Οικονομία|05.04.2019 16:38

Kόκκινα δάνεια: Όλες οι απαντήσεις του ειδικού από το Live Chat του ethnos.gr

Newsroom

Το ethnos.gr εγκαινίασε την ειδική πλατφόρμα Live Chat ανταποκρινόμενο στην ανάγκη του κόσμου για άμεση επικοινωνία και απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο για όλα τα ζητήματα που τον αφορούν.  

Ο CEO της εταιρείας BSS Στάθης Λιακόπουλος, ειδικός σε θέματα κόκκινων δανείων, ήταν διαθέσιμος επί μία ώρα και απάντησε στις ερωτήσεις που οι χρήστες έθεσαν για τα κόκκινα δάνεια.  

Ο κ.Λιακόπουλος  αποτέλεσε τραπεζικό στέλεχος και από το 2003 ασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της συμβουλευτικής υποστήριξης των επιχειρήσεων. Παράλληλα είναι ομιλητής και εκπαιδευτής σε σεμινάρια σχετικά με την Χρηματοοικονομική διοίκηση επιχειρήσεων, τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και την Φόρο-λογιστική εποπτεία αυτών, ενώ είναι τακτικό ή επίτιμο μέλος σε διάφορους αναγνωρισμένους φορείς. Μετά τις εκλογές του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων (ΣΥ.Σ.ΕΠ.) την 1η Ιουλίου 2013, ο κος Λιακόπουλος επανεξελέγη ως τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κόκκινα δάνεια επισκεφθείτε την σελίδα www.bssplus.gr

Από σήμερα το ethnos.gr καθιερώνει σε εβδομαδιαία βάση το live chat προκειμένου να δίνει απαντήσεις στις απορίες των αναγνωστών για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά του. Κάθε εβδομάδα ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας θα τίθεται στη διάθεση του κοινού, για συγκεκριμένα ζητήματα και θα δίνει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις.

Μείνετε συντονισμένοι και στείλτε τις ερωτήσεις σας για το επόμενο θέμα, τα εργασιακά, μέχρι τις 10/4, καθώς στις 15/4 ο γνωστός δικηγόρος - εργατολόγος Γιάννης Καρούζος θα απαντήσει σε ερωτήματα που θα υποβληθούν για τα εργασιακά. Για να στείλετε την ερώτησή σας, συμπληρώστε την ειδική φόρμα εδώ. (H συζήτηση δεν θα είναι live, για αυτό στείλτε έγκαιρα τις απορίες σας!)

Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έκαναν οι χρήστες στον κ. Λιακόπουλο για τα κόκκινα δάνεια:

  • Καλησπέρα, είμαι 45 ετών με ανεργία στην πλάτη 6 χρόνια και εντός διαφόρων ρυθμίσεων σε δυο στεγαστικά (το ένα σε chf). Το χρέος στο θεό. Το οικογενειακό εισόδημα μέτριο αλλά με παιδί με θέμα υγείας χρόνιο. Η τράπεζα μου προτείνει δόση 400€ για τα πρώτα δυο χρόνια, μετά αναπροσαρμογή στα 900€ και από εκείνη τη στιγμή και μετά θα παίρνει αύξηση 15% ένα τριετία. Aν κάνω την ανάλυση σε excel βγαίνει ότι πχ στα 65 μου θα πληρώνω (;;) 2.400€ δόση ενώ στα 70 λίγο πριν φύγω από τη ζωή η δόση θα είναι στα 2.900€.

    Α θέμα: δάνεια σε Ελβετικό. Β θέμα: μη βιώσιμη ρύθμιση αλλά απλά κέρδος χρόνου άσκοπα. Οφείλετε να επιδιώξετε μια πραγματικά βιώσιμη λύση αλλιώς δεν έχει νόημα για εσάς.

  • Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής στην πλατφόρμα;

    Αν έχετε κάνει λάθος μπορεί να γίνει ακύρωση και επανυποβολή αν ολοκληρωθεί άκαρπη η διαδικασία δεν έχετε άλλη ευκαιρία. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα λάθη. Βρείτε τους καλύτερους.

  • Στην περίπτωση που υπαχθούμε στον εξωδικαστικό, έχουμε την δυνατότητα νέας χρηματοδότησης από τις τράπεζες (κεφάλαιο κίνησης, όριο Ε/Ε); Ή Θα θεωρούμαστε κακοπληρωτές;

    Ο εξωδικαστικός είναι ΕΞΩ δικαστική διαδικασία. Με την ολοκλήρωση της έχετε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και έχετε με αποδοχή πιστωτών επανέλθει στην κανονικότητα. Με σωστή οργάνωση και κινήσεις θα μπορείτε να διεκδικήσετε την προοπτική σας στο επιχειρείν!

