Οικονομία|11.01.2024 22:10

Ακρίβεια: «Γκρίζες ζώνες» και «αστερίσκοι» στα νέα μέτρα - Τι θα γίνει με τρόφιμα, απορρυπαντικά, βρεφικό γάλα

Newsroom

Ερωτήματα προκύπτουν από το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας. 

Απαντήσεις επιχείρησε να δώσει, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η Χρύσα Φώσκολου.

Θα μειωθούν οι τιμές στα απορρυπαντικά;

Η τιμή μονάδας αναμένεται να πέσει κατά 15% - ίσως και λίγο παραπάνω. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, εκτός της πτώσης της τιμής ενός απορρυπαντικού, σαμπουάν, καθαριστικού κλπ., είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Διότι ο κόσμος επιλέγει τις προσφορές 1+1 . Σε αυτή την περίπτωση, αν δε λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, ο καταναλωτής δε θα έχει όφελος.

Ένας από τους κυβερνητικούς στόχους είναι, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σε 1.500 κωδικούς να πέσουν οι τιμές, τουλάχιστον έως 15%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτό αναμένεται πράγματι να συμβεί, ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε γύρω στις 40 – 50 μέρες.

Τι θα γίνει με φρούτα – λαχανικά – νωπά κρέατα;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα νέα μέτρα φέρνουν διαφάνεια στις τιμές από το χωράφι στο ράφι, δηλαδή, από τον παραγωγό, που είναι το αρχικό στάδιο, μέχρι και το τελευταίο που είναι ο καταναλωτής. Όσον αφορά σε αυτά τα προϊόντα, όμως, τον ρόλο της θα παίξει και η κλιματική κρίση καθότι, εάν υπάρξει μία μεγάλη καταστροφή, και οι τιμές μπορεί, είτε να ανέβουν πάρα πολύ, είτε να δούμε τεράστιες αλλαγές.

Πόσο θα πέσουν η τιμές στο βρεφικό γάλα;

Στην περίπτωση του βρεφικού γάλακτος, τα μέτρα ορίζουν ένα πλαφόν 7% στο περιθώριο κέρδους και όχι στην τιμή. Αν, για παράδειγμα, μία συσκευασία στοιχίζει 25€, η μείωση που θα δούμε δεν θα είναι 25€ - 7%. Θα δούμε τη μείωση στο περιθώριο κέρδους και όχι στην τιμή, το οποίο, σήμερα, φτάνει σε διψήφια νούμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα οποία, μάλιστα, ίσως είναι και υψηλά. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε αντίδραση από την αντιπολίτευση, όσον αφορά στο γιατί δεν μπαίνει διατίμηση. Η απάντηση ήρθε από τα χείλη του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι, αυτό, δυνητικά, θα οδηγούσε σε ελλείψεις.

Τέλος, οι πληροφορίες του OPEN μιλούν για κέρδη πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ σε αυτές τις εταιρείες, οι οποίες, στον αριθμό, φαίνεται ότι είναι 10 με 12.

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης οι καταναλωτές

Διστακτικοί εμφανίζονται οι καταναλωτές για το αν θα πέσουν τελικά οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης με τέσσερα νέα μέτρα για να καταπολεμήσει την ακρίβεια. Στόχος είναι η πραγματική μείωση της τιμής στο ράφι, για απορρυπαντικά, καθαριστικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης . Οι αλλαγές επηρεάζουν τις τιμές σε περίπου 1.500 κωδικούς προϊόντων και εκτιμάται ότι στα προϊόντα οι τιμές θα υποχωρήσουν 15%-20%.

Την ίδια ώρα  αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ που δείχνουν  ότι οι τιμές σε βασικά προϊόντα δεν έπεσαν. Ένα καλάθι  με 39 προϊόντα λίγες μέρες πριν στη χώρα μας κοστίζε 151,95 € όταν πέρυσι την ίδια εποχή κόστιζε 137,39 δηλαδή 14 ευρώ περισσότερα. Στην Ελλάδα πληρώνουμε ακριβότερα το καλάθι του σουπερμάρκετ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχοντας όμως τις χαμηλότερες ετήσιες αποδοχές. Το 2023 στην Ελλάδα  ένα καλάθι κόστιζε 174,9 ευρώ στην Ισπανία 175,6  στην Πορτογαλία 170,3  την ώρα που οι μέσες ετήσιες αποδοχές στην Ελλάδα  ήταν  λίγο πάνω από τις 23.000 € στην Ισπανία 30,900  και στην Πορτογαλία 29,166 ευρώ

Σκέρτσος: «Θα κάνουμε περαιτέρω επεμβάσεις όπου χρειάζεται»

Για επιπλέον παρεμβάσεις όπου χρειαστεί  μίλησε ο Άκης Σκέρτσος. «Όπου διαπιστώνεται ότι θα υπάρχει κάποια παρέκκλιση σε σχέση με τιμές ομοειδών προϊόντων σε άλλες χώρες, τότε θα κάνουμε περαιτέρω επεμβάσεις», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο Κώστας Σκρέκας να  καταθέσει στη Βουλή, όπως προανήγγειλε, βεβαιώσεις προστίμων της ΔΙΜΕΑ που στο σύνολο τους τα έχουν αγγίξει τα 3,4 εκ ευρώ.

καταναλωτέςνέα μέτραειδήσεις τώραανατιμήσειςακρίβεια