Οικονομία|27.06.2023 20:31

Οι μειώσεις φόρων στο κάδρο της κυβέρνησης: Τι θα γίνει με συντελεστές εισοδημάτων, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος - Τα πρώτα νομοσχέδια

Newsroom

Η ορκωμοσία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ολοκληρώθηκαν, οι υπουργοί ανέλαβαν τα πόστα τους και, όπως σημειώνουν σε όλους τους τόνους τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη ήρθε η ώρα για να «σηκώσουν μανίκια». Στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησης είναι οι φοροελαφρύνσεις αλλά και η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νομοσχέδιο που αφορά την φορολογία είναι ήδη έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο, αμέσως μετά από εκείνο που θα φέρει ορισμένες αλλαγές στο «επιτελικό» κράτος.

Σε ποιες μειώσεις φόρων θα προχωρήσει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννης Φώσκολου στο OPEN, το μεγάλο στοίχημα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής με νέα σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία, η οποία με τη σειρά της θα φέρει αύξηση των κρατικών εσόδων και θα επιτρέψει την μείωση ορισμένων φόρων και την αναπτυξιακή προοπτική.

Συντελεστές φορολογίας εισοδήματος

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές που αφορούν στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης. Δηλαδή, εάν τα οικονομικά του κράτους το επιτρέψουν, τότε θα δούμε μείωση του φορολογικού εισοδήματος σε πολίτες που λαμβάνουν από 10.000 ευρώ έως τα 40.000 ευρώ τον χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι φορολογικοί συντελεστές των εισοδημάτων ορίζονται ως εξής:

  • Έως 10.000 ευρώ: Συντελεστής 9% (μειώθηκε την προηγούμενη τετραετία)
  • Από 10.001 έως 20.000 ευρώ: Συντελεστής 22%
  • Από 20.001 έως 30.000 ευρώ: Συντελεστής 28%
  • Από 30.001 έως 40.000 ευρώ: Συντελεστής 36%
  • Πάνω από 40.000 ευρώ: Συντελεστής 44%

Κατάργηση φόρου επιτηδεύματος

Αναφορικά με τους οριζόντιους φόρους που επιβάλλονται στους ελεύθερους επαγγελματίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει πλάνο για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η οποία θα ξεκινήσει από το 2025. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο συγκεκριμένος φόρος ως εξής:

  • 2025: -20%
  • 2026: -30%
  • 2027: -100%

Τεκμήρια διαβίωσης

Τα «τεκμήρια διαβίωσης» είναι ένα φορολογικό μέτρο που επιβάλλεται σε πολίτες που δηλώνουν πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τον συγκεκριμένο φόρο μεσοσταθμικά κατά 30%, αρχής γενομένης από το 2025.

Σημειώνεται ότι με σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος, προκειμένου να εξακριβωθεί από το κράτος αν σε αυτή την κατηγορία «αδύναμων πολιτών» έχουν παρεισφρήσει και πολίτες που κρύβουν εισοδήματα.

Αυξάνεται το αφορολόγητο - Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ

Το αφορολόγητο θα αυξηθεί για τις οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρώ αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Παράλληλα θα πρέπει να περιμένουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά, έως και 10% για όσα ακίνητα ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.

Μειώσεις του ΦΠΑ

Στο μεγάλο ζήτημα του ΦΠΑ έχει επικεντρωθεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κύμα ακρίβειας που εξακολουθεί να «ροκανίζει» τα εισοδήματα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για μόνιμες μειώσεις από το 2025 και μετά, ωστόσο εάν υπάρχει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, δεν μπορεί να αποκλειστεί να δούμε μειώσει και νωρίτερα. Πάντως, τόσο το Market Pass, όσο και το «καλάθι του νοικοκυριού» αναμένεται να επεκταθούν τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη του έτους.

Οι έξι βασικοί στόχοι του υπουργείου Οικονομικών

Τους έξι βασικούς στόχους της πολιτικής που θα ακολουθήσει το νέο ενισχυμένο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στις πρώτες του δηλώσεις από τη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο, δήλωσε ότι «πιστέουμε σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Είδαμε ότι η λελογισμένη μείωση φόρων την προηγούμενη 4ετία στήριξε τους ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης χωρίς απώλεια εσόδων και έτσι θα συνεχίσουμε.

Οι πυλώνες της στρατηγικής για την επόμενη 4ετία είναι:

  1. οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης,
  2. η ενίσχυση των εξαγωγών,
  3. οι φοροελαφρύνσεις και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
  4. η περαιτέρω μείωση κόκκινων δανείων
  5. η συντονισμένη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και δημοσίων επενδύσεων
  6. και η περαιτέρω αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Όπως τονίστηκε από το οικονομικό επιτελείο, βασικός σύμμαχος για την επίτευξη των στόχων είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (με ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο), Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε: «Πέρασε την 4ετία πολλές κρίσεις, και αντιμετωπίστηκαν γιατί μείναμε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάπτυξη δημιουργία πλούτου που στήριξε τη χώρα. Προσπαθούμε να πετύχουμε σωστή αντιμετώπιση προβλημάτων και να διαχειριστούμε πόρους».


εκλογέςΕΝΦΙΑκυβέρνησηφόροιΚυριάκος ΜητσοτάκηςεισοδήματαΦΠΑτέλος επιτηδεύματος