Οικονομία|27.05.2024 06:45

Τουρισμός: Οι προσδοκίες για τη φετινή σεζόν και οι δημοφιλείς προορισμοί - Αύξηση τιμών κατά 15%

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ως μία σεζόν δυναμική, που φαίνεται ότι θα είναι καλύτερη από την περσινή, η οποία ήταν επίσης πολύ πετυχημένη, χαρακτηρίζει τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, αναφορικά με τον τουρισμό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης.

Αισιοδοξία

Αυτό παρά το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε δύο πολύ σημαντικά αθλητικά γεγονότα στη Γηραιά Ήπειρο, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γερμανία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, τα οποία παραδοσιακά, όπως λέει, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού τουριστών και «κόβουν» επισκέπτες από άλλους προορισμούς.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, η φετινή χρονιά για το τουριστικό προϊόν δείχνει ότι θα είναι καλή και δυναμική και προφανέστατα καλύτερη από την περσινή. Θα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερη, αν δεν είχαμε τα δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα του καλοκαιριού στην Ευρώπη, που πάντοτε προκαλούν σχετικές απώλειες σε άλλους προορισμούς και βέβαια αν δεν είχαμε τους δύο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, οι οποίοι έχουν φέρει τον κόσμο σε αναστάτωση. Εκείνο που πρέπει να προστατέψουμε και να αναδείξουμε στην Ελλάδα, είναι ο ‘’πράσινος’’, ο οικολογικός τουρισμός και βέβαια να καταπολεμήσουμε το μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, ώστε να συντομεύσει ο χρόνος για την έκδοση βίζας, προκειμένου να έχουμε ακόμα περισσότερους τουρίστες», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσιλίδης.

Χώρες προέλευσης τουριστών

Κατά τον πρόεδρο της fed-HATTA, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό το φετινό καλοκαίρι ότι περιμένουμε στη χώρα μας μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Κίνα, μία τεράστια σε μέγεθος αγορά. Σε αυτό θα συμβάλλει το γεγονός ότι πλέον υπάρχει απευθείας πτήση, η οποία συνδέει την Ελλάδα με την Κίνα. Η αγορά της Κίνας άνοιξε για την Ελλάδα μετά και τις επαφές και ενέργειες προβολής του τουριστικού μας προϊόντος που έκανε στη χώρα της Άπω Ανατολής η fed-HATTA.

Την ίδια στιγμή, μειωμένες αναμένονται οι επισκέψεις από την Αυστραλία καθώς και από τις ΗΠΑ. Στον αντίποδα, ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η αγορά της Ευρώπης διατηρεί τη δυναμική της για τη χώρα μας, αφού αναμένεται να μας επισκεφθεί και φέτος ένας μεγάλος αριθμός τουριστών από τη Γηραιά Ήπειρο.

«Οι Αμερικανοί θα δείξουν και φέτος ενδιαφέρον για το γιότινγκ, ενώ και η κρουαζιέρα πάει πολύ καλά. Η μεγάλη τομή για τον τουρισμό της χώρας μας, την οποία αναδείξαμε από την εποχή του κορονοϊού ακόμα, είναι τα σκάφη. Την εποχή της πανδημίας ο καθένας ήθελε να κάνει διακοπές μόνος του, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί αυτό το προϊόν και να παραμένει δυναμικό και σήμερα», τονίζει ο κ. Τσιλίδης.

Δημοφιλείς προορισμοί

Σε ό,τι αφορά τους δημοφιλείς προορισμούς, ο πρόεδρος της fed-HATTA σημειώνει ότι το φετινό καλοκαίρι θα πρωτοστατήσει το Νότιο Αιγαίο. Την «αιχμή του δόρατος» θα αποτελέσουν τα δημοφιλή για τους τουρίστες νησιά των Δωδεκανήσων (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Χάλκη, Σύμη) και βέβαια αυτά των Κυκλάδων. Εκτός από τους παγκοσμίως προβεβλημένους προορισμούς των Κυκλάδων (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος), φέτος αναμένεται να πάνε καλά και άλλα νησιά του κυκλαδίτικου συμπλέγματος ακόμα και οι Μικρές Κυκλάδες.

Κατά τον κ. Τσιλίδη, αμέσως μετά σε δυναμική προσέλκυσης τουριστών θα βρίσκονται η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου, ενώ πολύ καλά αναμένεται να πάει φέτος και η Χαλκιδική, αφού υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για τον οδικό τουρισμό κυρίως από την πλευρά των Βαλκανικών χωρών ακόμα και από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της fed-HATTA σημειώνει ακόμα ότι κίνηση αναμένεται και για τις Βόρειες Σποράδες, ενώ χαρακτηρίζει ως «best seller» τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι υποδομές των οποίων, ωστόσο, είναι λιγοστές.

«Σε ό,τι αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα, κίνηση αναμένουμε για φέτος στη νότια Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, παρά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη τον περασμένο Σεπτέμβριο και την Εύβοια. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι οποιοσδήποτε τουριστικός προορισμός της ηπειρωτικής Ελλάδας έχει αναπτυγμένες υποδομές, θα έχει φέτος υψηλή ζήτηση», αναφέρει ο κ. Τσιλίδης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πολύ υψηλή ζήτηση υπάρχει και για την Αθήνα, την οποία βοηθάει και το γεγονός ότι όλες οι παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από τον Πειραιά και μέχρι το Σούνιο, είναι οργανωμένες σε υποδομές.

Κατά 15% πάνω οι τιμές – Η κίνηση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Τα αισιόδοξα μηνύματα από τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι φέρνουν και αύξηση των τιμών. Όπως λέει ο πρόεδρος της fed-HATTA, η αξία συνολικά του τουριστικού προϊόντος φέτος στην Ελλάδα θα είναι αυξημένη κατά μέσο όρο 15% σε σχέση με πέρυσι. Όπως λέει, αυτό συμβαίνει, διότι το τουριστικό προϊόν έχει σχέση με τους πληθωρισμούς των χωρών, από τις οποίες έρχονται επισκέπτες στην Ελλάδα.

Τέλος, και σε ό,τι αφορά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ο κ. Τσιλίδης αναμένει κίνηση σε δημοφιλείς προορισμούς, ωστόσο, εκτιμάει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι θα είναι γεμάτοι από κόσμο και ότι θα είναι ακατόρθωτο να βρει κάποιος κατάλυμα. Όπως υποστηρίζει, την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος έχουν αργία μόνο συγκεκριμένοι τομείς της εργασίας, οπότε δεν έχουν τη δυνατότητα να αποδράσουν όλοι για τρεις ημέρες, ενώ είναι και πολύ νωρίς χρονικά για μαζικό τουρισμό από το εξωτερικό στη χώρα μας.

τουρισμόςνησιάΚίναΚυκλάδεςΧαλκιδικήΔωδεκάνησατιμέςκαλοκαίρι