Οικονομία|20.03.2019 12:26

ΔΕΗ: Μειώνει την έκπτωση για τους συνεπείς

Θεόδωρος Παναγούλης

Με την απόφαση που έλαβε, σύµφωνα µε πληροφορίες, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το διοικητικό συµβούλιο της επιχείρησης, µειώνονται τόσο η έκπτωση για τους συνεπείς καταναλωτές από το 15% στο 10% όσο και η έκπτωση για όσους προπληρώνουν την ετήσια κατανάλωση ρεύµατος για ένα έτος. Συγκεκριµένα, αυτή η έκπτωση από 6% µειώνεται στο 4%, απόφαση επίσης µε ισχύ από 1ης Απριλίου 2019. Η προπληρωµή των καταναλώσεων δεν είναι µια δηµοφιλής πρακτική.

Αντίθετα, στην κατηγορία των καλοπληρωτών συγκαταλέγονται περίπου οι µισοί πελάτες της ∆ΕΗ, δηλαδή περί τα 4 εκατοµµύρια. Με αυτόν τον τρόπο η επιχείρηση θεωρεί ότι θα διατηρήσει ένα ισχυρό κίνητρο για την έγκαιρη πληρωµή, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει το έσοδό της παραµένοντας ανταγωνιστική έναντι των εναλλακτικών παρόχων, για τους οποίους εκτιµά ότι θα την ακολουθήσουν προς την κατεύθυνση µείωσης των εκπτώσεων λόγω της στενότητας στην οποία έχουν περιέλθει.

Φρένο στη «ρήτρα ρύπων»

Πρέπει να σηµειωθεί ότι η ∆ΕΗ είχε την πρόθεση να θεσµοθετήσει ακόµα ένα µέτρο για τη βελτίωση των εσόδων της, τη λεγόµενη «ρήτρα ρύπων», δηλαδή την αύξηση των χρεώσεων όταν οι τιµές των δικαιωµάτων διοξειδίου του άνθρακα είναι σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται ότι έβαλε «πάγο» σε αυτήν την αύξηση. Η βελτίωση της κερδοφορίας της ∆ΕΗ αποτελεί τον πρώτο στόχο της διοίκησης της επιχείρησης, καθώς θεωρείται παράγοντας εκ των ων ουκ άνευ για να αναβαθµιστεί περαιτέρω η αξιολόγησή της από τους διεθνείς οίκους. Το γεγονός αυτό αποτελούσε άλλωστε και προϋπόθεση για να µπορέσει να «βγει» στις αγορές η ∆ΕΗ µε ανταγωνιστικό επιτόκιο, διαδικασία που έχει προς το παρόν παγώσει, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, µιλώντας στο Συνέδριο των Δελφών.

ΔΕΗ