Οικονομία|05.04.2019 09:09

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει εργαστεί πολυ για να πάρει την εκταμίευση

Newsroom

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και η εκτίμησή μας ως Κομισιόν είναι θετική», ανέφερε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Πιέρ Μοσκοβισί. «Εργαστήκαμε πολύ, οι ελληνικές αρχές εργάστηκαν πολύ, για να φτάσουμε σε σημείο αρκετά αξιόπιστο ώστε να προτείνουμε αυτή την εκταμίευση», συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί. 

«Έχουμε εξετάσει προσεκτικά τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη δημόσια διοίκηση και στον λεγόμενο Νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το αίσθημά μας είναι πως έχουν γίνει αρκετά για να μπορέσω να εισηγηθώ την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Αυτό θα ήταν ένα καλό σήμα για τη χώρα, η οποία έχει εξέλθει του προγράμματος (διάσωσης), η οποία ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών. Άρα θα είναι μια ακόμα καλή ημέρα για την Ελλάδα ελπίζω», τονίζει.

Την Τετάρτη, η συζήτηση στο EuroWorking Group κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και επομένως θα μπορούσε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την ίδια ώρα ότι το EuroWorking Group εισηγείται στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων. 

Επιπλέον, εφόσον οι υπουργοί επικυρώσουν την εισήγηση του EuroWorking Group, θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Νωρίτερα, την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Αθήνα πέρασε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, σύμφωνα με το Reuters. 

Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται μετά την ψήφιση την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή της μεταρρύθμισης που διευκολύνει την ανάκτηση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες (σ.σ. το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας), κίνηση που αναμένεται να μειώσει το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

δόσηEurogroupΠιερ ΜοσκοβισίΚομισιόν