Οικονομία|10.06.2023 23:00

«Ανθίζει» ο ελληνικός τουρισμός αλλά όχι σε Μύκονο και Σαντορίνη - Μειώνονται οι αφίξεις στους δημοφιλείς προορισμούς

Newsroom

Παρά την άνθιση του ελληνικού τουρισμού ο οποίος αποτυπώνεται και στις διεθνείς αφίξεις, οι οποίοι δείχνουν αύξηση της τάξης του 15% συγκριτικά με τους περσινούς, ανοιξιάτικους μήνες, η κατάσταση σε Μύκονο και Σαντορίνη είναι κάπως διαφορετική καθώς η κοσμοπλημμύρα προηγούμενων χρόνων τείνει να μετατραπεί σε… όνειρο θερινής νυκτός.

Η κατάσταση στη Μύκονο

«Είναι λογικό και επόμενο διότι αυτά που έχουν συμβεί στη Μύκονο τον τελευταίο καιρό με τη στοχοποίηση με τις αρνητικές ειδήσεις, με τις φωτογραφίες μπουλντόζες να γκρεμίζουν αυθαίρετες κατασκευές, όλα αυτά θεωρώ λειτούργησαν αρνητικά και αυτό το εισπράξαμε, γιατί όπως είπα ο Απρίλιος και ο Μάιος, είχαμε μια μείωση αφίξεων 30% ίσως είναι και περισσότερο» ανέφερε στο OPEN ο πρόεδρος συνδέσμου Εστίασης και Διασκέδασης της Μυκόνου, Ιωάννης Θεοχάρης.

Και δεν είναι μόνο οι αυθαιρεσίες, καθώς οι τιμές στο νησί των ανέμων για διαμονή, διατροφή και διασκέδαση μοιάζουν απλησίαστες για τους περισσότερους. «Όσο για την αισχροκέρδεια σίγουρα υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα, ο επισκέπτης όμως έχει την δυνατότητα να επιλέξει τιμολόγιο ανάλογα, την τσέπη του» πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης.

Απογοητευτικά τα στοιχεία στη Σαντορίνη

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και από την Σαντορίνη φέτος την άνοιξη. «Το - 6,4% ισχύει για τις αφίξεις στην Σαντορίνη από τις αεροπορικές βέβαια γιατί οι ακτοπλοϊκές δεν είναι ακριβώς έτσι. Βεβαίως δεν έχουμε και στοιχεία που να δείχνουμε και αύξηση για τον μήνα Μάιο» ανέφερε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος.

Οι επιχειρηματίες δεν εστιάζουν αποκλειστικά στο υψηλό κόστος στις υπηρεσίες που προσφέρονται στο νησί. Όπως λέει ο κ. Ηλιόπουλος «οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν ανέβει πάρα πολύ τα εισιτήρια και αυτό έχει επηρεάσει και τους ταξιδιώτες να έρθουν στο νησί μας. Οι τιμές μας δεν έχουν ανέβει πολύ σε σχέση με τις περσινές υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 5 έως 10%».

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα από άλλους τουριστικούς προορισμούς. Όπως είναι η Ρόδος, όπου η αύξηση στις αφίξεις Απριλίου ξεπέρασε το 30% συγκριτικά με πέρσι, αλλά ακόμη και πόλεις, σαν τη Θεσσαλονίκη, που τον Απρίλιο υποδέχθηκε 26,8% περισσότερους επισκέπτες συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αφίξειςαεροπορικές αφίξειςελληνικός τουρισμόςΜύκονοςΣαντορίνηειδήσεις τώρα