Οικονομία|17.03.2019 23:18

Η Βιολαντώ δίνει ζωή στο Νεώριο Σύρου και τονώνει τη μεταμνημονιακή Ελλάδα (vid)

Κώστας Ασημακόπουλος

Η τεράστια δεξαμενή Βιολαντώ δίνει και πάλι ζωή στο Νεώριο της Σύρου ανοίγοντας ορίζοντες στην αναπτυξιακή πορεία του ναυπηγείου και της τοπικής κοινωνίας. Το ιστορικό ναυπηγείο που ουσιαστικά έχει περάσει στα χέρια του επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα φιλοδοξεί να αναδείξει τη Σύρο σημείο αναφοράς για την ελληνική ναυτιλία και ειδικά στον τομέα ναυπηγοεπισκευαστικής επιχειρηματικής ζωής.

Η νέα δεξαμενή Βιολαντώ έχει πάρει το όνομα της από την αείμνηστη Βιολάντω Γουλανδρή που κατάγονταν από την Άνδρο αλλά η οικογένεια της είχε μεγάλη συμβολή στο Νεώριο. Είναι χωρητικότητα 70.000 τόνων και πρόκειται για μία τεράστια επένδυση που θα δώσει πνοή στο ναυπηγείο και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία ΟΝΕΧ του Πάνου Ξενοκώστα που διαχειρίζεται το ναυπηγείο σχεδιάζει μεγαλύτερες επενδύσεις και την κατασκευή μιας μέγκα-δεξαμενής 130.000 τόνων που θα μπορεί να φιλοξενεί τεράστια πλοία. Ηδη, η Βιολάντω έχει κλείσει πολλά και σημαντικά συμβόλαια φέρνοντας το Νεώριο στην πρώτη γραμμή της ναυπηγοεπισκευαστικής επιχειρηματικότητας.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας και Πάνος Ξενοκώστας κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων της Βιολαντώ

Τα εγκαίνια της Βιολαντώ έγιναν στο Νεώριο με μεγάλη επισημότητα το μεσημέρι της Κυριακής παρουσία  παρουσία του Υπουργού Αμύνης Ευάγγελου  Αποστολάκη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, αξιωματούχου της Αμερικάνικης Πρεσβείας, του Καθολικού Επισκόπου κ. Πέτρου Στεφάνου, των βουλευτών Κυκλάδων, του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λεονταρίτη, του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού, αντιπροσωπειών του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσώπων του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπειών των υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών, πολιτευτών, εργαζομένων στο ναυπηγείο κ.ά.

Ο Πάνος Ξενοκώστας κρατάει στα χέρια του την εικόνα της Παναγίας, της Σύρου και του Νεώριου δώρο του Μητροπολίτη Δωρόθεου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωρόθεος Β’ κάλεσε τον πρόεδρο της ΟNEX Πάνο Ξενοκώστα,  τον εθνικό και τοπικό ευεργέτη Αθανάσιο Μαρτίνο και τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου Εργαζομένων Νεωρίου Αντώνη Χατζαντώνη, έτσι ώστε να τελέσει τον αγιασμό, να συγχαρεί από την καρδιά του γι αυτή την εξέλιξη όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, που δίνει ένα τόνο αισιοδοξίας και μια υπόσχεση στη μνήμη των πατέρων όσων εργάστηκαν για δεκαετίες στο Νεώριο, πως το ναυπηγείο θα είναι πάντα ανοιχτό και λειτουργικό.

Η είσοδος στο Νεώριο Σύρου υπάρχουν οι σημαίες της Ελλάδας, της Ε.Ε. και των Η.Π.Α.

Ολοι οι προσκεκλημένοι στους χαιρετισμούς τους επεσήμαναν τη στρατηγική σημασία του ναυπηγείου στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, ως συμβόλου της εθνικής ανάπτυξης της οικονομίας, τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των Συριανών και τον σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς και την ώθηση και το παράδειγμα που δίνει το ναυπηγείο για την προσέλκυση και νέων υγιών επενδύσεων. Ο Πάνος Ξενοκώστας είπως πως η «Βιολαντώ» είναι μόνο η αρχή μιας τεράστιας επένδυσης που θα γίνει στη Σύρο και δεσμεύτηκε πως η λειτουργία της είναι σύμφωνη με όλες τις περιβαντολογικές μελέτες.

Πάνος ΞενοκώσταςΕυάγγελος ΑποστολάκηςΣύροςΒιολαντώΝεώριο