Οικονομία|04.04.2019 16:18

Φάκελος Airbnb στο ethnos.gr: «Μετωπική» για τον έλεγχο των τιμών

Newsroom

Σε έναν ανοικτό δημόσιο διάλογο, όπως επιτάσσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξετάστηκε σε βάθος το ζήτημα του Airbnb και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς και των προβλημάτων που απορρέουν από τη ραγδαία εξάπλωσή του. Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, το οικονομικό στοίχημα για την Ελλάδα βρίσκεται στον τουρισμό και η χώρα μας αναζητά μία πειστική και καθολική απάντηση στο δίλημμα: Τα Airbnb είναι ευχή ή κατάρα;

Το Facebook event με θέμα την ανάπτυξη του Airbnb στην Ελλάδα ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 4 Απριλίου, στις 12:00 και θα ολοκληρώθηκε στις 16:00 το απόγευμα.

Για τέσσερις ώρες στο δημόσιο διάλογο εξετάστηκαν τα ζητήματα της φορολογίας, οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο, οι λεπτομέρειες για το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που έχει συσταθεί από την ΑΑΔΕ αλλά και τυχόν προβληματισμοί για το μέλλον της αγοράς ακινήτων και των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Η ώθηση που έδωσαν στη στεγαστική κρίση οι κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης είχε ως παράλληλη αρνητική επίπτωση την αδυναμία εύρεσης ενοικίασης κατοικίας για πολλούς Έλληνες, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο κλάδος των ξενοδόχων αισθάνεται «πολιορκούμενος» από τα διαμερίσματα Airbnb.

Στον δημόσιο διάλογο συμμετείχαν εμπλεκόμενοι φορείς, ξενοδόχοι, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. 

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το event

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν οι: 

Κατερίνα Παπανάτσιου - Υφυπουργός Οικονομικών

Ανδρέας Χίου - πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (pasida.gr)

Γρηγόρης Τάσιος -  Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ, Πρόεδρος ΠΟΞ

Θέμης Μπάκας - Πρόεδρος της εταιρείας E- Real Estates

Γιώργος Χριστόπουλος - Δικηγόρος, εκπρόσωπος ΠΟΜΙΔΑ

Νίκος Σιαμάκης - Δικηγόρος 

Άγγελος Γιαννούλας - Ξενοδόχος στο κέντρο της Αθήνας

Γρηγόρης Ανδριάνης - Πολιτικός Μηχανικός, Διαχειριστής του Athens Squared Apartments

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου απάντησε στα ερωτήματα των πολιτών

    

Ο νομικός σύμβουλος της "No Hotel Here", κ. Ιωάννης Σώλος, απαντά στα σχόλια των αναγνωστών του ethnos.gr

Στελέχη της αγοράς και δικηγόροι απαντούν:

  

Δείτε παρακάτω ενδεικτικά κάποια σχόλια που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια του event:

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την ψηφιακή συζήτηση, καθώς ακούστηκαν και αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το θέμα, όπως η θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Πολιτών No Hotel Here για τα Airbnb, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων:

Στο event συμμετείχαν κυρίως χρήστες από το κέντρο της Αθήνας, ενώ οι ηλικίες των ατόμων που προσέλκυσε ήταν άνδρες μεταξύ 35-44 ετών. Eνδεικτικά κάποια στατιστικά του event:

AirbnbFacebook event