 132 ευρώ σε καύσιμα ενώ το δωμάτιο σε ξενοδοχείο για μια τετραμελή οικογένεια έχει τιμή 150 ευρώ ανά βραδιά. Συνολικά λοιπό για ένα ταξίδι στο Πήλιο μια οικογένεια καλείται να πληρώσει 582 ευρώ.

Κοντά στα 2 ευρώ η βενζίνη 

Σε ανοδική τροχιά κινείται η τιμή της βενζίνης πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και στην ηπειρωτική και στη νησιωτική χώρα. 

Η ζήτηση στην ελληνική αγορά αναμένεται να παραμείνει σε θετικό έδαφος το επόμενο διάστημα ενώ όσον αφορά στο μήνα Απρίλιο εκτιμάται ότι η έξοδος του Πάσχα θα ωθήσει ανοδικά τις καταναλώσεις των καυσίμων κίνησης ακόμη και με υψηλές τιμές.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παράθυρο άφησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για να χορηγηθεί νέα στήριξη στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας, μίλησε στον ΣΚΑΪ 100.3 και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη, αν δούμε ότι οι τιμές λιανικής ανεβαίνουν σε όλα τα επίπεδα, εδώ είμαστε να στηρίξουμε όπως το κάναμε και με το fuel pass».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

βενζίνηταξίδικόστοςακρίβειαΠάσχαειδήσεις τώρα