Οικονομία|27.03.2019 20:02

Αποκλειστικό Open TV: Το προσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ταμεία (vid)

Newsroom

Θέμα χρόνου όπως όλα δείχνουν είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία που έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Θόδωρου Βγενή που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV με την Έλλη Στάη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του υπουργείου Εργασίας δεν θα επανυπολογιστούν οφειλές μέχρι το 2001, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2017-2018. Όσον αφορά τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από το 2002-2016, θα επανυπολογιστούν με «κούρεμα», που θα οδηγήσει σε σημαντική απομείωση της οφειλής. Οι μη μισθωτοί θα δουν «κούρεμα» 85% σε τόκους και προσαυξήσεις έως και 120 δόσεις και ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ, ενώ οι αγρότες θα έχουν ελάχιστη δόση 30 ευρώ.

Όσον αφορά τους «εγκλωβισμένους ασφαλισμένους» δηλαδή αυτούς που στερούνται σύνταξης λόγω οφειλών, θα έχουμε ένα ακόμα πιο ευνοϊκό καθεστώς. Μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης θα υπάγονται στη ρύθμιση και θα καταβάλουν τις αντίστοιχες δόσεις.

Ωστόσο από την αίτηση συνταξιοδότησης και μετά η καταβολή δόσεων θα αποτελεί παρελθόν και αυτό γιατί θα υπάρχει συμψηφισμός με την παρεχόμενη σύνταξη. Στον πρώτο μήνα πληρωμής της σύνταξης οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν αθροιστικά τις δόσεις από τα αναδρομικά των συντάξεων, ενώ από τον επόμενο μήνα θα εφαρμόζεται μηνιαίος συμψηφισμός.

Τέλος για τους εργοδότες που έχουν οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, με εφάπαξ καταβολή θα έχουν κούρεμα 100% σε τόκους και προσαυξήσεις, ενώ σε ενδεχόμενη τμηματική καταβολή τότε το κούρεμα θα είναι 50% σε τόκους και προσαυξήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις αρχές Απριλίου.

Δείτε το βίντεο του Open TV

οφειλές προς το Δημόσιοληξιπρόθεσμες οφειλές120 δόσεις