Οικονομία|07.03.2019 16:24

Eurogroup: Toν Απρίλιο η εκταμίευση της δόσης λόγω «κόκκινων δανείων»

Μαρία Ψαρά

Αξιωματούχος της ΕΕ  σχολιάζει για το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας όπου πρόκειται να συζητηθεί η 2η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας και η εκταμίευση προς την Ελλάδα του ποσού ύψους ενός δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες ότι «έχουν μείνει πολλά να γίνουν σε λίγες μέρες. Είναι ακόμη πιθανό, αλλά δεν το θεωρώ εύκολο».

Η πρόοδος που θα έχει καταγραφεί σχετικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα κρίνει την απόφαση. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αν δεν υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα, τότε το θέμα θα προωθηθεί για το Eurogroup Απριλίου.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως οι θεσμοί έχουν αντιρρήσεις σε διάφορα σημεία του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά δεν φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία ακόμη. Σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, τότε θα πραγματοποιηθεί Euro Working Group πριν από το Eurogroup προκειμένου οι υπουργοί να δώσουν το πράσινο φως. Ωστόσο, κατά την άποψη του αξιωματούχου, οι πιθανότητες είναι περιορισμένες.

«Είναι στο χέρι των θεσμών να κρίνουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών δημοσίων οικονομικών», σχολίασε ο ίδιος, αναφέροντας πάντως ότι η «υπερβολικά μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ανεργία και ειδικά τη νεανική ανεργία στην Ελλάδα». 

κόκκινα δάνειαEurogroupεκταμίευση