Οικονομία|07.06.2023 16:31

Τουρκία: Συνεχίζεται η κατρακύλα της λίρας, παρά την αισιοδοξία στις αγορές για τον διορισμό Σιμσέκ στο ΥΠΟΙΚ

Μαρία Ζαχαράκη

Νέο ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ και τουρκικής λίρας, που άρχισε να αυξάνεται ραγδαία μετά τον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών.

Η ισοτιμία του δολαρίου έσπασε το ιστορικό ρεκόρ οδεύοντας προς τις 23,15 και το ευρώ προς τις 25 λίρες.

Ο διορισμός του Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργού Οικονομικών δημιούργησε μεγάλες ελπίδες στην Τουρκία και τις διεθνείς αγορές. Η χρηματιστηριακή αγορά ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες, παρόλο που η τουρκική λίρα συνεχίζει να υποτιμάται, επειδή η νέα ομάδα οικονομικής διαχείρισης σταμάτησε να υπερασπίζεται τη λίρα με μεθόδους από την πίσω πόρτα. Το δολάριο ΗΠΑ έχει αυξηθεί έναντι της λίρας κατά 15% μετά τις εκλογές, ενώ μόνο σήμερα ο ρυθμός αύξησης ξεπέρασε το επίπεδο του 7%.

Αυτές τις ημέρες, η ισοτιμία του δολαρίου σημείωσε το μεγαλύτερο ρεκόρ των τελευταίων 5 χρόνων.

Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 46 δολάρια σε 10 ημέρες

Ο κατώτατος μισθός, που ήταν 425 δολάρια στις 28 Μαΐου, όταν τελείωσαν οι εκλογές, μειώθηκε στα 369 δολάρια σε 10 ημέρες με την αύξηση της ισοτιμίας.

Είναι πολιτική η υποτίμηση να συνεχιστεί

Μετά την ιστορική καταγραφή, τα πρώτα σχόλια ήρθαν από οικονομολόγους. Ο οικονομολόγος Μουράτ Οζσόι δήλωσε ότι «η πραγματική αύξηση θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο και προς το τέλος του έτους η συναλλαγματική ισοτιμία θα αυξηθεί στα επίπεδα του 25-26».

Επίσης, ο ίδιος προέβλεψε ότι «εάν η Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να αυξήσει το επιτόκιο, η συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να πέσει στα 20άρια, αλλά νομίζω ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης εδώ θα είναι να απελευθερώσει την ισοτιμία στα επίπεδα 23-24, που είναι η προσδοκία των εξαγωγέων».

Ο οικονομολόγος Τουντς Σατίρογλου, αναφερόμενος στην Αργεντινή, με την οποία τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας είναι παρόμοια, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter στα αγγλικά «Don't cry for me Argentina».

Ο οικονομολόγος Αλαατίν Ακτάς ανέφερε: «Οι πύλες του φράγματος είναι ορθάνοιχτες. Όταν σηκώθηκε το χαλί, αποκαλύφθηκε αυτό που είχαν κρύψει κάτω από αυτό. Υπάρχει μια αύξηση άνω του 5% στο συνάλλαγμα. Μήπως τώρα καταλάβαμε για άλλη μια φορά ότι τα κάθε είδους "μέτρα" είναι για τις εκλογές; Μην παραπονιέστε για την αύξηση των πάντων! Πηγαίνετε να γεμίσετε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας τώρα!»

Ο Κερίμ Ρότα, επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του Κόμματος του Μέλλοντος, δήλωσε ότι το TL έχασε το 16% της αξίας του έναντι του δολαρίου μέσα σε 10 ημέρες μετά τις εκλογές.

Από την άλλη, ο αρθρογράφος της Χουριέτ Αμπντουλκαντίρ Σελβί υποστήριξε ότι «υπήρξε εισροή χρημάτων 100 εκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό μέσα σε μόλις 24 ώρες από τη Δευτέρα, που ανέλαβε ο Μεχμέτ Σιμσέκ», προσθέτοντας ότι «οι διεθνείς αγορές διάβασαν σωστά το μήνυμα. Άνοιξε μια ευρεία πίστωση στον Σιμσέκ».

Η βολική υψηλή ισοτιμία

Η συναλλαγματική ισοτιμία 1§ προς 25-26TL μέσα σε έξι μήνες δεν θα ήταν έκπληξη, λέει ο Εβρέν Κιρίκογλου, ιδρυτής της Orca Macro Financial Consulting, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει ισοτιμία 1$/28TL.

Άλλωστε αυτό το επίπεδο είχαν ζητήσει και πριν από δύο μήνες οι εξαγωγείς από τον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας ως «δίκαιο».

Επιπλέον, εάν πρόκειται να υπάρξουν ροές ξένων κεφαλαίων από το εξωτερικό, τότε μπορεί να χρειαστεί η συναλλαγματική ισοτιμία να υπερβεί ακόμη και το «δίκαιο επίπεδο» και να γίνει φθηνότερη για να προσελκύσει ξένους, αν και αυτό υποδηλώνει υψηλό πληθωρισμό και μείωση της αγοραστικής δύναμης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίατουρκική λίρααγορέςειδήσεις τώρα