Οικονομία|11.04.2019 11:31

Ο Τραµπ δεν έβαλε δασµούς στη φέτα

Γιώργος Μανέττας

Μηδενικοί θα παραµείνουν οι αµερικανικοί δασµοί στη φέτα. Παρότι η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραµπ σχεδίαζε να αυξήσει τους δασµούς στα εισαγόµενα πρόβεια τυριά, µεταξύ των οποίων και το εµβληµατικό ελληνικό προϊόν, τελικά αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή τη δασµολογική πολιτική της.

Για την παραπάνω απόφαση ενηµερώθηκε στις 3 Απριλίου η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον από την αρµόδια Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων (CBP). Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως καταλυτικό ρόλο έπαιξε η καίρια παρέµβαση του υπουργείου µε τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονοµίας.

«Παρά το γεγονός ότι οι αµερικανικές Αρχές είχαν σχεδιάσει την ανακατάταξη της φέτας σε δασµολογική κλάση στην οποία οι δασµοί ανέρχονται στο 9,6% από 0% αυτήν τη στιγµή, έπειτα από καίρια παρέµβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων µε σχετική επιστολή που εστάλη στις αµερικανικές Αρχές, τελικώς αυτό απεφεύχθη οριστικά» επισηµαίνεται χαρακτηριστικά.

Μεγαλύτερες προοπτικές

Να σηµειωθεί ότι οι εξαγωγές φέτας στις ΗΠΑ είναι διαρκώς ανοδικές τα τελευταία χρόνια παρά την οικονοµική κρίση στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, από 16,79 εκατ. ευρώ το 2016 έφθασαν στα 17,03 εκατ. ευρώ το 11µηνο του 2018, ενώ σύµφωνα µε παράγοντες του κλάδου υπάρχουν προοπτικές για ακόµη µεγαλύτερη ανάπτυξη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε επιστολή του προς τη CBP, είχε επισηµάνει από τον Νοέµβριο του 2018 τη σηµασία που δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις εξαγωγές της φέτας αναπτύσσοντας αναλυτικά τα επιχειρήµατα µε βάση τα οποία µια αύξηση των εισαγωγικών δασµών δεν είναι ορθή ούτε πολιτικά ούτε τεχνικά.

Ο κ. Αραχωβίτης χαρακτήρισε ευχάριστο γεγονός την αλλαγή της αρχικής θέσης των αµερικανικών υπηρεσιών, τονίζοντας πως δείχνει ότι όταν υπερασπίζεσαι τις θέσεις σου µε σθένος και επιχειρήµατα, ενίοτε αυτές γίνονται αποδεκτές και από τους πιο ισχυρούς.

φέταΝτόναλντ Τραμπ