  • Καμία δικαστική ενέργεια έως τώρα με καλύπτει μέχρι να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική οδός;

    Γιατί να μπείτε σε πρόσθετα έξοδα; Αν υποβάλλετε λαμβάνετε προστασία. Αν δεν προλαβαίνετε οι δικαστικές ενέργειες είναι συνήθως πολύ σύντομων αναβολών με αβέβαιο αποτέλεσμα.

  • Επομένως για τα δάνεια με εγγύηση του Ε.Δ. προτείνετε τον εξωδικαστικό; Γιατί προσφάτως κυκλοφορεί η εντύπωση ότι θα ρυθμίζονται σε συζήτηση απευθείας με την τράπεζα.

    Η Τράπεζα προτιμά να λάβει την εγγύηση αφού λαμβάνει σχετικά γρήγορα το 70 ή 80% μετρητά. Πρέπει άμεσα για να μη συμβεί αυτό να αξιοποιηθεί ο εξωδικαστικός. Αν αναμένοντας χάσουμε την εγγύηση αυτή μεταφέρεται στο δημόσιο εντός του 2019. Φανταστείτε να πρέπει να ρυθμίσετε μια τεράστια οφειλή σε 12 δόσεις στο δημόσιο. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ.

  • Καλησπέρα σας, μία ερώτηση, τελικά προχωράει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, διότι ακούμε συνέχεια για αυτόν αλλά αποτελέσματα δεν βλέπουμε.

    Βεβαίως και προχωρά έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Αρκεί να είναι το κατάλληλο εργαλείο γιατί δεν είναι το μόνο και να το χρησιμοποιεί ο κατάλληλος χρήστης. Δεν είναι εύκολη διαδικασία αλλά αποδίδει.

  • Σε περίπτωση που έχεις ρυθμίσει τις τραπεζικές οφειλές, όμως έχεις ληξιπρόθεσμή οφειλή στην ΔΟΥ, μπορείς να υπαχθείς στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρυθμίζοντας το σύνολο των οφειλών σου; (ακόμα και τις ρυθμισμένες)

    ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Υπαγάγεις το σύνολο βάζοντας αυτά που έχεις ρυθμίσει - οπότε λογικά δε θα έχεις αντίρρηση- και κατόπιν δεσμεύεις εφόσον έχεις το 60% και τους λοιπούς.

  • Κατά την διαπραγμάτευση και συμφωνία με ιδιώτη πιστωτή πως μπορώ να δεσμεύσω και το Δημόσιο, ΕΦΚΑ;

    Ιδανική περίπτωση. Αν οι ιδιώτες πιστωτές είναι στο 60% των οφειλών και υπάρξει αποδοχή τότε εφόσον ισχύει η αναλογικότητα ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ!

  • Καλησπέρα σας, μία ερώτηση θα ήθελα να σας κάνω, τελικά προχωράει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, διότι ακούμε συνέχεια για αυτόν αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα.

    Υπάρχουν 59.000 υποβολές. Ναι προχωράει αν είναι το κατάλληλο εργαλείο και το ακολουθήσεις ορθά. Οι περισσότερες υποθέσεις καθυστερούν επειδή αυτό ευνοεί και τον δανειολήπτη. Μην απογοητεύεστε. Αδράξτε κάθε ευκαιρία.

  • Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω τη μέγιστη διάρκεια αναδιάρθρωσης των τραπεζικών οφειλών;

    Δεν υπάρχει όριο αρκεί βέβαια να υπάρχει μια λογική σε σχέση με τις οφειλές και το ηλικιακό όριο.

  • Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω τη μέγιστη διάρκεια αναδιάρθρωσης των δανείων;

    Έχουμε πετύχει μέχρι και 40 έτη. Εξαρτάται από τις προυποθέσεις. Μόνο στο δημόσιο υπάρχει ανελαστικότητα στις 120 δόσεις max.

  • Funds χωρίς εξασφαλίσεις και στεγαστικό με εξασφάλιση πως θα λειτουργήσουν παράλληλα;

    ΜΗΝ μας αγχώνουν. Πολλές φορές εκεί είναι πιο εύκολη η συζήτηση. Όλες οι ρυθμίσεις έχουν μέσα και τα επενδυτικά ταμεία.

