Οικονομία|08.12.2023 21:43

Τσουχτερές οι τιμές λαχανικών και φρούτων - Αυξήσεις έως και 115% μέσα σε μόλις έναν χρόνο

Newsroom

Από 85 έως και 115% έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ μέχρι και στις λαϊκές αγορές οι καταναλωτές φεύγουν με λίγες σακούλες και ελαφριές σακούλες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Άγγελος Δερετζής, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και γιατί έχουν ακριβύνει τόσο πολύ τα βασικά αγαθά που παράγονται στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει: «Παρόλο που οι λαϊκές αγορές είναι το καταφύγιο του καταναλωτή, εδώ και δύο χρόνια φωνάζουμε για την ακρίβεια ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο χωράφι. Έχουν ανέβει όλα, ειδικά για τον παραγωγό. Το κόστος παραγωγής, η ενέργεια, τα πετρέλαια, τα διόδια, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, έχουν πάει στο Θεό, έχουν τριπλασιαστεί. Θαύματα δεν γίνονται. Εάν η κυβέρνηση δεν βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα ώστε να παίρνουν τα εφόδιά τους πιο φθηνά, να τα επιδοτήσει, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι και συνεχώς θα βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν.

Οι περισσότεροι παραγωγοί τα παρατάνε, ένα 20-25%, έχουν φύγει από τη δουλειά για τα δεν βγάζουν πέρα, δεν ψωνίζει και ο κόσμος, δεν πουλάμε τις ποσότητες που πουλούσαμε. Μάλιστα, καλλιεργούν και τα μισά στρέμματα οι παραγωγοί. Δεν έχουν τα λεφτά να βάλουμε τα διπλάσια στρέμματα που βάζανε και αυτό σημαίνει πως μειώνεται και η παραγωγή».

Με τη σειρά του ο Δημήτρης Σαρλιάκος οπωροπώλης, σημειώνει:

«Πλέον, η παραγωγική τάξη έχει αδυνατίσει. Η αύξηση υπάρχει γιατί η παραγωγή σε σχέση με πριν 3 χρόνια είναι μειωμένη, στην Ελλάδα. Οπότε, χαμηλή παραγωγή, αυξημένη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό, όταν δεν έχουμε προϊόντα, η τιμή θα είναι αυξημένη».  

λαϊκή αγοράλαχανικάειδήσεις τώραακρίβειαφρούτα