Οικονομία|21.03.2019 12:20

Αναδρομικά - Συντάξεις: Η εγκύκλιος με τα δώρα για διαδοχική ασφάλιση

Newsroom

Σε επανεξέταση αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν απορριφθεί, όπως επίσης και αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για συντάξεις από 13 Μαΐου 2016 και μετά, με διαδοχικό ή παράλληλο χρόνο ασφάλισης, οδηγεί σύμφωνα με έγκριτους εργατολόγους πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Οπως διευκρινίζει ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, τ. εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ», η επίμαχη εγκύκλιος «εισάγει αναμφίβολα μια νέα κοινωνικοασφαλιστική λογική στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων που ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου είχε μεταβολές ασφαλιστικού φορέα αλλά και ασφάλιση σε δύο φορείς κατά την ίδια χρονική περίοδο».

Χθες ο ΕΦΚΑ, με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του, ενημέρωσε τις υπηρεσίες ότι εκδόθηκε στις 14 Μαρτίου το εν λόγω έγγραφο με τις διευκρινίσεις για την αξιοποίηση του παράλληλου και μη χρόνου ασφάλισης, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει πως οι εν λόγω οδηγίες εφαρμόζονται από 13.5.2016, ημερομηνία ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, και παραπέμπει σε νεότερο έγγραφό του για τις περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επτά «κλειδιά» για τις συντάξεις

Κατά τον κ. Μπούρλο, η νέα εγκύκλιος δίνει νέα κατεύθυνση για ένα πεδίο «ιδιαίτερα δύσκολο, ιδίως όταν από κάποιο χρονικό σημείο υπάρχει ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων». Ο ίδιος αναδεικνύει επτά «κλειδιά» για το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται από την εγκύκλιο για την παράλληλη και τη διαδοχική ασφάλιση:

1 Αποσυνδέεται ο χρόνος ασφάλισης που χρησιμοποιείται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τον χρόνο ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού σύνταξης.

2 Ως προς τον υπολογισμό του ποσού αξιοποιείται κάθε χρόνος ασφάλισης «για τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές» (προφανώς αυτό δεν αφορά την ασφάλιση μισθωτών, όπου ο χρόνος λαμβάνεται υπόψη ανεξαρτήτως καταβολής εισφορών). Επίσης αξιοποιείται ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης, ο οποίος προσαυξάνει το ποσό της σύνταξης.

3 Αποσαφηνίζεται, έστω με έμμεσο τρόπο, ότι το όριο ηλικίας που ο ΟΑΕΕ ως τελευταίος φορέας «διαβιβάζει» την αίτηση συνταξιοδότησης, όταν δεν πληρούνται σε αυτόν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, είναι το 60ό και όχι το 62ο, που εσφαλμένα είχε οριστεί με παλαιότερες οδηγίες. Με αυτό το δεδομένο -τονίζει ο κ. Μπούρλος- αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν απορριφθεί γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επανεξεταστούν.

4 Μέσω του τελευταίου παραδείγματος της εγκυκλίου διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης εφαρμόζονται ακόμη και όταν ο χρόνος ασφάλισης στους δύο φορείς είναικαθ’ όλα παράλληλος και δεν υπάρχει ούτε κατ’ ελάχιστο διαδοχικός.

5 Κατά τον έγκριτο εργατολόγο, όλες οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την ισχύ του ν. 4387/2016 (δηλαδή από 13/5/2016 και μετά) θα πρέπει να επανεξεταστούν όταν υπάρχει διαδοχικός ή παράλληλος χρόνος ασφάλισης, επειδή «προφανώς ο υπολογισμός του ποσού σύνταξης δεν έχει γίνει κατά τον τρόπο που η νέα εγκύκλιος ορίζει».

6 Η διευκρινιστική εγκύκλιος ΕΦΚΑ, που θα ακολουθήσει μετά την εγκύκλιο του υπουργείου, θα πρέπει κατά τον κ. Μπούρλο να προβλέπει πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνταξιοδοτήσεις με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης πριν από τον ν. 4387/2016, για τις οποίες έχει ήδη γίνει επανυπολογισμός ποσών χωρίς αξιοποίηση τυχόν παράλληλου χρόνου ασφάλισης καθώς και διαδοχικού χρόνου, που δεν είχε χρησιμοποιηθεί για τη θεμελίωση του δικαιώματος.

7 Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η φόρμα αίτησης συνταξιοδότησης που συμπληρώνει ο μέλλων συνταξιούχος να είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, ώστε να «καθοδηγείται» καταρχήν από την ίδια στην υπόδειξη των χρόνων που θέλει να χρησιμοποιηθούν είτε για τη θεμελίωση είτε για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Σε αυτό βεβαίως σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίζουν οι υπάλληλοι απονομών συντάξεων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι πάντοτε θα πρέπει να συμπράττουν στην επιλογή της πλέον συμφέρουσας για τον συνταξιούχο λύσης

συντάξειςαναδρομικάεπικουρικές συντάξεις