  • Δεν είναι καταχρηστική η ενέργεια της τράπεζας εφόσον έχεις υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και όλες οι οφειλές συμπεριλαμβανομένης και του επιχειρηματικού να σου στέλνουν διαταγή πληρωμής;

    Η αποστολή διαταγής πληρωμής είναι μια διαδικασία. Η εκτέλεση της είναι αδύνατη αν έχετε κάνει ορθά τις κινήσεις σας.

  • Με τα δάνεια που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (π.χ. Πυρόπληκτων) τι προτείνετε για τη ρύθμιση τους;

    Φωνάζουμε εδώ και 2 χρόνια ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ορίζει ρητά ότι κάθε ρύθμιση που θα επιτευχθεί μέσω αυτού του εργαλείου ακολουθείτε από την εγγύηση. Αν κάνετε ορθά την διαδικασία ο πιστωτής δεν μπορεί απροβλημάτιστα να την απορρίψει, αφού τότε δεν μπορεί να αποδείξει ότι εξάντλησε κάθε πιθανή λύση ρύθμισης και τότε κινδυνέυει να χάσει την εγγύηση.

  • Τι ποσοστό επιτυχίας έχουν οι εκδικάσεις του νόμου Κατσέλη και τι ποσά βγάζουν συνήθως αναλογικά με τα χρωστούμενα και για πόσο καιρό;

    Πλέον τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ικανά. Έχουμε αρκετές δικαστικές απορρίψεις. Τώρα όμως η διαδικασία περνάει σε οικονομοτεχνικό επίπεδο μέσω της πλατφόρμας. Θα έλεγα ότι η επιτυχία εξαρτάται σημαντικά από την επιλογή του κατάλληλου εργαλείου και την επιλογή του ιδανικού χρήστη για αυτό.

  • Τι θα γίνει μετά το 2019 αν σταματήσει να υφίσταται πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας; Θα αρχίσουν πλειστηριασμοί μαζικά;

    Νομίζω το ζητούμενο δεν είναι τι θα γίνει μετά το 2019. Το θέμα είναι να κάνουμε αυτά που πρέπει μέσα στο 2019. Η αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει τότε αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν λύσεις.

  • Ο πρωτοοφειλέτης έχει υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη κι εγώ έκανα εξωδικαστικά πρόταση μέσω δικηγόρου στην τράπεζα αλλά τίποτα. υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω; Ο νόμος προβλέπει κάτι για τους εγγυητές;

    Ο εξωδικαστικός δεν είναι νομική διαδικασία. Θα συνιστούσα να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένη επιχείρηση να δει την εξέλιξη της υποθέσεως σας και είτε να αναβιώσει - βελτιώσει την παρούσα εικόνα είτε να επιλέξει άλλο εργαλείο ρύθμισης. Λύσεις υπάρχουν.

  • Γιατί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπογράφει και ο σύζυγος που δεν χρωστάει; Αφού δεν εμπλέκεται στο χρέος;

    Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν υπογράφει κανείς. Αν δεν υπάρχει συνοφειλέτης δεν εμπλέκεται στην διαδικασία.

  • Ποιος είναι ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για την υποβολή προκειμένου να μην κινδυνεύσω από πιστωτή;

    Το σημαντικότερο είναι να γίνει μια ορθή προετοιμασία ώστε να μεγιστοποιήσετε την πιθανότητα έγκρισης. Θα έλεγα ότι απαιτείται ένα διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών και για αυτό καλό θα είναι να μην αναμένουμε αλλά να προετοιμαστούμε ώστε όταν το αποφασίσουμε να υποβάλλουμε.

  • Όχι η σύζυγος αλλά ο εγγονός.

    Αν έχει εγγυηθεί ναι αν έχει κάνει αποδοχή κληρονομίας το ίδιο.

  • Η επιχείρηση μου θα μπορεί να λειτουργεί σε περίπτωση που ξεκινήσει η διαδικασία εξωδικαστικού; Θα μπορεί η εταιρεία να έχει φορολογική ενημερότητα;

    Βεβαίως. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν είναι πτωχευτική διαδικασία. Οδηγεί σε εξυγίανση και η επιχείρηση είναι αφού πετύχει ενήμερη και έχει δυνατότητες λήψης επιδότησης ή χρηματοδότησης. Είναι μια επαναφορά στην κανονικότητα. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ.

  • Μπορεί με κάποιο τρόπο να βγει εκτός δανείου κάποιος εγγυητής;

    Μόνο με συναίνεση του πιστωτή. Εξαρτάται από τις κινήσεις σας.

