Οικονομία|11.03.2019 22:43

«Όχι» από το Eurogroup στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα

Newsroom

Όπως μεταδίδει το Open tv, η συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης αποφάσισε αρνητικά αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.ευρώ προς την Ελλάδα, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο.

Bέβαια μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης μετατίθεται για την άτυπη συνεδρίαση τoυ Eurogroup στις 5 Απριλίου. Η σημερινή συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη και σε λίγη ώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Χαμηλοί τόνοι και θετικά σχόλια για την Ελλάδα

Σε χαμηλούς τόνους και με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα κινήθηκαν οι δηλώσεις των επισήμων κατά την είσοδό τους στο Eurogroup. Παρόλο που όλοι εμμέσως παραδέχθηκαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών δε θα δώσουν σήμερα το πράσινο φως για την απόδοση του ποσού του 1 δις. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων προς την Αθήνα, τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όσο και οι Επίτροποι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί τόνισαν ότι «έχει συντελεστεί πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε ακόμη συμφωνία».

«Συζητήσαμε σήμερα στο Eurogroup την πολύ καλή πρόοδο που έκανε η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις. Εάν όλες οι δεσμεύσεις εκπληρωθούν θα εξετάσουμε τον Απρίλιο την περαιτέρω εφαρμογή των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup o πρόεδρος της ευρωομάδας Μάριο Σεντένο.

«Το μήνυμά μου στο Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα συνέχισε να σημειώνει καλή πρόοδο. Σχετικά με τα λίγα εκκρεμή ζητήματα, οι εποικοδομητικές συνομιλίες συνεχίζονται», ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στη μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη. Έχουμε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί εγκαίρως για το επόμενο Eurogroup».

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνοντας ότι υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που μένει να αποσαφηνισθούν και αυτό μπορεί να γίνει τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν είμαστε ακόμη εκεί, παρόλο που έχει συντελεστεί πρόοδος», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Θετική θα είναι η τοποθέτησή μας για την Ελλάδα, αφού έχει υλοποιηθεί η πλειοψηφία των δεσμεύσεων και σήμερα το θέμα θα εστιαστεί στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το αργότερο ως το Eurogroup Απριλίου θα υπάρξει το πράσινο φως», συμπλήρωσε ο Επίτοπος Μοσκοβισί. «Η Ελλάδα βγήκε ήδη στις αγορές και αυτό είναι πολύ θετικό. Οι συζητήσεις συνεχίζονται» τόνισε με θετική διάθεση ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Θετικό τόνο είχε και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

To μοναδικό ανοιχτό ζήτημα στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου, διαβεβαίωναν σήμερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζοντας πως υπήρξε ευρεία συμφωνία στο Eurogroup αναφορικά με τους κεντρικούς πυλώνες του διάδοχου πλαισίου του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της α' κατοικίας και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε δε, απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες έως το επόμενο Euro Working Group, στις 25 Μαρτίου.

"Στην  σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για την 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας" ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αντιρρήσεις σε διάφορα σημεία του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Aξιωματούχος της ΕΕ  είχε σχολιάσει την Πέμπτη (7/3) για το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας ς ότι «έχουν μείνει πολλά να γίνουν σε λίγες μέρες. Είναι ακόμη πιθανό, αλλά δεν το θεωρώ εύκολο». Η πρόοδος που θα έχει καταγραφεί σχετικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα κρίνει την απόφαση. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αν δεν υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα, τότε το θέμα θα προωθηθεί για το Eurogroup Απριλίου.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως οι θεσμοί έχουν αντιρρήσεις σε διάφορα σημεία του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά δεν φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία ακόμη. Σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, τότε θα πραγματοποιηθεί Euro Working Group πριν από το Eurogroup προκειμένου οι υπουργοί να δώσουν το πράσινο φως. Ωστόσο, κατά την άποψη του αξιωματούχου, οι πιθανότητες είναι περιορισμένες. «Είναι στο χέρι των θεσμών να κρίνουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών δημοσίων οικονομικών», σχολίασε ο ίδιος, αναφέροντας πάντως ότι η «υπερβολικά μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ανεργία και ειδικά τη νεανική ανεργία στην Ελλάδα». 

Μεταρρυθμίσεις τώρα για δόση τον Απρίλιο

Η «σκληρή γραµµή» των µελών της Ευρωζώνης είχε επικρατήσει και την προηγουμενη εβδομάδα στο EuroWorking Group, δύο µέρες µετά την έκθεση της Κοµισιόν για την ελληνική οικονοµία. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονοµικών των χωρών του ευρώ παραδέχτηκαν µεν ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει πρόοδο σε µια ευρεία γκάµα θεµάτων, πρόσθεσαν ωστόσο ότι «δεν έχουµε φτάσει ακόµη σε σηµείο για να υπάρξει συµφωνία». Η Ελλάδα έχει ακόµη 10 µέρες για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της, αλλιώς η απόφαση για την εκταµίευση του ποσού του ενός δισεκατοµµυρίου από τα κέρδη των ελληνικών οµολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα µετατεθεί για το Eurogroup Απριλίου. Παρόλο που η Ελλάδα δεν έχει ζήτηµα οικονοµικής ρευστότητας, οι ειδικοί εκτιµούν ότι αν η εκταµίευση καθυστερήσει, το µήνυµα που θα σταλεί στις αγορές θα χαλάσει το κλίµα. Οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισµένοι να κάνουν ό,τι µπορούν για να µη χαλάσει το κλίµα, ωστόσο αυτό προϋποθέτει ότι και η Αθήνα θα κάνει ό,τι µπορεί από την πλευρά της να ανταποκριθεί στις δεσµεύσεις της.

δόσηEurogroupεκταμίευση