Οικονομία|09.11.2023 23:47

ΟΤΕ: Αύξηση κερδών και συνδρομητών στην Ελλάδα το γ΄ τρίμηνο του 2023

Μαρία Λιλιοπούλου

Αύξηση της κερδοφορίας στην Ελλάδα, των συνδρομητών οπτικής ίνας και τηλεόρασης καθώς επίσης και συμβολαίου στην κινητή τηλεφωνία δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ για το γ΄ τρίμηνο της χρονιάς, τα οποία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2,2% στα €811,8 εκατ., καθώς τα χαμηλότερα έσοδα από υπηρεσίες χονδρικής και μια προσωρινή πτώση στα έσοδα από έργα ICT αντιστάθμισαν τις θετικές επιδόσεις στην κινητή, τις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και τις υπηρεσίες τηλεόρασης. Στην Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 7,4% και διαμορφώθηκαν στα €71,1 εκατ., αντανακλώντας την επίδραση από τη μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας καθώς και προωθητικές ενέργειες σε προηγούμενες περιόδους για τη συγκράτηση της πελατειακής βάσης.

Αναφορικά με τις προοπτικές, επισημαίνεται ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις και η αστάθεια ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το μακροοικονομικό περιβάλλον. Ειδικότερα, τα αυξανόμενα επιτόκια, ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ωστόσο, παρά το δύσκολο τοπίο, ο ΟΤΕ – όπως αναφέρεται - θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, εστιάζοντας στην επέκταση του FTTH και του 5G, καθώς και στην υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση των πελατών, τις προηγμένες υπηρεσίες και τη δυνατή μάρκα COSMOTE. Η ζήτηση του FTTH μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από τα προγράμματα κρατικών επιδοτήσεων το 2024.

Για το 2023, η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει αύξηση στην προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) στα επίπεδα του εννεάμηνου, υποστηριζόμενη από πρωτοβουλίες εξοικονομήσεις κόστους σε περιοχές όπως το κόστος προσωπικού και ενέργειας. Ο ΟΤΕ έχει συνάψει συμφωνίες για μεγάλο κομμάτι των ενεργειακών του αναγκών για το 2024, διασφαλίζοντας το μελλοντικό κόστος, αν και σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο συμβόλαιό του. Σε ομιλικό επίπεδο, οι επιδόσεις αναμένεται να επηρεαστούν από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρουμανία.

Η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τον στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα €500 εκατ. περίπου, ενώ οι επενδύσεις του Ομίλου θα διαμορφωθούν σε περίπου €620 εκατ., 3% χαμηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των €640 εκατ., λόγω χρονισμού κάποιων πληρωμών τηλεοπτικού περιεχομένου καθώς και ορισμένων καθυστερήσεων στην υλοποίηση FTTH λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών το προηγούμενο διάστημα. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 διαμορφώθηκε σε €671,9 εκατ., μειωμένος κατά 13,2% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2022.

Για άλλο ένα τρίμηνο δυναμικής πορείας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, κάνει λόγο στο μήνυμά του με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ: «Το τρίτο τρίμηνο, συνεχίσαμε τη δυναμική μας πορεία στην ελληνική αγορά, σημειώνοντας θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς που διασφαλίζουν τη μελλοντική μας ανάπτυξη και κερδοφορία. Παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, και χάρη στην εμπιστοσύνη των πελατών στη μάρκα COSMOTE και τις κορυφαίες υπηρεσίες που προσφέρει, πετύχαμε σημαντική αύξηση των πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών, τηλεόρασης και συμβολαίου κινητής, στοιχεία που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους πελάτες, ενώ το νέο κουπόνι FTTH αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις τάσεις αυτές.

Οι προσπάθειες περιορισμού του κόστους σε όλες μας τις δραστηριότητες, στις οποίες περιλαμβάνεται και το πρόσφατο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, συνεχίζουν να αποδίδουν. Ως αποτέλεσμα, καταγράφουμε στην Ελλάδα αύξηση της κερδοφορίας EBITDA, αλλά και ένα ισχυρό περιθώριο. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία του 2023 έχοντας γερές βάσεις για να συνεχίσουμε την επιτυχημένη στρατηγική μας και την επόμενη χρονιά».

Σταθερή τηλεφωνία

Ο ΟΤΕ συνεχίζει να σημειώνει θετικές επιδόσεις στην αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών, παρουσιάζοντας νέα αύξηση των συνδρομητών, οι οποίοι ανήλθαν σε 2.346 χιλιάδες, αυξημένοι κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στις συνολικές γραμμές σταθερής αυξήθηκε σε 87%, από 85% ένα χρόνο πριν. Οι καθαρές νέες συνδέσεις ανήλθαν σε 4 χιλιάδες στο Γ’ τρίμηνο.

Παράλληλα συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο οπτικών ινών καταγράφοντας για ακομα ένα τρίμηνο αύξηση στους συνδρομητές οπτικών ινών (FTTx) κατά 7,%, με 11 χιλιάδες καθαρές νέες προσθήκες. Ο συνολικός αριθμός συνδρομητών FTTx ανήλθε σε 1.526 χιλιάδες, και η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης ανήλθε σε 65%. Οι ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, αγγίζοντας το 46% των συνδρομητών FTTx.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, 1,148 εκατομμύρια σπίτια κι επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH, και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,3 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023. Στο τρίμηνο, οι πελάτες FTTH κατέγραψαν ισχυρή αύξηση, κατά 22 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να αυξάνεται σε 216 χιλιάδες. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ (ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών) ανήλθε σε 19%, από 16% ένα χρόνο πριν. Η διείσδυση των υπηρεσιών FTTH στους πελάτες ΟΤΕ, από τα σπίτια των οποίων έχει περάσει οπτική ίνα, ξεπερνά ήδη το 30%.

Οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ άγγιξαν τις 665 χιλιάδες το τρίτο τρίμηνο του 2023, αυξημένοι κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σηματοδοτώντας ένα ισχυρό τρίμηνο με 17 χιλιάδες καθαρές προσθήκες,.

Κινητή Τηλεφωνία

Ο ΟΤΕ κατέγραψε ετήσια αύξηση 5,5% στους συνδρομητές συμβολαίου. Στο τρίμηνο σημειώθηκαν 35 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις, ενώ όπως επισημαίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα, οι συνδρομητές συμβολαίου αυξάνονται σταθερά.

Σε ό,τι αφορά το 5G δίκτυο, ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνεται έχοντας πετύχει πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη 90%, πολύ νωρίτερα από τον στόχο που είχε θέσει για το τέλος του 2023. Η κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανέρχεται ήδη σε 97%, ενώ και άλλες 68 πόλεις στην Ελλάδα απολαμβάνουν κάλυψη άνω του 95%, με τις ταχύτητες να υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω των δικτύων του, με τη μέση χρήση δεδομένων ανά μήνα να αγγίζει τα 14GB στο τρίμηνο, αυξημένη κατά 28%.

ΟΤΕοικονομικά αποτελέσματαειδήσεις τώρα