Οικονομία|06.11.2023 21:10

Οι παραγωγοί ελαιολάδου στην Τουρκία αποδοκιμάζουν το πάγωμα των εξαγωγών

Μαρία Ζαχαράκη

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στους Τούρκους εξαγωγείς ο περιορισμός των εξαγωγών ελαιολάδου, που επέβαλλε τον Αύγουστο το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας μέχρι την 1η Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να μειώσει τις υψηλές εγχώριες τιμές λόγω της επαπειλούμενης παγκόσμιας έλλειψης.

Οι εξαγωγείς που είχαν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, αναγκάστηκαν να πληρώσουν ρήτρες και απομάκρυνε τους εισαγωγείς από την Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι αγοραστές αναζητούν επειγόντως εναλλακτικούς προμηθευτές, όπως στην Αλβανία, τη Χιλή και την Τυνησία.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας της Τουρκίας είναι η Ισπανία, η οποία αγοράζει χύμα ελαιόλαδο από την Τουρκία και στη συνέχεια εμφιαλώνει το προϊόν στην Ισπανία πριν το πουλήσει με ισπανικά σήματα στον υπόλοιπο κόσμο. Το ίδιο κάνει και η Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η Τουρκία αναμενόταν να εξάγει 134.000 τόνους ελαιολάδου το καλλιεργητικό έτος 2022/23 μετά από μια άνευ προηγουμένου απόδοση άνω των 420.000 τόνων.

Αν και η απαγόρευση οδήγησε ουσιαστικά σε πτώση των εγχώριων τιμών, οι παραγωγοί υπέστησαν σοβαρή ζημία. Πριν επιβληθεί η απαγόρευση, οι εγχώριες τιμές ήταν 185 τουρκικές λίρες/κιλό (6,31€). Μετά την απαγόρευση, οι τιμές μειώθηκαν στις 170 τουρκικές λίρες (5,80€) σε μόλις μία εβδομάδα. Την ώρα που το κόστος παραγωγής φέτος αυξήθηκε λόγω καυσίμων, τα έσοδά τους μειώθηκαν λόγω της απαγόρευσης εξαγωγής.

Αναζήτηση κεφαλαίου εναγωνίως

Την ώρα που η Τουρκία ήλπιζε να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα, ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα. Σχεδόν όλοι οι πάροχοι κεφαλαίων έχουν μπει σε κατάσταση «αναμονής». Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ξένο νόμισμα, αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να το παράσχει, ειδικά τώρα που η σύγκρουση έχει αγριέψει.

Οι ξένοι δεν επενδύουν στην Τουρκία επειδή αναζητούν ελκυστικές συνθήκες και νομικές εγγυήσεις.

Συνεχείς επαφές με τον Κόλπο

Οι στενές επαφές της Τουρκίας με τις αραβικές χώρες και η ζήτηση για ξένο νόμισμα συνεχίζονται.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ παρευρέθηκε στο φόρουμ Future Investment Initiative στο Ριάντ δήλωσε ότι εκτός από την επιλεκτική πιστωτική σύσφιξη, υπήρχε επίσης παραδοσιακή νομισματική και ποσοτική αυστηροποίηση. «Αυτό θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», είπε.

Φρόντισε να τονίσει επίσης ότι η πολιτική του έχει την υποστήριξη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επομένως οι ανησυχίες για τη μακροζωία του προγράμματος είναι αβάσιμες.

Παραδέχτηκε πάντως ότι οι ξένες επενδύσεις θα επανέλθουν, αλλά θα χρειαστεί χρόνος.

Μετά το Uber ταξί... Uber Balloon στην Καππαδοκία

Η Uber, μετά τα ταξί, προσφέρει τώρα βόλτες με αερόστατο στην Καππαδοκία, μια από τις πιο εμβληματικές ταξιδιωτικές εμπειρίες στον κόσμο.

Το Uber Balloon, μια υπηρεσία που η Uber εφάρμοσε στην Τουρκία για πρώτη φορά στον κόσμο, δώρισε μάλιστα και 100 βόλτες με αερόστατο Uber στους χρήστες της με αφορμή τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. H τιμή για μια βόλτα 1,5 ώρας στα 3000 πόδια (915 μέτρα) με Uber αερόστατο είναι 150€.

Από τις 19 Νοεμβρίου, η Uber αρχίζει επίσης εκδρομές με σκάφη στη Μύκονο και στον ποταμό Τάμεση το Λονδίνο, όπως και περιηγήσεις με ελικόπτερο πάνω από τη Νέα Υόρκη.

οικονομίαΤουρκίαελαιόλαδοειδήσεις τώρατουρκική οικονομία