Οικονομία|18.04.2023 12:30

H Apple επεκτείνεται και στον… τραπεζικό τομέα: Λανσάρει υπηρεσία αποταμίευσης με επιτόκιο δεκαπλάσιο από αυτό των τραπεζών

Newsroom

Στον τραπεζικό χώρο εισέρχεται η Apple η οποία ανακοίνωσε ότι συστήνει λογαριασμούς ταμιευτηρίου σε συνεργασία με την Goldman Sachs, για κατόχους της Apple Card με ετήσιο επιτόκιο 4,15%, δηλαδή 10 φορές πάνω από το μέσο επιτόκιο στις ΗΠΑ.

Ο τεχνολογικός γίγαντας της Καλιφόρνιας και η τράπεζα της Wall Street προσφέρουν κάτι που ξεπερνά τους ανταγωνιστές, όπως η American Express που προσφέρει 3,75% και ο αυτόνομος λογαριασμός ταμιευτηρίου της Goldman που λειτουργεί υπό το εμπορικό σήμα Marcus, ο οποίος προσφέρει 3,9%.

Το λανσάρισμα έρχεται καθώς οι πιο γνωστές τράπεζες, ιδίως οι περιφερειακές και οι μικρότερες πιστώτριες, δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να προσφέρουν καλύτερα επιτόκια αποταμίευσης στους καταθέτες για να τους σταματήσουν να μεταφέρουν μετρητά σε προϊόντα με υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, τα οποία προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις ανάλογα με την αύξηση των επιτοκίων.

Οι πελάτες έχουν αποσύρει περίπου 800 δισ. δολάρια σε καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Fed άρχισε για πρώτη φορά να αυξάνει τα επιτόκια, αφού οι δανειστές διατήρησαν τα επιτόκια καταθέσεων σχετικά χαμηλά, ενώ χρέωναν περισσότερο τα δάνεια.

Ο νέος αποταμιευτικός λογαριασμός προσφέρεται στους χρήστες του προϊόντος πιστωτικής κάρτας της Apple, το οποίο αποτελεί επίσης μια συνεργασία με την Goldman. Η Apple προσφέρει στους αποταμιευτές χωρίς τέλη και χωρίς απαιτήσεις ελάχιστης κατάθεσης. Το μέγιστο υπόλοιπο για έναν λογαριασμό είναι 250.000 δολάρια. Οι καταθέσεις θα βρίσκονται στην Goldman, η οποία ως αδειοδοτημένη τράπεζα έχει πρόσβαση στην ασφάλιση FDIC.

Ο αποταμιευτικός λογαριασμός εμβαθύνει την προσφορά προϊόντων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Apple, η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα πρόγραμμα «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα».

Καθώς η Apple προσθέτει περισσότερες πληρωμές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι σχολιαστές έχουν προτείνει ότι μετατρέπεται σε τράπεζα. Αλλά η πραγματική δύναμη της Apple είναι ότι κερδίζει χρήματα από τις πωλήσεις υλικού και τις μη τραπεζικές υπηρεσίες, δήλωσε ο Κρίστιαν Όουενς, διευθύνων σύμβουλος της Paddle, μιας εταιρείας πληρωμών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

επιτόκιαειδήσεις τώραGoldman SachsApple