Οικονομία|24.04.2019 13:23

Αυτές είναι οι χώρες που αγοράζουν ρούχα από την Ελλάδα

Εύρης Τσουμής

Αυξηµένες σχεδόν κατά 40% είναι οι εξαγωγές ελληνικών ενδυµάτων το πρώτο δίµηνο του 2019 σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό διάστηµα. Αυτό επισήµανε χθες ο γενικός διευθυντής του Συνδέσµου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίµου Ενδύµατος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), Θεόφιλος Ασλανίδης, επισηµαίνοντας πως την τελευταία διετία το ελληνικό ένδυµα ξαναβρίσκει τη θέση του στις βιτρίνες των καταστηµάτων του εξωτερικού και µάλιστα µε τη δική του ετικέτα!

Οπως τόνισε ο κ. Ασλανίδης, τα ελληνικά ρούχα, που µέχρι πρότινος πωλούνταν κυρίως µε ιδιωτική ετικέτα για λογαριασµό ξένων εταιρειών, πλέον εξάγονται σε µεγάλο βαθµό µε το δικό τους brand. «Οι καταναλωτές στο εξωτερικό συχνά δεν γνωρίζουν αν ένα brand είναι ελληνικό ή όχι. Προτιµούν τα ελληνικά ρούχα γιατί τους πείθουν µε την ποιότητα και το design τους, αλλά και χάρη στη στρατηγική που εφαρµόζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να µπουν σε µια ξένη αγορά» τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οπως είπε, «µέχρι πρόσφατα, τα ρούχα ιδιωτικής ετικέτας (private label), τα οποία ράβονται στην Ελλάδα για λογαριασµό ξένων εταιρειών, κατείχαν σηµαντικά υψηλότερο µερίδιο στις ελληνικές εξαγωγές σε σχέση µε τα επώνυµα, αλλά τα τελευταία χρόνια το άνοιγµα της ψαλίδας κλείνει µε ταχύ ρυθµό, µε αποτέλεσµα οι δύο κατηγορίες να έχουν πλέον σχεδόν εξισωθεί». Σύµφωνα µε τα στοιχεία, το πρώτο δίµηνο του έτους η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυµάτων έφτασε τα 163 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 39,8% έναντι του 2018, οπότε διαµορφώθηκε στα 116 εκατ. ευρώ. Συνολικά το 2018 έκλεισε για τις ελληνικές εξαγωγές µε αύξηση της αξίας τους κατά 10,6% έναντι του 2017. Επρόκειτο για τη δεύτερη κατά σειρά θετική χρονιά για τον κλάδο, αφού και το 2017 είχε καταγραφεί άνοδος των εξαγωγών κατά 11,2%. Οριακά αυξηµένες ήταν οι εξαγωγές και της κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ανήλθαν σε 61,5 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές ελληνικού βαµβακιού, µε την αξία τους να διαµορφώνεται στα 122,6 εκατ., αυξηµένη κατά 60% σε σχέση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα του 2018.

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας, συµπεριλαµβανοµένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαµβακιού), κατέγραψαν αύξηση 36,4% (σε αξία) το πρώτο δίµηνο του 2019. Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 347 εκατ. ευρώ έναντι 254 εκατ. στο πρώτο δίµηνο του 2018. Το 80% των εξαγωγών κατευθύνεται στις αγορές της ΕΕ, και κυρίως σε Γερµανία, Κύπρο, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία. Ο ίδιος απέδωσε την καλή θέση των ελληνικών ενδυµάτων στις βιτρίνες των καταστηµάτων του εξωτερικού στη σχέση ποιότητας-τιµής.

Εγχώρια αγορά

Και ενώ στο εξωτερικό το ελληνικό ένδυµα πάει καλά, στο εσωτερικό συνεχίζει να καταγράφει απώλειες, εξαιτίας κυρίως της κρίσης. Το πρώτο δίµηνο στην εγχώρια αγορά οι πωλήσεις τόσο της χονδρικής όσο και της λιανικής παρουσιάζουν πτώση. Η µείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυµαίνεται σε ποσοστό 6,8%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις είναι µειωµένες κατά 9,8%. Οπως διαπιστώνεται, η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά εξακολουθεί να συρρικνώνεται λόγω της οικονοµικής αδυναµίας των καταναλωτών

εξαγωγές