  • Έκανα πρόταση στην τράπεζα για εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά δεν πήρα απάντηση ποτέ, με πρόσχημα ότι η τράπεζα απαντά μόνο στον πρώτοοφειλέτη!! Οπότε;

    Αν έχετε υποβάλει ορθά την αίτηση υποχρεούται να σας απαντήσει. Αν βέβαια υπάρχει πρωτοοφειλέτης και ιδίως αν είναι ΟΕ ή ΕΕ τότε θα πρέπει να υποβάλει και εκείνος. Σας συνιστώ μια συνάντηση με την Τράπεζα σε πρώτο επίπεδο αφού ως συνοφειλέτης έχετε δικαιώματα.

  • Υπάρχει προστασία από τους πιστωτές στη περίπτωση του εξωδικαστικού ;

    Είναι η ιδανική μορφή διαμόρφωσης προστασίας και οφέλους χρόνου. Λαμβάνει προστασία κανείς από την στιγμή πληρότητας του φακέλου και ανάλογα με τις ορθές κινήσεις του αυτή μπορεί να επεκταθεί μέχρι και για διάστημα 7 μηνών.

  • Όταν το χρέος το έχει δημιουργήσει κάποιος πριν το γάμο και δεν συμμετέχει πουθενά ο σύζυγος, τι γίνεται με τυχόν περιουσία που λάβει στο μέλλον;

    Που θα λάβει η σύζυγος; Αν είναι εγγυήτρια μόνο εμπλέκεται.

  • Όταν ο εγγυητής απεβίωσε και έχει αφήσει διαθήκη έχει πρόβλημα ο κληρονόμος;

    Αν ο κληρονόμος κάνει αποδοχή κληρονομιάς, αποδέχεται και τις υποχρεώσεις. Επομένως θα πρέπει να σταθμίσει τα περιουσιακά τα οποία έρχονται στη διάθεση του σε σχέση με τις υποχρεώσεις και την δυνατότητα του να αποπληρώσει.

  • Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει για τα τιτλοποιημένα δάνεια του παρακαταθηκών;

    Αν θέλετε να τα ρυθμίσετε μπορείτε ανάλογα με την ιδιότητά σας να ακολουθήσετε το καλύτερο δυνατό εργαλείο ρύθμισης. Δεν υπάρχει διάκριση σχετικά με αυτά τα δάνεια. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία όπως ο κώδικας δεοντολογίας, ο εξωδικαστικός, η προπτωχευτική διαδικασία. Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε λύση.

  • Ποια η εμπειρία σας από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό;

    Η επιχείρηση μας είναι leader στον τομέα. Έχει κάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε λογιστές, νομικούς ακόμα και εμπειρογνώμονες και έχουμε υποβάλλει άνω των 700 περιπτώσεων με εξαιρετική επιτυχία.

  • Πολύ χρήσιμο το chat! Θα το κάνετε συχνά;

    Η πρόθεση είναι να γίνεται κάθε εβδομάδα. Είναι σίγουρα το πλέον σημαντικό αντικείμενο για την ελληνική οικονομία. Χαίρομαι που το βρίσκετε χρήσιμο.

  • Ποια είναι η πλατφόρμα που αναφέρετε;

    Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσει υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και το ίδιο θα γίνεται και για τους ιδιώτες.

  • Σε περίπτωση κληρονομιάς ακίνητης περιουσίας ανθρώπου που ήταν εγγυητής για δικό μου κόκκινο δάνειο και κάρτες, αν δεν κάνω αποδοχή και κάνει το παιδί μου (που δεν χρωστάει τίποτα) Κινδυνεύει κάπως;

    Βεβαίως. Αν κάνει αποδοχή το παιδί μεταβιβάζονται και οι υποχρεώσεις στον κηδεμόνα και εκείνο.

  • Οπότε δεν με προστατεύει ο νέος νόμος εφόσον δε μένω τώρα. Άρα θα πάω δικαστικά για να μη μου το κατασχέσουν και παράλληλα να πληρώνω για ένα ακίνητο που δεν θα είναι στην κατοχή μου.

    Δεν έχει τόσο σημασία να μένετε τώρα εκεί αλλά ποια χαρακτηρίζετε ως πρώτη κατοικία. Αν αυτό το ακίνητο θέλετε να το προστατεύσετε ίσως είναι καλύτερα να δοκιμάσετε μέσω της πλατφόρμας όπου και τα έξοδα θα είναι πιο λογικά και αν αποτύχει να καταφύγετε σε νομικά μέτρα. Η λογική όλων των ρυθμίσεων είναι η αποφυγή των δικαστικών ενεργειών.

