Οικονομία|02.06.2023 07:41

Τι και εάν πέφτει ο πληθωρισμός; Η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει και βάζει φωτιά στα νοικοκυριά

Newsroom

Φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς συνεχίζει να βάζει η ακρίβεια, κυρίως στα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε κι άλλο, στο 4,1% τον Μάιο, από 4,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ο ρυθμός αύξησης τιμών στα τρόφιμα παραμένει υψηλός, με τις νέες ανατιμήσεις να έρχονται και να κάθονται στις ήδη τσουχτερές τιμές στο ράφι. Ο Πληθωρισμός τροφίμων τον Μάιο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,8% ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης στο 12,5%.

«Όλα ανεβαίνουν και ακριβαίνουν αλλά πρέπει και να ζήσουμε», ανέφερε στην κάμερα του OPEN καταναλωτής.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον περίπου 1 στους δύο καταναλωτές έχει μειώσει τις αγορές τροφίμων λόγω ακρίβειας, ενώ 6 στους δέκα αγοράζουν με βάση τη χαμηλοτερη τιμή, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Η εντεινόμενη ακρίβεια ροκανίζει ολοένα και περισσότερο το εισόδημα των νοικοκυριών που περικόπτουν δαπάνες για να βγει ο μήνας. Το 27% των καταναλωτών, τρώει από τα έτοιμα για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ενώ 1 στους δύο δηλώνει πως αδυνατεί να κάνει φέτος διακοπές.

Πλέον το 32% των καταναλωτών αναβάλλει ή δεν πληρώνει καθόλου τους λογαριασμούς για να τα βγάλει πέρα τον μήνα, περιορίζοντας τις αγορές στα απολύτως απαραίτητα.

Αντίθετη πορεία, ακολουθούν οι τιμές ενέργειας αποκλιμακώνονται, ο πληθωρισμός ενέργειας μειώθηκε κατά 21,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ακολουθώντας μείωση 18% τον Απρίλιο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