Οικονομία|11.07.2023 11:27

Μέτρα στήριξης: Αποκαλυπτήρια για το οικονομικό πολυνομοσχέδιο – Τι προβλέπει για market pass, youth pass, αυξήσεις μισθών και ΕΝΦΙΑ

Newsroom

Με ενδιαφέρον αναμένονται στις 13:00 οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Κωστή Χατζηδάκη για το σύνολο των προεκλογικό δεσμεύσεων της ΝΔ που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που θα εξειδικευτούν είναι αυτό του Market Pass που επεκτείνεται για 3 ακόμη μήνες και το τι θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους που προκύπτουν από τα εισοδηματικά κριτήρια των φορολογικών δηλώσεων του 2022. Επίσης, αναμένεται να δούμε εάν η ενίσχυση θα είναι στα ίδια ποσά.

Επίσης, ανακοινώσεις θα γίνουν και για το Youth Pass που αφορά όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα στο πακέτο θα περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του ποσού το «Σπίτι μου», η ανάσα στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και θα δουν άμεσα τις συντάξιμες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά το ισόποσο του 30% που σήμερα χάνουν επειδή δουλεύουν έστω και μία ημέρα.

Επίσης, βασικός κορμός του νομοσχεδίου  είναι οι διατάξεις του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, καθώς και πλήθος άλλων παροχών ή φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά, καθώς και για συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, τα 8 μέτρα που δώσουν μια «ανάσα» στους πολίτες είναι:

  • Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.
  • Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως
  • Το voucher «Youth Pass» για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
  • Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως
  • Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες που αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα.
  • Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 με κόστος 500 εκατ ευρώ.
  • Συνέχεια του Market Pass.

Χατζηδάκης: Σήμερα κάνουμε πράξη το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος 

«Με το οικονομικό νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα, κάνουμε πράξη το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ 100,3.

«Θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο για την στήριξη του εισοδήματος, που είναι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Χωρίς να υπερβαίνουμε τις αντοχές της οικονομίας, χωρίς να γινόμαστε άγιοι βασίληδες, κάνουμε πράξη το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς για το θέμα της φοροδιαφυγής τόνισε ότι αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της θητείας του, με «όπλο» την χρήση ψηφιακών εργαλείων. «Και για μένα προσωπικά είναι στοίχημα να μπει τάξη στο συγκεκριμένο θέμα, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων» είπε χαρακτηριστικά.

«Είπα και στη Βουλή ότι τους πρώτους μήνες του 2024 θα έχουμε προχωρήσει στην ηλεκτρονική διασύνδεση σε περισσότερα επαγγέλματα, θα γίνει υποχρεωτική η διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ και τρίτον η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων θα γίνεται μέσω ψηφιακών καρτών. Όλες οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν, χρειάζεται συνεργασία και με τις τράπεζες, αλλά παράλληλα στόχος είναι η αυτοματοποίηση των ελέγχων και κυρώσεις για τη μη εισαγωγή στοιχείων στο mydata» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια θα έχει κι αλλές πλευρές, εξετάζουμε ιδέες και λύσεις, η μάχη είναι πολυεπίπεδη και επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι μέγιστη προτεραιότητα.

Για τις τράπεζες είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν οι καταθέσεις μας, και στο τέλος θα πληρώνουμε τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Από κει και πέρα, δεν λειτουργούν όλα ομαλά στο τραπεζικό σύστημα, το είπα και χθες στην συνάντηση που είχαμε με τις τράπεζες και στάθηκα στο θέμα του ανταγωνισμού που πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα, αλλά αυτό δεν είναι θέμα ευχών».

Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε: «Μπορούμε να κάνουμε δύο κινήσεις, η μία είναι η επέκταση της δυνατότητας παροχής δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα με εγγυήσεις, με κανόνες, υιοθετώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, προκειμένου να διευρυνθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρχουν περισσότερες πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

Το δεύτερο είναι ότι θα πάμε σε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου προκειμένου οι καταθέτες να έχουν και άλλες δυνατότητες να βάζουν τα λεφτά τους, όχι μόνο στις τράπεζες». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραμέτρα στήριξηςΣπίτι μουΚωστής ΧατζηδάκηςΕΝΦΙΑMarket PassΔημόσιο