Οικονομία|27.03.2024 06:25

Βιομηχανίες στη Βόρεια Ελλάδα: Τα προβλήματα του κλάδου – Προβληματισμός για έλλειψη εργατικών χεριών

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Πολύ καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας παρουσιάζει αυτός της μεταποίησης (βιομηχανία – βιοτεχνία), τουλάχιστον στο γεωγραφικό χώρο της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως λέει στο ethnos.gr ο Α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Βλαχογιάννης από τις εξαμηνιαίες έρευνες που κάνει το ΕΒΕΘ κάθε τέλος Μαρτίου και τέλος Σεπτεμβρίου διαπιστώνεται μία αισιοδοξία από την πλευρά των επιχειρηματιών. Οι δύσκολες ημέρες, οι οποίες καταγράφονταν την περίοδο της οικονομικής κρίσης είναι ξεκάθαρο ότι ανήκουν στο παρελθόν, με τις επιχειρήσεις να παρουσιάζουν αύξηση στο τζίρο τους, την παραγωγής τους και τις εξαγωγές.

Μελανά σημεία στο χώρο της μεταποίησης σήμερα, κατά τον κ. Βλαχογιάννη, τα οποία διαπιστώνονται από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών κατά τη διεξαγωγή των ερευνών, είναι η δυσκολία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού και η έλλειψη πρώτων υλών, ιδίως σε περιόδους με αρνητικά στρατιωτικά και γεωπολιτικά γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Κάθε εξάμηνο διεξάγουμε την έρευνά μας, την οποία ονομάζουμε βαρόμετρο και από αυτές εδώ και αρκετά εξάμηνα διαπιστώνεται ότι η εικόνα και η πορεία που παρουσιάζει η μεταποίηση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας, όπως το εμπόριο και οι κατασκευές. Εδώ και αρκετό καιρό δεν υπήρξε καμία θεαματική διαφοροποίηση, η οποία να έχει αφήσει κάποιο έντονο αρνητικό αποτύπωμα, όπως, για παράδειγμα, το να οδηγηθούμε σε κάποιο μεγάλο λουκέτο. Μάλιστα, δε διαφαίνεται κάτι τέτοιο ούτε για το μέλλον. Από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών του κλάδου πηγάζει μία αισιοδοξία», αναφέρει στο ethnos.gr o κ. Βλαχογιάννης.

Τα προβλήματα

Η θετική εικόνα που καταγράφεται στο χώρο της μεταποίησης, δεν είναι, ωστόσο, αψεγάδιαστη, αφού, κατά τον Α΄ αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τα προβλήματα της δυσκολίας εύρεσης κατάλληλου προσωπικού καθώς και της έλλειψης πρώτων υλών.

«Από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών διαφαίνεται καθαρά ότι εδώ και πολλά εξάμηνα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσκολίας πρόσληψης κατάλληλου προσωπικού, ένα ζήτημα που γίνεται ολοένα και εντονότερο. Επίσης, υπάρχει δυσκολία και στον εφοδιασμό πρώτων υλών, ιδίως όταν υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο ένα γεωπολιτικό πρόβλημα. Αναφέρομαι στις πρώτες ύλες που δεν προέρχονται από εγχώριες παραγωγές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και κυρίως η δυσκολία διέλευσης της Ερυθράς Θάλασσας από τα εμπορικά πλοία έχουν εντείνει το πρόβλημα αυτό, διότι όλα αποτελούν μία αλυσίδα. Βέβαια, αυτό το πρόβλημα δε συναντάται μόνο στη μεταποίηση αλλά σε ολόκληρη την παραγωγή», τονίζει ο κ. Βλαχογιάννης.

Κατά τον ίδιο, όταν υπάρχει για διάφορους λόγους έλλειψη στην τροφοδοσία πρώτων υλών, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αποθεματοποίηση. Δηλαδή αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων από αυτές που είχαν σκοπό να παραγγείλουν. Αυτό το γεγονός έχει οικονομικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, αφού χρειάζονται περισσότερα κεφάλια κίνησης και άρα είναι υψηλότερο το κόστος παραγωγής.

Δε χάνουν τους πελάτες τους

Το σημαντικό είναι ότι οι επιχειρήσεις μεταποίησης δε φαίνεται να χάνουν τους πελάτες τους και αυτό διατηρεί την παραγωγή και γενικότερα την αγορά σε σχετικά ομαλά επίπεδα. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό ότι πολύ καλή εικόνα παρουσιάζουν και οι εξαγωγές, κάτι που διαπιστώνεται επανειλημμένα εδώ και αρκετά εξάμηνα.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το εμπόριο, το οποίο στρέφεται στην εγχώρια αγορά. Σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας καταγράφονται πολλά προβλήματα και οι επιχειρήσεις δε διάγουν τις καλύτερες ημέρες», σημειώνει ο Α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

βιομηχανίαπρώτες ύλεςπροσωπικόεπιχειρήσειςεξαγωγές