Οικονομία|10.01.2024 21:24

Ακρίβεια: Έκτακτα μέτρα που, όμως, θα ισχύουν από Μάρτιο: Τι ισχύει για βρεφικό γάλα, τρόφιμα, απορρυπαντικά

Newsroom

Δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας ανακοίνωσαν, το υπουργείο ανάπτυξης και το οικονομικό επιτελείο. Τα μέτρα θα έρθουν, μεν, με χρονοκαθυστέρηση, δε, καθότι η ισχύ τους, θα έρθει από τον Μάρτιο.

Το ερώτημα των καταναλωτών, βέβαια, είναι για ποιο λόγο το υπουργείο ανάπτυξης δεν έφερε τα μέτρα, δύο μήνες νωρίτερα, εφόσον εντέλει λειτουργήσουν, αφού γνωρίζουν ότι, προκειμένου να προσαρμοστούν οι τιμές, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Γιάννης Φώσκολος, από το υπουργείο ανάπτυξης και το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι, προκειμένου να αφομοιωθούν αυτά τα μέτρα από την αγορά, χρειάζονται περίπου 40 με 50 μέρες. Πρόκειται για μέτρα τα οποία αλλάζουν εμπορικές πρακτικές δεκαετιών και χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να εφαρμοστούν στην πράξη – προκειμένου, δηλαδή, οι μειώσεις των τιμών να περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε όλο το λιανεμπόριο.

Αυτή είναι η επιχειρηματολογία για το γεγονός ότι ορισμένα μέτρα θα τα δούμε να έρχονται αργότερα. Ωστόσο, υπάρχει ένα μέτρο από τα τέσσερα του οποίου είναι άμεση η εφαρμογή και αυτό είναι το ότι, όλες οι εταιρείες, οι οποίες θα κάνουν ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ από σήμερα δε θα μπορούν πλέον να κάνουν τις τρίμηνες προσφορές στα προϊόντα αυτά.

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και όχι στην τιμή του βρεφικού γάλακτος

Η παρέμβαση ήρθε μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το πόσο ακριβά πληρώνουν οι έλληνες γονείς το βρεφικό γάλα. Αυτό που περιμένουν οι καταναλωτές είναι οι τιμές πράγματι να πέσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Καταρχάς, για το βρεφικό γάλα, έχουμε το μέτρο το οποίο αφορά στο περιθώριο κέρδους. Θα μπει, δηλαδή, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, όχι στην τιμή, δηλαδή δεν υπάρχει διατίμηση του προϊόντος. Εκεί αναμένεται άμεση μείωση της τιμής στο ράφι, με το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους να πέφτει στο 7% καθώς, οι πληροφορίες λένε ότι, σήμερα το περιθώριο κέρδους είναι αρκετά υψηλό και το ζητούμενο είναι να πάει στον μέσο όρο της Ευρώπης. Διότι, πέφτοντας, το κέρδος, στο 7%, αν σήμερα είναι δίψηφιο το περιθώριο κέρδος, όπως ακούγεται, θα πρέπει να περιμένουμε μια σημαντική μείωση τιμής, μένει όμως, να τη δούμε.

Νωπά προϊόντα

Όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων, από το χωράφι στο ράφι, σε φρούτα, λαχανικά αλλά και κρέατα, από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα περιμένουμε διαφάνεια της τιμής, σύμφωνα με τα όσα διαμηνύουν οι παράγοντες της αγοράς. Για παράδειγμα, πρακτικές που εφάρμοζαν μεγαλέμποροι που πωλούσαν το κρέας 5€ το κιλό με την υπόσχεση μίας έκπτωσης μεγέθους 20%, στο τέλος του χρόνου, άρα η πραγματική τιμή δεν ήταν 5€, θα σταματήσουν πια να υπάρχουν. Θα είναι συγκεκριμένες οι τιμές που θα πουλάει κάθε μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα μπορεί να γίνεται έλεγχος και θα μπορεί και το κράτος να ξέρει πόσο πουλάει ο καθένας και τι καπέλο υπάρχει τελικά στην τιμή. Εκεί, θα δούμε αν θα πέσουν οι τιμές γιατί, τα νωπά προϊόντα, εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι ο καιρός.

Απορρυπαντικά

Σε απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού περιμένουμε να δούμε μειώσεις τιμών από τις πλασματικές προσφορές. Εκεί έχουμε έναν κόφτη 30% στις εκπτώσεις που θα δίνεται και ο στόχος είναι οι τιμές στο ράφι να πέσουν 15%. Δηλαδή, περιμένουμε μία μείωση τιμής σε απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, κοντά στο 15% προς τον Μάρτιο, όταν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα.

καταναλωτέςυπουργείο Ανάπτυξηςανατιμήσειςμέτραακρίβειαειδήσεις τώρα