  • Είμαι εγγυητής σε κόκκινο δάνειο και έχει βγει απόφαση δικαστηρίου! Η τράπεζα μου ζητάει όλο το ποσό!! Τι μπορώ να κάνω;

    Ανάλογα με την ιδιότητα σας ίσως μπορείτε να υπαχθείτε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

  • Έχουν αρχίσει και παίρνουν ξανά τηλέφωνα οι εισπρακτικές και κάνουν προσφορές για μεγάλα κουρέματα. Είμαι στον Κατσέλη τον πρώτο αλλά αδυνατώ να πληρώσω τις δόσεις που μου είχε βγάλει. Κινδυνεύω αν δεν δεχτώ τις προτάσεις (που είναι και αρκετά καλές) και προχωρήσω κανονικά στο δικαστήριο που έχω φέτος;

    Αν προχωρήσετε στο δικαστήριο και έχετε επιτυχία δεν κινδυνεύετε. Αν κάποια πρόταση σας ικανοποιεί τότε μπορείτε να τη αποδεχθείτε καθότι δεν θα έχετε το ρίσκο αποτυχίας της υπόθεσης στο δικαστήριο. Βέβαια πρέπει να κινηθείτε προσεκτικά πρώτα να εξασφαλίσετε λύση και μετά να κάνετε κινήσεις.

  • Πρώτη κατοικία θεωρείται αυτή που μένεις η αυτή που έχεις ως μοναδική ακίνητη περιουσία από στεγαστικό δάνειο;

    Πρώτη κατοικία θεωρείται η κατοικία διαμονής.

  • Μέχρι ποιο ποσοστό των προσαυξήσεων μπορεί να πέσει ψαλίδι με βάση τον νόμο; Εάν για παράδειγμα έχω έσοδα 500 από σύνταξη το μήνα από σύνταξη και οι συνολικές οφειλές είναι 30.000 ευρώ (ΟΑΕΕ) - και 20.000 Τράπεζα (10.000 προσαυξήσεις) τι κούρεμα μπορεί να πέσει;

    Η γενική φιλοσοφία είναι οι οφειλές να μην μειώνονται περισσότερο από τις αξίες ρευστοποίησης. Οι προσαυξήσεις διαγράφονται κατά 85% και τα πρόστιμα κατά 95% αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο διαγραφής και κεφαλαίου

  • O νέος νόμος θα προστατεύει και τους εγγυητές ή μόνο τους οφειλέτες; Eυχαριστώ.

    Ο νέος νόμος αφορά και τους εγγυητές ανάλογα με τα εισοδήματα τους.

  • Καταναλωτικά δάνεια στην Εθνική 10.000€,πρώην Αγροτική 3000€ και Άλφα 2000€ προ των τόκων, χωρίς υποθήκη, στο όνομα του συζύγου μου που απεβίωσε και που δεν μπορώ να αποπληρωσω.Τα περιουσιακά μας, ένα σπίτι στο όνομα του εκτός οικισμού 90 τμ που κατοικώ και ένα κατάστημα που ανήκει και στους δυο σε χωριό 50 τμ με ενοίκιο 200€ το μήνα το οποίο συμπληρώνει το εισόδημα των 326€ της σύνταξης χηρείας, συνολικό εισόδημα 526€. Σε προσπάθεια διακανονισμού τα ποσά που μου ζητούνται υπερβαίνουν του εισοδήματος μου με αποτέλεσμα την πλήρη αποχή μου εδώ και 2 χρόνια από καταβολή χρημάτων. Τι πρέπει να κάνω;

    Καλησπέρα σας, η λύση είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου αιτήματος προς όλους τους πιστωτές και αν πάλι δεν έχετε θετική εξέλιξη ίσως η νέα διαδικασία που αντικατέστησε τον Νόμο Κατσέλη.

Καλησπέρα, είμαι ο Στάθης Λιακόπουλος, CEO της εταιρείας ΒSS και για μία ώρα θα απαντώ στις δικές σας απορίες για τα κόκκινα δάνεια. Προφανώς θα χρειαστεί υπομονή προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και παρακαλώ πολύ τα μηνύματα να είναι σχετικά με το θέμα προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο και να διευκολύνουμε τη συζήτησή μας. Καλή αρχή! www.bssplus.gr

live chatΣτάθης Λιακόπουλοςκόκκινα δάνεια